Film ogółem beznadziejny...oparty na faktach? Jasne...zachęcam to poszukania trochę na temat ów histori którą ten film ma opowiadać. Cała rzecz działa się w Niemczech, egzorcyzmy odprawiało dwóch księży którzy zostali skazani.Co do samego filmu to do średniego horroru mu daleko. Film całe swoje 'strasznie' ma oparte ne tzw. 'efekcie zaskoczenia'. Nic oryginalnego. Opętanie samej Emily samo wsobie nie straszy a jakoś niektóre sceny z jej udziałem wydały mi się komiczne. Zachęcam do takiego klasyka jak "Egzorcysta". "Egzorcyzmy Emily Rose" nie dorastają temu filmowi do pięt. Tam był klimat, otoczka, coś więcej niż tylko 'zaskoczenie'..."um! i demoniczna twarz". Tam był taki strach emanujący z ekranu wchodzący w widza. Dla mnie "Egzorcysta" przedstawiał kwintesensje tematu opętania. Zaś "Egzorcyzmy Emily Rose" - nie pozostawił mi żadnych przemyśleń po wyjściu z kina. Film bez historii. Tandeta. Nie polecam.
pomyśl też znawco,że w Polsce istnieją problemy z klasyfikowaniem filmow.Taki jesteś pewny swego,ale skoro napisali na plakacie/ulotce/okładce "horror"to Ty sam nie potrafisz określić czy to horror rzeczywiście czy nie?Otóż nie,ten film to nie horror.Nie miał być straszny,a opowiadać miał historię dziewczyny,którą spotkało coś przerażającego(cokolwiek to było).Mam w domu książkę autorstwa F.Goodman i prawdziwych niemieckich egzorcyzmach Anneliese Michel(Emily Rose)i naprawdę wiele rzeczy jest oddanych wiernie..."Egzorcysta"(choć mówi się,że też oparty na prawdziwej historii opętania)to typowa bajeczka....Owszem film bardzo dobry,podobał mi się,ale wszyscy wiemy jak nierealne sceny się tam znajdują,prawda?Choćby obracanie głowy o 180 stopni przez małą Regan.To jest właśnie horror,bajeczka z efektami,wywołująca strach,obrzydzenie zielonymi wymiocinami itd.Żeby była jasność-"Egzorcysta"to dla mnie klasyk,horror...ale to bajka,a "Egzorcyzmy Emily Rose"to film zupełnie innej kategorii,bo to film "nie do bania się"...
ZGADZAM SIE W 100% EGZORCYSTA BYŁ ROBIONY PO TO ABY WYWOŁAC KONTROWERSJE I ABY ZBIC KASE !! SCENY Z MASTURBACJĄ ...TYLKO PO TO ABY WYWYOŁAC OBURZENIE eGZORCYSTA FILM bAJKA !! naTOMIAST EGZORCYZMY EMILY ROSE !! NIE SA TAKIE NIE MA POKAZNYCH ZBEDNYCH OBRZYDZAJĄCYCH SCEN FILM BARDZIEJ RELIGIJNY ! OPISUJĄCY PRAWDZIWA HISTORIE