To w opozycki do zacietrzewionych komentatorów, znawców kina i historii pt. "Pawek B."
To jest chore 10/10 filmowi który przypisuje sobie zasługi mojemu i twojemu kraju.
ty mu dajesz 10/10 a ja mu daje 1/10 bo ten film uraził mnie jak polaka a sam film jest długi i nudny i go nikomu nie polecam
A widzisz. Ty mu dajesz 1/10, a ja mu daję 7/10. Film czasami się dłuży - tu się zgodzę, ale bynajmniej nie jest nudny. Ja polecam, bo według mnie jest to w ciekawy sposób przedstawiona historia. I co z tego, że nie umieścili tam zasługi Polaków...
Mnie tam filmik się podobał. Rewelacyjny to on nie był to fakt, ale nigdy przenigdy nie dałabym mu mniej niż 5 punktów.
"I co z tego, że nie umieścili tam zasług Polaków..."
Ku*wa przeczytaj sobie czym była Enigma. Czym był fakt, że właśnie Polacy ją rozszyfrowali. Wiesz jaki to był przełom podczas II W.Ś. A ten film właśnie olewa ich zasługi dla ludzkości i umieszcza jakiś pieprzonych nie wiadomo skąd Amerykanów, którzy niby Enigmę rozszyfrowali. Mnie ten film jako Polaka obraża i nie pozostawia nic innego jak dać mu symboliczne 1/10 (aczkolwiek szkoda, że nie ma zera). Jeszcze bardziej mnie boli serce, gdy słyszę z ust Polaka takie w/w słowa...
@LeMcIO, właśnie ty pseudohistoryku sobie przeczytaj czym była Enigma i jaka była jej historia. Dowiesz się wtedy, że Polacy nie rozszyfrowali czterobębenkowej Enigmy tylko zrobli to Brytyjczycy!!! Ten fakt jest często pomijany w mediach i szkołach. Co jest swego rodzaju propagandą w wykoananiu Polaków.
Polscy kryptolodzy znaleźli "tylko" sposób na czytanie depesz kodowanych przy pomocy trzybębenkowej maszyny szyfrującej, używanej przez Luftwaffe i niemieckie wojska lądowe. Bardziej przezorna Kriegsmarine stosowała jednak bezpeczniejszą czterobębenkową Enigmę, do której na dodatek często zmieniała klucze szyfrujące. Polskim kryptologom nie udała się sztuka jej dekrypatarztu. Zrobli to dopiero Brytyjczycy. W tej kwestii ten film akurat nie przeinacza faktów. A ci którzy butnie głoszą, że czytanie depesz kodowanych przez Enigmę to tylko zasługa Polaków pokazują tylko, że za przeproszeniem gówno wiedzą i o historii.
Wiesz co, skoro Polacy to takie "cienkie bolki" i rozszyfrowali trzybębenkową maszynę szyfrującą, a natomiast Brytyjczycy aż czterobębenkową, to na ch*j w ogóle o tych Polakach mówić. Zapomnieć i już. Propaganda w wykonaniu Polaków. Rozejrzyj się dookoła i zobacz jakie inne państwa robią propagandy. Pierwszy przykład "muru berlińskiego" i to kto zaczął obalać komunizm w Europie, chyba nie muszę Ci wyjaśniać o co chodzi, skoro jak widzę dobrze znasz historię. To jeżeli nawet my mamy swoją propagandę na temat Enigmy to sam fakt, że film, o którym mowa w ogóle Polaków nie uwzględnia, a jednak oni w sporym stopniu się przyczynili do tego osiągnięcia(choć rozszyfrowali trzybębenek czy jakoś tak). I już coraz częściej o Polakach i ich osiągnięciach w świecie się zapomina, a my jako Polacy musimy walczyć o dobre imię tych, którzy poświęcili życie szczytnemu celowi, a teraz odchodzą w niepamięć...
Rzeczywiście przydałaby się mała wzmianka, chociażby w formie tekstowej na początku lub końcu filmu, informująca jak duży był wkład Polaków. Byłby to miły gest w stosunku do nas. W środku filmu poda co prawda zdanie mówiące, że Polacy przekazali im materiały i ułatwili zadanie, ale raczej większość osob nie zwróci na to uwagi i nie zapamięta.
Z drugiej strony ten film opowiada o brytyjskich dokonaniach, a nie polskich, więc twórcy nie muszą o niczym wspominać.
CISZA LEWACKA MENDO - A uwierzysz, że paczka szła przed 1932 rokiem i Polacy ją przejęli bo poszła zwykłą pocztą, a nie wysłał jej Hitler przez DPD bo oszczędzał na broń. Głupie odpowiedzi twoje bez pojęcia to masz głupią prawie prawdziwą odpowiedź. I zamknij się już lepiej ty anty Polska Folksdojczowa ruro.
LeMcIO - przydałoby się powściągnąć język.
Oceniam film na 7 bo dla mnie to jest dobrze przedstawiona historia. Film ogólnie jest ciekawy, fajna fabuła i miło sie ogląda. Wiesz, boli Cię serce...ja tam nie jestem taką patriotką jak Ty - jak oglądam film to raczej nie doszukuję się że w "Enigmie nie wymienili zasług Polaków". A mowisz że dajesz "symboliczne" 1 - To może nie dawaj w ogóle oceny skoro ten fakt że nie było w nim zasług Polaków talk strasznie Cie przejął, że postanowiłeś ocenić na 1. Nawet symbolicznie. Bo wg mnie film jest wart nie mniej niż 6. Doceń grę aktorską, klimat, muzykę, - nie wiem cokolwiek co było w tym filmie niezłe..
Co do reszty. Jak wspominał Herr_Strassenbahn wyżej