7,4 197 tys. ocen
7,4 10 1 197453
6,7 39 krytyków
Equilibrium
powrót do forum filmu Equilibrium

co bym mogła powiedzieć...film mi się bardzo podobał, świetna atmosfera i ciągle trzyma w napięciu....cóż ... ogladając Equlibrium miałam od razu skojarzenia z MAtrix'em, ale...właśnie jest ale....oba filmy choć są podobne różnią się od siebie... w Matrix'ie biedny Neo walczy z agentami i z całym matrix'em aby ludzie poznali prawdę, że są pożywką dla maszyn...świat wykreowany w tym filmie jest nam bardzo bliski, tzn bliski jest nam sam Matrix, ale rzeczywiśtośc znacznie odbiega od naszych wyobrażeń świata... to co daje się zauwazyć to to że w Mtrixie ludzie są kierowni przez maszyny, a może my jesteśmy kierowani takimi "maszynami"(czytaj : naszymi "wspaniałymi" politykami) a świat oczekuje anomalii systemowych, bo i takie się zdarzają...które resetują system i chcą aby świat był lepszy.... cóż natomiast w Equilibrium sprawy mają się zupełnie inaczej...ŚWIAT BEZ UCZUĆ???!!!!....wyobrażacie to sobie???bo ja nie!!! świat bez uczuc jest straszny ... szary....życie toczy się z dnia na dzień....wydaje mi się że wizja braku uczuć w nas samych jest przezrażająca i sami nie wyobrażami sobie zapewne jak to by mogło być... ale coraz częściej można usłyszeć o morderstwach, zabójstwach itp - jest to przejaw braku uczuć...a świat powoli staje się taki bezuczuciowym....chociaż świat z uczuciami jest trudny, ale świat bez uczuć jest jeszcze bardziej trudniejszy do przeżycia....

dla mnie jest remis między tymi filmami... każdy z nich tworzy inny klimat, inny problem i inne rozwiąznie....ale niosą za spbą przesłanie o świecie...

Equilibrium i MAtrix zostały wypuszczone w tym samym czasie, tzn. dwie wytwórnie filmowe tworzą podobne filmy ....jeden wygra a jeden przegra....istnieje wiele takich sytuacji...a że w tym przypadku wygrał Matrix, no cóż są gusta i guściki...

"...I have spread my dreams under your feet...tread softly because you tread on my dreams..."

ocenił(a) film na 7
AlchimisteV

Equlibrium nie porównuj nigdy do Matrixa zapamiętaj to sobie! Przeczytaj inne posty! A jeśli chodzi o porównanie to oba filmy stoją na wysokim poziomie i są moim zdaniem równe choć Equilibrium jest bardziej skłonny do przemyślenia!

ocenił(a) film na 8
czester

w Equlibrium są gorsze sceny walki, widać, że są przyśpieszone komputerowo i troche sztuczne, nie ma krwii, ale oba filmy bardzo mi się podobały, ale Neo był fajniejszy ;)

ocenił(a) film na 10
AlchimisteV

ja tam nie lubie matriksa i wydaje mi sie nudny ale szanuje zdanie innych ktorzy go lubia ( i to z gory zastrzegam zeby zaraz nie pojawily sie tu posty na anty do mnie ludzi ktorzy kochaja matriksa ) a equilibrium bardzo mi sie podoalo i przedewszystlim skalanialo do pzemyslen a moim zdaniem sceny walki sa bardzo fajen mimo ze np sa momentami jak to juz ktos tu powiedzial przyspieszone al4 z drugiej strony to w takim matriksie sa spowalniane
osobiscie wole equilibrium ale w gruncie rzeczy to malo maja te filmy ze soba wspolnego moze poprstu sa w podobnym kilimacie
ok ja juz kocze i pozdrawiam wszytskich milosnikow kina :)