Zwróćcię uwagę jak sprytnie zatuszowali fakt, że Aneeliese nie jest taka święta jak ją opisali..bo bardzo subtelnie zasugerowali, że "kiedyś cośtam zrobiła", obstawiam, że chodziło o okultyzm. bo jakby nie patrzeć, człowiek wierzący, szczerze oddany, kochający Boga moze byc tylko kuszony przez szatana, ale jesli dobrowolnie sie nie zainteresuje (szatanem), to(szatan) nie może Cię opętać. konkluzja? wierzmy. nie bójmy się(bo przeciez Pan Bóg nas kocha i nie odda nas w rece szatana, jesli sami nei bedziemy tego chcieli..). nie bawmy się w 'wywoływanie duchów' i tego typu niebezpiecne 'zabawy' :)
Rozmawialiśmy o tym z katechetka i powodami opętań są :
wywoływanie złych duchów i/lub świadome (i długie) trwanie w grzechu ciężkim. Chyba coś jeszcze, ale już nie pamiętam :)
Popieram :)
Wiekszosc wyjasnia ksiązka: Felicitas D. Goodman "Egzorcyzmy Anneliese Michel" spokojnego czytania....;)
Niestety może Cię opętać, jeśli nawet nie uprawiasz okultyzmu itp. Opętanie (wg. nauki Kościoła) może być też dopustem Bożym i tak chyba było w przypadku Anneliese- zgodziła się cierpieć i odprawiać pokutę za innych.
Więc po co Jezus Chrystus zmarł na krzyżu skoro musiała Ona musiała cierpieć na innych? Chcesz przez to powiedzieć, że jego śmierć nie była wystarczająca i wcale nie musial tego robić, he?
Zdaje się, że jej celem było rozsławienie jakby Boga, udowodnienie niewierzącym, że istnieje. Wielu to przekonało..., bo masa osób odwiedziła jej grób, jednak nie przekonało pewnie tylu, ilu miało... Sam jestem nastawiony bardzo sceptycznie.
PS: Opętana także może zostać osoba mało wierząca, bądź nie wierząca, która ma rodzinę niewierzących <niby>...
Święta Teresa z Avila, Święta Faustyna, Św. Teresa z Lisieux czy bardziej współcześni ojciec Pio, Marta Robin czy błogosławiona Matka Teresa z Kalkuty wszyscy oni również doznawali ataków demonicznych.
Oni na pewno nie zajmowali się okultyzmem.
Zgodnie z tym co napisała już 'Feta' ataki szatana mogą być dopustem Bożym.
Opętanie A. Michel miało charakter opętania ekspiacyjnego. Zasadniczo Jezus Chrystus odkupił wszystkich ludzi przez swoją Mękę, i Śmierć na Krzyżu, i Zmartwychwstanie i nie ma więc potrzeby cierpieć za grzechy innych ludzi (dlatego ta część opętania jest dla mnie podejrzana). W filmie powiedziano również, że Anneliese była opętana przez 5 demonów, które przebywały w niej spory okres czasami, co za tym idzie nie mogły owe opętać innych ludzi. Tym samym A. Michel uwolniła od opętania, jeden Bóg wie ile osób.
Ja sądzę,że nic nie jest tak jak jest zapisane.....możliwe,że Ona była słabo w wierzy z Bogiem i Szatan ja opętał.Nikt tego nie wiem.Ale to nie tylko diabeł ja opętał tylko 3wcielenia(chyba).Powinniśmy ten temat poruszać na katechezach,bo to bardzo ważne przecież!!!