ale ogląda się całkiem przyjemnie. Przynajmniej mi się podobało. Bardzo dobra obsada-Tom Hollander, Dougray Scott, Kate Winslet, Jeremy Northam, Matthew MacFadyen, Saffron Burrows. Tak więc jeśli chodzi o aktorstwo to raczej nie można wiele zarzucić.
Myślę, że przydałoby się trochę obiektywizmu(ocena na FW jest za niska). To tylko film i tak go należy traktować. Chyba nikt nie bierze go za lekcję historii. Od historii to są książki(ewentualnie filmy dokumentalne), a filmy fabularne to rozrywka.
Zgadzam się całkowicie. Nawet mnie specjalnie nie odrzuciły niezgodności historyczne, bo fabularny film to nie jest żaden wykład. Mnie się nie podobał ten film z powodu bardziej znaczącego: jest nudny. Napięcie, choć powinno go być co niemiara - patrz: thriller szpiegowski - jest właściwie nieobecny. Obejrzałem "Enigmę" dlatego, że grała w niej jak zwykle przekonująca Kate Winslet oraz dlatego, by po prostu ocenić go całościowo. Niska średnia na FW to zwyczajny brak dystansu wobec tego typu produkcji - czego zresztą oczekiwać od wiecznie obrażalskich Polaczków?