PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71885
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Nie.. no nieeee... Książka reklamowana sloganem 'był władca, był harry, teraz ERAGON' to jest jednak symbol pewnego upadku. Znaczy wszystkim jest wyraźnie powiedziane jak ją mają odbierać, jakieś absurdalne zasady każą ludziom doceniać że pisał ją szesnastoletni chłopak. Dobra, gratuluję mu samozaparcia, ale na litość! Przecież tam nic nie ma. Zrzyna z czego się da i standardowo Młody Chłopak, który dowiaduje się że ma Niezwykłe Przeznaczenie, itp. itd. etc. i ringwraithy/myrddraale w formie prawie niezmienionej do tego. Nie, naprawdę, czytałem książkę z rosnącym niesmakiem. Po pierwsze, że naprawdę nie jest dobrze napisana, po drugie że obecnie panuje trend na tego typu odgrzewane pomysły, i że to właśnie one robią karierę.
A teraz robią z tego film... Kurna, no załamać się można. W jakim my świecie żyjemy! Toż to zakrawa o Upadek Cywilizacji Zachodu, jak gejowski room raider. Rozpacz.

ocenił(a) film na 3
Yoohrand

książka wcale ne jest złą książką możę i jest wiele elementó zawartych z innch powieści fantasy ale zastanawiałeś się dlaczego tyle osób ją czyta??
Co ??to chyba coś znaczy że jest tak słąwna jak Harry czy Władca.Być możę po filmie zyska jeszcze większą popularność może nie aż tak wielką jak włądca ale napewno będzie o niej głośno
Czy przeczytałeś całą książke??
A drugi tom??
Ciekawi mnie to
??

Zarrock

Tia, przebrnąłem przez całość. Po drugi tom nie sięgnąłem, bo pierwszy zostawił uczucie niesmaku.
Wiesz, to nawet nie to najbardziej mnie razi że ksiązka jest wtórna (bardziej koło czasu niż władca czy hp). Razi mnie, że jej linia reklamowa opiera się na tej wtórności. Że to nie jest "Nowy Wspaniały Świat", a jedynie "Świat Podobny Do Tego Co Się Sprzedało". Walą takimi sloganami i wszyscy to łykają. Tu mnie boli.

Yoohrand

ksiązka bardzo fajna, ale masz rację wzorowana na Władcy i nnych książkach. Tylko nie wiem co innego można wymyślić. Ile jest już takich książkek fantasy wzorowanych na Władcy Pierścieni i na Potterze?? Pewnie dużo.
Pozdrawiam

Yoohrand

Jejku Yoohrand chyba za ciebie wyjde :) zgadzam się z twoja opinia w 100% tak mi sie własnie zdaje że podobne rzeczy juz czytałam. Od kiedy pan tolkien napisał hobbita i władce tak zwani pisarze nie umieja juz nic innego wymyslec. Dowód prosze bardzo Razacowie = upiory pierścienia, Eragon = Frodo, a Saphira w jajku= pierścien tolkiena tylko tyle że z XXI wieku :P jak miło zrzynac od innych czyż nie ?

ocenił(a) film na 4
Zarrock

Dużo osob czyta bo:
1. przyciaga fakt ze autor mial 15 lat jak zaczal ja pisac
2. bo jest o niej glosno
3. dobrze rozleklamowano

Mandaryna w Polsce tez jest sławna i co?
No jak sie wypowiada na ten temat to raczej przeczytał. A co ma do rzeczy tom II? Jak mu sie nie podobal tom 1. to raczej tak jak ja skonczyl "przygode" z Eragonem (cholera zawsze mi sie kojarzy z Aragornem :P)

jasne, brawo za to ze w tak mlodym wieku odniosl sukces i ze udalo mu sie napisac ksiazke, ale po za tym wiekiem to nic szczegolnego w niej nie ma (w ksiazce). Autor musi pare lat jeszcze popracowac nad stylem, nad jezykiem, i nad fabula tego co pisze. Zeby troche orygnalniejsze bylo to co jeszcze (moze) napisze...

Yoohrand

skoro tyle mówisz o tym co autor powinien i tyle o tym wiesz to do jasnej anielki dlaczego sam takiej trylogi nie napiszesz. nie mówię że ksiązka jest świetna wybitna i nie jest wzoroana na władcy (z HP nic wspólnego nie ma), ale ja traktuję ją własnie jako Władcę... tylko że dla młodzieży. z własnego doświadczenia wiem że trudno czyta się władcę pierścieni bo język już nie ten (nigdy go nie skończyłem), dlatego też pokłony autorowi i sztabowi ludzi który mu pomagał za to że ta książka powstała. Lepiej przecież czytać 'taką' książkę niż nie czytać nic i siedzieć przed tv.

ocenił(a) film na 1
Cobra_Commander

A Władca Piercieni to myślisz jest dla dorosłych?

użytkownik usunięty
Yoohrand

Zgadzam się z tobą. Początkowo książka mi się podobała, a potem... zaczęła mnie nudzić. Mimo, że były ciekawe wątki.
Ale na ekranizacje i tak pójde, bo jestem ciekawy.

No dobra Cwaniaki to który z was przerobi tyle książek na jedną, która trzyma się kupy i ma ciekawą fabułę... ;););) ? :wink:

A tak by the way: Eragona można jescze porównać do gwiezdnych wojen:
Galbatorix - Darth Sidious
Cień - Vader
Eragon - Luke
Brom - Obi Wan
Oromis - Yoda
Vardeni - Rebelianci
Jak dla mnie paolini opierał się głównie na sadze Lucasa w którą wplótł wątki z innych książek i dodał do fabuły troche od siebie! Kto oglądał Star Wars niech sobie porówna!

ocenił(a) film na 5
Yoohrand

Omg, czy każdy z was ma jakiegoś takiego Cosia w głowie, który uważa, że każda inna książka fantasy niż WP jest za nim ściągnięta :/ Paolini pisze, że bardzo lubi WP i szanuje Tolkiena, a wzorować się nie znaczy ściągnąć ksiązke. Ludzie, jeżeli by to było takie zerżnięte to by tego nie wypuścili i nie stałoby się takie popularne.
Ps. A kiedy piszecie, że to jest ściągnięte za HP to dostaje odruchu wymiotnego. W którym momencie!? Boże...

Tohma

W końcu ktos po mojej stronie :D! Jestem dokładnie tego samego zdania! A co do HP to prześledziłem całą książkę raz jesczcze i nie znalazłem nic podobnego (no poza magią, smokami i "chłopcem z przeznaczeniem":P, tyle że te motywy są w kilkudziesięciu innych książkach;) )!

Snoocker

Nie czytałem tej konkretnej książki, ale czytałem wiele innych książek fantasy i uważam, że:
1) To absolutnie nie prawda, że wszystkie są takie same jak Tolkien. Tolkien był pierwszy, ale NIE jest najlepszy.
2) To prawda, że część książek jest pisana pod jakieś "kopyto", ale jak w każdym gatunku literackim, filmowym tak i w fantasy jest dużo komercji. Po LoTR, miałem nadzieję, że poważni autorzy fantasy i SF, wykorzystają swoje wpływy by sprezentować nam prawdziwe ekranizacje takie jak LoTR Tolkiena. Niestety znowu komercja zwycięża i będziemy mieli zalew badziewia.

Najśmieszniejsze jest to, że ludzie nie będą pamiętali Koła Czasu Jordana, czy Miecza Prawdy Goodkind-a(inny kandydat na pierwowzór), ale Eragona, bo to pokażą w kinie - ludzie to owce!

Dzieciaka należy podziwiać, a nie piętnować, dlatego, że naprawdę musi być dobry, żeby być zauważonym w tym wieku - no chyba, że ma bogatego tate ;).

Piętnować należy producentów, którzy najprawdopodobniej wybrali tańszy scenariusz i wypromowali go, zamiast ekranizować znanych i uznanych aktorów, takich jak np. Robert Jordan – Wheel of Time, według mnie najlepsze fantasy.

mlodydf

Super kolejna osoba po mojej stronie ;) !
Wiedz, że staruszek Paoliniego jest dośc nadziany, a w dodatku ma wydawnictwo (Paolini International, LCC) i to on wydrukował Eragona (jeżeli sie myle prosze mnie poprawić)! ;)

ocenił(a) film na 5
Snoocker

No! Hmm, ale to rzeczywiscie troche taki okrutny los innych ksiazek, ze sa napewno jakies duzo lepsze od Eragona a my nawet o nich nie slyszeliśmy, bo były za mało popularne :/ Ale trzeba szukać

ocenił(a) film na 5
Snoocker

No! Hmm, ale to rzeczywiscie troche taki okrutny los innych ksiazek, ze sa napewno jakies duzo lepsze od Eragona a my nawet o nich nie slyszeliśmy, bo były za mało popularne :/ Ale trzeba szukać

ocenił(a) film na 5
Snoocker

ocenił(a) film na 5
Snoocker

OMG! Sory, że aż 3 razy... Ale ciągle wyskakiwało mi, że serwer ma zadyszke, więc za którymśtam razem się wkurzyłem i zacząłem klikać na to wyslij ciągle :P Sorki