7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 198107
6,6 43 krytyków
Equilibrium
powrót do forum filmu Equilibrium

Ten film widocznie nawiazywal do ksiazki Orwella "1984". Bardzo wiele rzeczy jest podobnych, choc nie wszystko jest takie same. W sumie te pigulki ktore brali wydaly mi sie znajome z "Nowy wspanialy swiat" i somy ktorej tam uzywali. Film nie powiem, podobal mi sie, mial kilka wydaje mi ise nowatorskich pomyslow. Jednak jak na moj gust zakonczenie bylo zbyt optymistyczne. Zakonczenie z ksiazki "1984" (ktora polecam kazdemu komu podobal sie ten film) znacznie bardziej do mnie przemowilo

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
siner

Dokładnie... zakończenie mogłoby być mniej optymistyczne. Wtedy było by po prostu rewelacyjnie! Ale film i tak robi wrażenie. Nawiązania do 1984 występują.. najwyraźniej książka Orwella była główną inspiracją autorów filmu.
A sama produkcja jest wyborna! Polecam zdecydowanie.

Mithrill

Podobieństw jest wiele. Główne, jakie mi się nasuwają to: policja myśli, ściśłe podporządkowanie władzy, wyzbycie się uczuć, emocji i wszystkiego co ludzkie. Z tym zakończeniem to prawda, w roku 1984 najbardziej przerażające jest własnie zakończenie, kiedy już myślimy, że wszystko skończy się dobrze, nagle naszpe przypuszczenia sypią się jak domek z kart i już wiadome jest, że nie można wygrać z daleko posuniętym reżimem, zakorzenionym w ludzkich umysłach. Poza tym zakończeniem wesołym film był bardzo w porządku.