Odniosłem wrażenie, że film wyraźnie nawiązuje do ustroju komunistycznego. Film oglądałem dosyć dawno i nie pamiętam szczegółów ale z tego co pamiętam ludziom była odebrana wolność do samodzielnego myślenia i odczuwania. W komunistycznych krajach środkiem do tego celu była wódka w ZSRR nigdy jej nie mogło zabraknąć dla obywateli podobnie w PRLu nie było trudno o napoje wyskokowe gorzej było z żarciem. Motyw inwigilacji obywateli, system doniesień, szybka likwidacja jakiejkolwiek opozycji i armia tresowana do tego celu. Podobnych motywów doszukałem się w filmie. Do tego jeden szalony człowiek trzymający to wszystko w ryzach. Co wy o tym myślicie?
Whoa, nie powiedziałbym, że Equilibrium traktuje o komunizmie akurat. On ogólnie traktuje o systemach totalitarnych, czerpiąc wzorce czy to z literatury Orwella (Rok 1984), czy to z Fahrenheita 451, czy to z Nowego Wspaniałego Świata.
Telebimy z wszechobecnym Ojcem, który tu zastępuje Wielkiego Brata, oraz ogólny klimat Librii - to pochodzi z książki Rok 1984.
W Equilibrium mamy do czynienia z zabójcą, który mordował ludzi sprzeciwiających się systemowi i niszczył wszystko, co kojarzyło się z dawnymi czasami (i mogło wywoływać uczucia), aż do momentu, kiedy nie przeszedł na drugą stronę barykady, odkrywając nowy dlań świat - pierwowzorem był tutaj strażak Gui Montag, który w Fahrenheicie 451 palił książki (uznawane przez system za źródło zła, podobnie jak uczucia przez Tetragrammaton).
Motyw ze społeczeństwem bez emocji pochodzi z kolei - o ile się nie mylę - z Nowego Wspaniałego Świata.
heh ja niestety taki oczytany nie jestem, choć przyznam, że kiedyś miałem w planach przeczytać rok 1984 :P dzięki za wyjaśnienie :]
"Whoa, nie powiedziałbym, że Equilibrium traktuje o komunizmie akurat" - a o czym innym? Polecam poczytać wspomnienia ludzi żyjących w ZSRR zwłaszcza w latach 20 - 30. Identyko:)
siraris ----> Jesteś genialny! Jak wogóle na to wpadłeś? Nie, inaczej.. jak wogóle mógłbyś na to nie wpaść? Albo jak wogóle mogłeś nie odnieść wrażenia o nie wpadaniu na to! "Motyw inwigilacji obywateli, system doniesień, szybka likwidacja jakiejkolwiek opozycji i armia tresowana". Wydawało ci się. Nie dostrzegłeś piękna, zieleni, przyjaźn? I nie czytałeś 'Roku 1984'? hmm... doprawdy frapujące.