7,4 197 tys. ocen
7,4 10 1 197453
6,7 39 krytyków
Equilibrium
powrót do forum filmu Equilibrium

Styl Walki

ocenił(a) film na 10

Wiecie może który styl walki najbardziej odpowiada do tego z powyższego filmu lub z jakich połączeń sztuk walki?

ocenił(a) film na 9
Remek555

Kung-fu panda z pistoletami. Czysta fantazja, ani by nie trafili (co do tego mam pewność, bo strzelam), ani by nie kopnęli (no może trochę by kopnęli, ale byliby postrzeleni). Ale co ich tam obchodzi fizyka, prawda ^^?

ocenił(a) film na 9
Novalis

A dla czego nie.ja to sobie tłumacze tak.
Jeśli jakiś mistrz sztuk walki za pomoca gołych pięści potrafi pokonać znaczną ilość przeciwników a przy pomocy broni takiej jak kij,miecz itp znaczcznie wiekszą część to przy pomocy broni palnej gdzie nie musi być w bliskim kontakcie z wrogiem naprawde może byc niepokonany.
Wiadomo niektóre sceny są przesadzone zwałwszcza ostatnia ta z korytarzem ale w takim stylu może cos być.

ocenił(a) film na 10
helsinger

to istnieje coś podobnego do tego? kijami to wiem że kendo

ocenił(a) film na 9
Remek555

to na pewno.

ocenił(a) film na 9
Remek555

@ Helsinger - Jasne, ale wiesz jak piekielnie trudno jest trafić w ruchomy cel, nawet jeśli samemu ma się czas na dopasowanie się do jego ruchu i można stać spokojnie prosto? U nich to totalna fantazja z tą bronią, z Katanami szło im już bardziej realistycznie.
@ Remek555 To się dokładnie nazywa Gun Kata. Więcej info - http://www.equilibriumfans.com/gunkata.htm

ocenił(a) film na 9
Novalis

Co do tego strzelania do ruchomego celu w wiekszości filmów akcji jeden strzela a wszyscy padają i dodotkowo nie zmieniaja magazynka a jakoś nikt do tego sie nie przyczepia a tu chciaz jest to jakoś sensownie wyjaśnione.

ocenił(a) film na 8
Remek555

Jak już Novalis wyżej zauważył, styl nazywa się Gun Kata i jest dziełem twórców filmu. Teorię masz opisaną w samym filmie - zmniejszenie prawdopodobieństwa trafienia, poprzez wyuczenie pewnych ruchów. Od siebie dodam, że Kurt Wimmer wykorzystał go także w filmie Ultraviolet, ale jest to toalny badziew i nie polecam oglądania.