5,4 10 tys. ocen
5,4 10 1 10353
3,9 7 krytyków
Enigma
powrót do forum filmu Enigma

Film mnie nie zachwycił, ale wkurza mnie niesamowicie reakcja większości (i nie mówię
tu tylko o Filmwebie), na tą nieszczęsną kwestię Polaków. Powiem krótko: jakoś w
"Bękartach Wojny" nikomu nie przeszkadzało, że historia się nie zgadza i Hitler oraz paru
innych ważnych oficerów ginie w pożarze kina, bo to przecież "arcydzieło mistrza
Tarantino" i takie chwyty są dozwolone. Natomiast jeśli taka sama sytuacja dotyczy
Polaków, to klękajcie narody! Gazety, telewizja, wiadomości.. już nie wspomnę o
sfrustrowanych internautach. "Bo to nieprawda!" Tak nie było!" Czy gdzieś ktoś
wspominał, że to film historyczny? Ludzie, nie popadajmy w paranoję..

ocenił(a) film na 3
mpk794

Bękarty to czerwona komedia.
W filmie cholernie mnie wnerwia jak ważne są te konwoje, ALE PRZCIERZ I BEZ TEJ ENIGMY ALIANCI BY ROZWALILI UBOOTY.

ocenił(a) film na 2
mpk794

Bękarty to zupełnie inny rodzaj filmu, to czarny humor i abstrakcja

Enigme ludzie z innych krajów niż polska będą w większości uważali za historię ,,na faktach'', film przekona ich że Polacy nic nie robili tylko gineli jak cioty.

TheKoteck

Tak być nie powinno. Jak można nakręcić historyczny film nie znając dobrze historii? ;/

ocenił(a) film na 6
mpk794

Hipokryzja nas Polaków w stosunku do tego filmu jest tym większa że trzeba pamiętać o kilku sprawach:

1. Wspominają w filmie o tym że plscy kryptolodzy mieli poważny udział w poznaniu przez Aliantów działania Enigmy.
2. Film opowiada przede wszytskim o morskich Enigmach używanych na u-bootach.
3. I chyba największa korzyść. Film zwraca uwaę na tragedię pierwszego mordu katyńskiego, pokazane są groby polskich oficerów i pokrótce wspomina się hipokryzję w wynkiku której zachodni Alianci przyczynili się do ukrycia prawdy o Katyniu na całe dziesięciolecia. Mało kto tej sprawie zrobił taką "reklamę" tj. w kulturze popularnej jak ten film.

Taka jest prawda nawet pomimo irytyującego wątku Polaka - zdrajcy.l

Ode mnie przyzwoite 6/10.

tc1987

tc1987, ja także wystawiłam filmowi "szóstkę" i moim zdaniem zasłużoną. Zawsze lekko mnie denerwuje ocenianie filmu za przekaz, interpretacje autora. Tak już jest, że każdy wierzy w coś innego i inaczej to ukazuje, a należy ocenić wszystkie aspekty filmu.

ocenił(a) film na 1
tc1987

próbujesz na siłe wciskać kit, ze film był dobry. Film był do bani to raz, a dwa, ze udawał historyczny a nim nie był. 1/10 i nigdy więcej takich filmów. Główny bohater jest tak wkurzający...