ocena 10/10 poniewaz film ma juz 38 lat. Jestem w 100% pewien, ze byl to najbardziej
przerazajacy film! Swietna muzyka, gra aktorow bardzo dobra lub rewelacyjna, a linda blair
jest poprostu niesamowita. Jednakze ogladajac go wczoraj zawiodlem sie, moze dlatego ze
duzo sie o nim nasluchalem. Nie patrzac na technike, nie uwazam ze ten film jest
ponadczasowy, czy tez najlepszy. Byl najlepszy i obecnie tylko dla koneserow kina.
jeśli jest przerażający po 38latach to znaczy, że wciąż ""działa''''', a więc jest PONADCZASOWY
no wlasnie o to chodzi, ze nie jest przerazajacy teraz, wiec chyba to oznacza ze nie dziala!
hymm, to chyba zalezy od osoby. ja widzialem zbyt duzo juz horrorow, dlatego moze nie umie mnie przerazic.
Ja oglądam horrory od dzieciństwa - widziałam większość, ale tylko "Egzorcysta" mnie przeraża do dzisiaj.
no to juz zauwazylem, ze to twoj ulubiony gatunek :)
Moze wierzysz, ze to mozliwe i dlatego cie przeraza. Celowo jest zrobiona otoczka, by widz myslal, ze jest to rekonstrukcja zdazen, które naprawde mialy miejsce.
Też naczytałam się o tym filmie i spodziewałam się totalnego odlotu. Przyznam, że obrazki nawiedzonej dziewczynki zamiast strachu wywoływały u mnie uśmiech. Jednak 40 lat robi swoje. Mimo to film mi się bardzo podobał, i cieszę się że go obejrzałam.
dla mnie film był słaby. a najgorsza to była charakteryzacja tej dziewczyny w czasie opętania. no bez kitu, ja wiem, że film ma x lat i że w tamtych czasach nie można było stwarzać jakiś specjalnych efektów no ale żeby tak przegiąć?! wg ta dziewczynka w tej charakteryzacji sztucznie wyglądała! porównajcie sobie Emily Rose a tą dziewczynkę i odpowiedzcie sobie, która jest wiarygodniejsza.
Efekty specjalne w horrorach są do bani o wiele bardziej podoba mi się naturalna charakterystyka. Lubisz efekty komputerowe to polecam Avatara a nie horrory
zaskoczę Cie. efekty komputerowe są mi ambiwalentne :< a Avatar też mnie specjalnie nie urzekł.
a ja oglądałem dzisiaj i stwierdzam że rzeczywiście jest straszny i chyba nic straszniejszego do tej pory nie widziałem
ps też lubię horrory oglądam je i s-f od około 4 lat średnio 5 w tygodniu więc tez trochę ich widziałem
są filmy straszniejsze od egzorcysty np egzorcyzmy annbeliese michel polski film dokumentalny 2007 tylko dla ludzi o mocnych nerwach i stalowej psychice
a ja widze i to dużo nagrania z taśm które wprowadzaja niepokój u widza i strach z prawdziwej tragedii a egzorcysta to juz sie zestarzał i blask znikł
Takie filmy jak "Egzorcysta" nigdy się nie zestarzeją. Oczywiście, dla współczesnych nastolatków ten film się nie nadaje, ale fani horrorów zawsze będą go doceniać - ci którzy postrzegają horrory nie przez pryzmat efektów specjalnych, które psują cały klimat niech sobie lepiej odpuszczą sięganie po klasyki. A jesli chodzi o dokument to niestety, ale przestraszyć może tylko kogoś, kto w to wierzy. Wiadomo, jest diametralna różnica między dokumentem a filmem fabularnym. Jeśli nie wierzy się w to, w co usilnie każe nam wierzyć film dokumentalny przedstawiając wydarzenia jako niezaprzeczalną prawdę to traci to całą magię pozostawiając jedynie sceptycyzm.
Ps. mógłbyś/mogłabyś robić jakieś znaki interpunkcyjne w swoich wypowiedziach, bo strasznie ciężko się to czyta:/
ten film posiada jakis tam klimat efekty były bardzo ubogie 1973 mówi sam za siebie gra aktorska nie była szcztuczna lecz brakowało tego czegoś co zostało by na długi czas zapamietane z kolejnymi czesciami seria stawała sie coraz gorsza lecz 3 była lepsza od jedynki np e. emily rose nie były w duzym stopniu obrabiane komputerowo a film jest bardziej straszny niz egzorcysta lecz ten film dokumentalny jest w ostatnich latach jednym ze straszniejszych filmów TCM tez nie miała efektów komputerowych ale hooper zrobił z niej klasyk gatunku w ostatnim czasie takze nowy film krwawe wzgórza jest jednym z lepszych horrorów ostatnich lat ma wszystko co dobry horror powinien miec
To który film jest bardziej straszny - Egzorcysta, czy Egzorcysmy Emly Rose to już każdy musi sam indywidualnie ocenić. każdy boi się czego innego, więc nie możesz mówić jednoznacznie co jest bardziej straszne. Piszesz, że TCM jest klasykiem gatunku. Owszem jest, ale nie zapominaj, że Egzorcysta też - to film kultowy, po premierze którego większość społeczeństwa amerykańskiego ogarnęła dwumiesięczna obsesja na punkcie opętania. Słyszałeś co działo się w kinach w trakcie premiery? Żaden inny horror tak nie przeraził widzów - to obiektywna prawda, a nie tylko domysły. Krwawe wzgórza najlepszym horrorem ostatnich lat? Owszem, nie był zły, ale bez przesady.
Ps. Umiesz robić znaki interpunkcyjne?
co z tego ze mdleli na widok obkrencajacej sie głowy ale egzorcysta stracił swój blask młode pokolenie nie rozumi starych filmów bo eraz wydaja sie tandetne oni chca przepychu który w innych filmach jest nawet dobry do zastosowania seria egzorcysty blakła z kazdym filmem 1 2 3 poczatek prequel to juz nie to samo w 21 wieku ten film to tandeta która juz sie wyczerpała
"młode pokolenie nie rozumi starych filmów"
A co mnie obchodzą dzieciaki? Poważni wielbiciele horrorów rozumieją i doceniają. A tantedtą możesz nazywac jedynie horrory z XXI wieku - każdy dorosły fan kina grozy Ci to powie. No, ale dla dzisiejszych dziecików tylko tanie efekciarstwo jest ważne... takie chore czasy nastały.
filmy z 21 wieku remake lub prequele squele sa nawet lepsze od pierwowzorów
w filmach z lat 70 80 jest to strasznie szcztuczne zero profesjonalizmu
Koniec tematu. Sorki, ale myślałam, że rozmawiam z poważnym wielbicielem kina grozy. Pomyłka, sorki, ale fajnie się gadało.