6,6 11 tys. ocen
6,6 10 1 11298
5,5 2 krytyków
Egzorcyzmy Anneliese Michel
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Anneliese Michel

W momencie, kiedy po raz pierwszy w tym filmie zostało odtworzone nagranie musiałam wyłączyć. To była pierwsza taśma. Ta dziewczyna mówiła gorszym głosem niż Axl Rose śpiewa ;) Ale to było potworne i aż mi się zrobiło niedobrze. Wyłączyłam.

Aylla

Witam. To są nagrania spreparowane komputerowo, nie ma w nich ani trochę prawdy. Te nagrania mają przerazić oglądających po to by podświadomie ich zmusić (poprzez strach) do wiary w Boga. Nam to ksiądz puszczał na religii w LO parę miesięcy temu i się odgrażał ,że po tym zaczniemy chodzić do kościoła... No cóż możesz spokojnie obejrzeć cały film , są to nagrania wykonane komputerowo więc nie ma się czego bać , a na przyszłość więcej sceptycznego i racjonalistycznego myślenia. Pozdrawiam.

Daragox

O, to ciekawe, bo nagrania są z lat 70-tych, kiedy zapis cyfrowy ledwo raczkował, a mało prawdopodobne, że księżom chciałoby się pompować kasę, by wówczas przerobić te szpulowe taśmy. Nie chcesz, to nie wierz, ale nie wypowiadaj się na tematy, o których z pewnością nie czytałeś i to nie w jakichś kolorowych czasopisemkach, ale w literaturze teologicznej. Jak chcesz kogoś przekonywać, to podaj fakty, a nie jakieś Twoje domysły, z resztą niczym niepotwierdzone. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
szafraniecstarykon

Kiedy u mnie w szkole było spotkanie z egzorcystą, opowiadał że nawet nie można wypowiadać nawet imiona demona, który opętał człowieka, a w tym filmie są prawdziwe nagrania z egzorcyzmów! Takich rzeczy podobno nie wolno odtwarzać ani słuchać, dlatego śmieszą mnie historie o księżach, którzy puszczają ten film na lekcji religii. To chyba najgorsze, co mogli zrobić, bo nigdzie nie przeczytałem, że film był konsultowany przez jakiegoś księdza egzorcystę, a twórcy mogli przecież to zrobić dla wzmocnienia efektu. Dla mnie to śmieszne postępowanie.

ocenił(a) film na 4
szafraniecstarykon

a skad wiesz ze tasmy pochodza NAPRAWDE z lat 70-tych ? ktos widzial te tasmy? ..

Daragox

to twoje zdnaie i kitu nie wciskaj

Daragox

komputerów wówczas nie było poza wielkimi uczelniami, więc nie wymyślaj

ocenił(a) film na 7
Daragox

Ty racjonalista a pierdy typu Dexter oglądasz. Hahahahahaha.

Daragox

gówno wiesz, a wypowiadasz się

ocenił(a) film na 8
Daragox

Kur*wa mać, toć to jest autentyk nagrania: demonów Hitlera, Stalina, Nerona, Lucyfera, Kaina i innych.

AlexRener

Oczywiście że autentyk ja myślę że ona naprawdę była pod władzą diabła

norbert_u_1857

Gdziekolwiek jest niech zazna spokoju

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 8
Daragox

Ty masz mózg spreparowany komputerowo, nienawidzę jak Boga kocham racjonalizmu i sceptycyzmu, to cnoty dla totalnych idiotów.

Aylla

Nie wiem czy było nie spreparowane czy było ,ja uważam że strata czasu na ten film .Oczekiwałam głębokiej analizy jej zachowań i czynów a dowiedziałam się tego samego co po przeczytaniu wikipedii. Moim zdaniem to tylko kolejne rozwałkowywanie tematu tylko że od strony religijnej .Jej śmierć nigdy nie będzie wyjaśniona i nie ma co spekulować czy dziewczyna była rzeczywiście opętana czy tylko chora psychicznie. Najsmutniejsze w tej sytuacji jest to że rodzice którzy tak kochali swoją córkę i chcieli dla niej jak najlepiej zostali oskarżeni o jej śmierć...

Aylla

Fakt, głos był okropny, aż ciary przechodziły. Nam też to ksiądz puszczał na religii w liceum, bodajże było to ze 3 lata temu. Nie pamiętałam za bardzo przebiegu filmu, więc obejrzałam ponownie. Wtedy jak oglądałam na religii to miałam wrażenie, że coś w tym filmie było ujmującego, ale po ponownym obejrzeniu stwierdzam, że to jednak nie jest zbyt dobrze zrobiony film. Za mało jakiś znaczących faktów, jakieś tylko taśmy, a cała ta rozmowa też w zasadzie nic nie wnosi.

Aylla

A wiecie gdzie go mogę dostać?

ocenił(a) film na 7
Ewelina10070

jest na yt

VoldBart

Dzięki poszukam

ocenił(a) film na 5
Aylla

Jedyne co wyniosłam z tego film to to, że w piekle mówi się po niemiecku.
A co do samych nagrań, to mój pies warczy podobnie jak pseudodemony na tych filmach, kiedy zabiera mu się miskę. Mam wzywać egzorcystę?

harmless

Raczej tresera psów, twój pies jest źle ułożony. Dobrze ułożonemu psu pan może zabrać żarcie z pyska i pies nic nie zrobi.

ocenił(a) film na 5
munio93

widać nie jest dobrze ułożony, a do 16 letniego psa raczej nie będę wzywać tresera :3

harmless

Chyba lepszy treser niż egzorcysta, przynajmniej nie będzie opowiadał bajek o opętaniu psa. :D

ocenił(a) film na 8
munio93

A opętanie psa jest też możliwe synku.