Film byłby ciekawy, ale jak dla mnie zabrakło jednego, zasadniczego motywu - udziału Polaków w rozszyfrowaniu Enigmy. Dlatego zdecydowanie negatywna opinia.
Twórcy tego filmu (producent ,reżyser) są pochodzenia żydowskiego.
Tam gdzie jest Żyd, tam jest fałsz historyczny, szczególnie gdy dotyczy
spraw polskich.
Żydzi amerykańscy od lat szkalują i oczerniają Polaków i ich historię.
Np. wmówili społeczeństwu amerykańskiemu, że Powstanie Warszawskie
jest powstaniem Żydów w getto.
" Twórcy tego filmu (producent ,reżyser) są pochodzenia żydowskiego.
Tam gdzie jest Żyd, tam jest fałsz historyczny, szczególnie gdy dotyczy
spraw polskich"- dawno się już nie uśmiałem czytając tak debilny tekst. Chyba zdecydowana większość negatywnych komentarzy pochodzi od ludzi, którzy nie oglądali " Enigmy", a tylko słyszeli o " negatywnym" polskim wątku w filmie. Czy fałszem historycznym można nazwać pokazanie w filmie zbrodni polskich oficerów dokonanej przez NKWD w Katyniu i próby zatuszowania niewygodnych faktów przez zachodnich aliantów? Oba te czynniki miały wpływ na naszego rodaka do zdrady na rzecz Niemiec.
dokładnei się zgadzam. Film mi się podobał, ale wg filmu to anglicy rozszyfrowali engimę, co jest wielkim kłamstwem... Film oceniam 7/10 pkt.
po prostu Brytyjczycy i amerykanie próbują zafałszować historie żeby umniejszyć nasze zasługi i żeby jakiś dociekliwy anglik nie odkrył przypadkiem że Churchill i Roosvelt sprzedali sowietom koalicjanta bo tak im było wygodnie - opinia publiczna wynosiła Stalina pod niebiosa za utworzenie frontu wschodniego który odciążył sojusz na froncie zachodnim w związku z czym politycy, żeby utrzymać się u władzy musieli spełniać zachcianki społeczeństwa a to chciało dogodzić Stalinowi a Stalin chciał polski.
widać ze ktoś tu spał na lekcjach historii. To Alianci zachodni utworzyli w
czerwcu 1944 roku front zachodni odciążając front wschodni który istniał od czerwca 1941.
A co do Stalina to Churchill i Roosvelt nie chcieli go urazić poprzez sprawę Katynia i kilku innych incydentów. Bali się że ten zawrze pokój z Hitlerem i wtedy Wlk. Brytania niechybnie by upadła.
Krótko mówiąc politycznie i geograficznie od wieków byliśmy między młotem a kowadłem. Jak pomogliśmy Austriakom pod Wiedniem to oni wbili nam nóż w plecy biorąc udział w zaborach. Podczas II wojny światowej nasza armia
była 4 co do wielkości armią aliancką a nie zaproszono naszych oddziałów
na paradę zwycięstwa do Londynu.
Po prostu zawsze mamy przesrane.
W. Brytania może by nie upadła w przypadku zawarcia odrębnego pokoju ZSRR z Niemcami. Miemcy próbowali dokonać inwazji na Anglię w 1940 i jakoś im nie wyszło. A wojna z ZSRR wybuchła rok później. Churchill po prostu chciał rękoma Rosjan zniszczyć Niemcy i przy tym chciał aby społeczeństwo Brytyjskie poniosło jak najmniejsze straty. trudno się temu zresztą dziwić.
Między młotem, a kowadłem - beznadziejne położenie geograficzne -
"Po prostu zawsze mamy przesrane. "
Właśnie.
nie oglądałam filmu i nie zamierzam. dziwię się także, że przeszedł przez Polskę bez większych afer. gdyby ode mnie to zależało, film nie byłby pokazywany w kinach, a gdyby było to możliwe, zarządałabym od twórców rekompensaty za kłamstwa zawarte w filmie!
a dlaczego tak zrobili? myślę, że to mogło mieć coś wspólnego z tym, że anglia, która miała pomagać, nic właściwie nie robiła, póki niemcy nie zaatakowali ich samych. i kto uratował wtedy wiele żyć? polacy, którzy teraz nie umieją zawalczyć o własną historię.
Agadzam sie z zalozycielem tematu.Enigme rozszyfrowali polazy a tak konkretniej to Marian Rejewski Henryk Zygalski i Jerzy Różycki
z wikipedia.pl
Powieść brytyjskiego pisarza Roberta Harrisa z 1996 roku zatytułowana Enigma opowiada o kulisach prac nad rozszyfrowaniem Enigmy w Bletchley Park. Na podstawie powieści zrealizowano w 2001 roku film w reżyserii Michaela Apteda pod tytułem Enigma z Kate Winslet i Dougrayem Scottem w rolach głównych. Film ten był wielokrotnie krytykowany tak przez brytyjskie środowiska polonijne Zjednoczenie Polskie i polsko-brytyjski komitet historyczny jak i przez kierownika katedry Europy Wschodniej na Uniwersytecie Oksfordzkim ze względu na zafałszowania historyczne i brak informacji o fundamentalnym udziale Polaków w rozszyfrowaniu Enigmy[29].
Komentarz - To nie jest film historyczny, ale musimy pamietac ze wydarzenia mialy miejsce po 40 roku a Polacy brylowali w odszyfrowaniu Enigmy przed wojną...potem dzieki naszym materialom Brytyjczycy mając w szeregach Polakow tez cos robimy..to nie tylko Polacy byli super lingwistami...!! Polaką udaje sie to jako pierwszym, pierwsi dali pomysł, skontruowali maszyny odszyfrujace...i nikt w filmie nam tego nie zabiera...nikt nie obraza Polakow...
Ja z czystym sumieniem daje 9/10
Film ciekawy i warty obejrzenia, co prawda z historią trochę się minął, ale nie jest to film historyczny. Według mnie warto było.
Nie no, ten tekst o żydach a ameryce to przezabawny jest.
zalatuje ksenofobią ,antysemityzmem i teorią spiskową zarazem...
Gdzie Polacy? A choćby nazwisko Zygalskiego na zdeszyfrowanej liście ofiar Katynia - fakt, że go tam nie zamordowano - ot, poprostu taki hołd dla polskiej ekipy, która - rzeczywiście - miała fundamentalny udział w łamaniu Enigmy, jednak prawdą jest, że to dzięki późniejszym badaniom Brytyjczyków wojna była krótsza, bo to oni złamali późniejsze wersje maszyny.
A film przyjemnie się oglądało, no może troszkę denerwuje, że to Polak na końcu jest zdrajcą, no ale to już taki nasz głupiutki patriotyzm ;)