PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10003741}
6,5 25 tys. ocen
6,5 10 1 25216
6,1 18 krytyków
Enola Holmes 2
powrót do forum filmu Enola Holmes 2

Podobnie jak przy pierwszej części bawiłem się bardzo dobrze. Świetne kino do rodzinnego oglądania. Po raz kolejny świetne kadry, wspaniałe kostiumy, przepiękne ujęcia i scenografie. Po względem montażu wszystko jest na wysokim poziomie i naprawdę momentami cieszy oko. Mam wrażenie, iż w tej części sprawa jest troszeczkę bardziej mroczna i brutalna niż w pierwszej części. Oczywiście nadal jest to bardziej ugrzeczniona seria niż klasyczne filmy z Sherlockiem jednak ci, którzy uważali pierwszą część, za zbyt przyjazną mogą być odrobinkę bardziej zadowoleni. Być może na taki obrót spraw ma fakt, iż tym razem głównym wrogiem Enoli jest sam Moriarty (w tej części pod postacią głównego złego kryje się kobieta). Po raz kolejny produkcja na plus Myślę, że jeśli komuś podobała się jedynka, to tutaj będzie się bawił równie dobrze. W mojej opinii mamy nawet delikatny skok w górę, jeśli chodzi o klimat detektywistyczny. Więcej jest też postaci samego Sherlocka, który w tej części współpracuje z siostrą, która rusza z własnym biurem detektywistycznym.