PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132040
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

ten film pozostawil na mej psychice taki uraz, ze choc ogladalam go juz dawno temu do tej pory boje sie... najlepszy horror jaki w zyciu widzialam...ale gdybym miala okazje obejrzec go jeszcze raz to napewno bym go nie obejrzala... ten film jest chyba za mocny jak na mnie

użytkownik usunięty
abcdefghijk6

ranyy.. jak ja Cie doskonale rozumiem... mam dokladnie takie same odczucia... ogladalam ten film pare ladnych lat temu a do tej pory mam jakies lęki zwiazane z tym co widzialam... brrr

abcdefghijk6

Film ten jest wręcz genialny jak na amerykańską szufladę horrorów, a nawet mało amerykański.
Jeśli wierzycie w boga nie powinniście się bac, jeśli się boicie to znaczy ze wasza wara jest slaba, pozatym to wiara chrzescijanska stwarza te lenki. Człowiek, ateista nie wierzy w boga a co za tym idzie nie wierzy tez w szatana i inne smieszne wymysły ludzi. Ten film nie jest dla ludzi wierzących a może i jest... bo to oni się boją(no chyba do takich widzów kierowali autorzy tego film ten film bo przeciez horror jest po to zeby sie bac).Ja obejrzałem go jak obraz. Ludzie "uświadomieni", ateisci, przełkną ten film jako czystą tworczość artystyczną.
Nie ma boga nie ma szatana, jesteśmy tylko my dziwactwa w naszych umysłach które sobie tak samo stwarzamy jak legendy, bajki,opowieści fantastyczne. A ten film to jak Wladca pierścieni czy Star Trek ,ile można to ludzią tlumaczyć, nie ma dychów nie ma stworów nie ma bogów nie ma diabłów, i nie ma kosmitów na ziemi( są ale tak dalego, że nawet nasze prochy w grobach tego nie dorzyją zanim spotkamy coś tak mądrego jak my, a raczej glupiego....ale ciekawego).
Napiszcie jakąś ciekawą opinie o filmie a nie wyssane z palca lęki.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
abcdefghijk6

Ten film ogladalem w wieku 10 lat i nie mi wogule strachu to nic ze teraz mam 11 ale nie byl taki straszny!

ocenił(a) film na 9
Itachi_Uchiha

Jak byłem mały to mama mi o nim opowiadała (do dziś nie chce go oglądać) więc myślałem, ze zobacze nie wiem co. A tu niespodzianka, wogóle nie straszy ani nie brzydzi (miałem ok 13 lat) ale jest ciekawy, ma świetny klimat, muzykę, dobrych aktorów i daje do myślenia nad pewnymi sprawami. Krótko mówiąc - Klasyk, w czołówce najlepszych horrorów (dla mnie chyba najlepszy) Ma w sobie to coś i wcale nie jest śmieszny.

ocenił(a) film na 10
donZabol

Osobiście boję się tylko tego, co istnieje naprawdę, a że demony zaliczają się do istot realnych, 'Egzorcysta' wywołał na mnie pirunujące wrażenie. Jednych ten film rusza bardzo, innych w ogóle, jedynym 'rysuje psyche', innych tylko śmieszy. Ale tak naprawdę jest to nie do końca film, to historia która ma w sobie jakieś przesłanie. Znane są znacznie gorsze przypadki opętań (choćby taki, w którym dziewczynę opętało 12 demonów naraz), ale ten jest ewidentnie najbardziej znany. Głównie za sprawą rzeczy, które miały miejsce po premierze filmu. Dla mnie 'Egzorcysta' to produkcja, której nie zapomnę do końca życia. I dlatego właśnie jest to imo najlepszy film.