7,4 197 tys. ocen
7,4 10 1 197453
6,7 39 krytyków
Equilibrium
powrót do forum filmu Equilibrium

Ten film widocznie nawiazywal do ksiazki Orwella "1984". Bardzo wiele rzeczy jest podobnych, choc nie wszystko jest takie same. W sumie te pigulki ktore brali wydaly mi sie znajome z "Nowy wspanialy swiat" i somy ktorej tam uzywali. Film nie powiem, podobal mi sie, mial kilka wydaje mi ise nowatorskich pomyslow. Jednak jak na moj gust zakonczenie bylo zbyt optymistyczne. Zakonczenie z ksiazki "1984" (ktora polecam kazdemu komu podobal sie ten film) znacznie bardziej do mnie przemowilo

siner

Dokładnie... zakończenie mogłoby być mniej optymistyczne. Wtedy było by po prostu rewelacyjnie! Ale film i tak robi wrażenie. Nawiązania do 1984 występują.. najwyraźniej książka Orwella była główną inspiracją autorów filmu.
A sama produkcja jest wyborna! Polecam zdecydowanie.

Mithrill

Podobieństw jest wiele. Główne, jakie mi się nasuwają to: policja myśli, ściśłe podporządkowanie władzy, wyzbycie się uczuć, emocji i wszystkiego co ludzkie. Z tym zakończeniem to prawda, w roku 1984 najbardziej przerażające jest własnie zakończenie, kiedy już myślimy, że wszystko skończy się dobrze, nagle naszpe przypuszczenia sypią się jak domek z kart i już wiadome jest, że nie można wygrać z daleko posuniętym reżimem, zakorzenionym w ludzkich umysłach. Poza tym zakończeniem wesołym film był bardzo w porządku.