PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32375}
7,4 197 tys. ocen
7,4 10 1 197185
6,8 49 krytyków
Equilibrium
powrót do forum filmu Equilibrium

Rok 1984?

ocenił(a) film na 8

Nie uwazacie, ze film jest troszkepodobny do ksiazki Orwella, 'Rok 1984'?

ocenił(a) film na 9
levus112

Jest, atmosfera tego świata jednoznacznie skojarzyła mi się z 1984 ;).

ocenił(a) film na 8
levus112

Mnie się skojarzył z " Nowym, wspaniałym światem" Huxley'a

ocenił(a) film na 7
levus112

Tak, również mi się skojarzyło z Orwellowską antyutopią przy pierwszym kontakcie z filmem :).

ocenił(a) film na 6
levus112

Początek faktycznie tak mi się skojarzył. Jednak z biegiem akcji filmowi coraz bliżej było do "Wejścia smoka".

ocenił(a) film na 8
levus112

troszkę? ;DD no bardzo zalatuje, taki mix 1984 z Matrixem, ale całkiem miło się ogląda...

ocenił(a) film na 7
Kaleval

...do Orwella i Matrixa dodałabym jeszcze "V jak vendetta".

ocenił(a) film na 7
agusst

A co miał V jak vendetta z tym filmem wspólnego?

ocenił(a) film na 7
Lukininho

Tematyka podobna. Mamy tu skostniałe społeczeństwo ogólnie godzące się na zaistniałą sytuację i coś w rodzaju aktywistów/opozycji sprzeciwiającej się władzy. W obu filmach mamy do czynienia z rewolucją, walką o wolność.

ocenił(a) film na 9
levus112

Owszem jest ospałość społeczeństwa, są wszędobylskie telebimy z głosem Ojca, jest inwigilacja i kontrola społeczeństwa, jest BARDZO Orwellowsko, co osobiście zaliczam na plus dla filmu. :)

levus112

I jeszcze bardzo podobny do "451 stopni Fahrenheita" Bradbury'ego, gdzie przedstawiony jest świat, w którym zabronione jest czytanie i posiadanie książek, a główny bohater - strażak, członek aparatu władzy, palący książki i tropiący ludzi z podziemia.... kto nie czytał, odsyłam do książki, warto. Jest też film.

ocenił(a) film na 7
levus112

Scenariusz zdecydowanie bardziej inspirowany był 451' Fahrenheita, ale podobieństw można doszukać się nie tylko w Roku 1984, ale i w praktycznie każdej innej "antyutopii".

ocenił(a) film na 8
levus112

Miałam dokładnie to samo skojarzenie. I jest tak samo przygnębiający.

ocenił(a) film na 9
levus112

Dokladnie takie tworcy mieli zalozenie aby ten film luzno nawiazywal do kultowego filmu ROK 1984. Wedlug mnie ten zabieg swietnie sie udal i EQUILIBRIUM oglada sie wysmienicie i nie jest tak nudny jak ROK 1984. ZAWSZE BEDE TO POWTARZAL ZE ZARAZ OBOK AMERICAN PSYCHO I MECHANIKA EQULIBRIUM JEST NAJLEPSZYM FILMEM CH.BALE!

ocenił(a) film na 7
punisher822_filmweb

jesli uwazasz 1984 za nudny to jestes po prostu za glupi na ta ksiazke

ocenił(a) film na 9
Shinichi

Nie zycze sobie takich tekstow to po1 a po2 pisalem o filmie 1984 bo jest nudny!

ocenił(a) film na 7
punisher822_filmweb

Sorry moj blad T_T Nigdy nie widzialem filmu