Vrael był elfem czy człowiekiem?
C: Elfem
Czy wszyscy z Zaprzysiężonych byli ludźmi? Czy to byli tylko mężczyźni?
C: Skoro większość jeźdźców to były elfy to nie brakowało ich też wśród Zaprzysiężonych; jednak proporcjonalnie było tam więcej ludzi, niż wypadało wśród wszystkich Smoczych Jeźdźców. Galbatorixowi łatwiej było zawładnąć ludźmi niż nieśmiertelnymi elfami. Kialandí - jeden z dwóch Zaprzysiężonych, których nazwałem w Brisingr (Kialandí oraz Formora) - był elfem. Nadałem imiona jeszcze dwóm innym postaciom z trzynastki, jednak zostały one usunięte podczas procesu redagującego.
I tak, kilku z członków Zaprzysiężonych to były kobiety... W sumie jeden lub oboje z dwójki, o której wspomniałem to kobiety, jednak nie chcę na razie tego zdradzać (tak jak nie chcę też powiedzieć czy Formora był(a)* elfem czy człowiekiem). Mimo wszystko, większość z nich to byli mężczyźni.
Smok wykluwa się dla wybranej osoby, lecz co się stanie jeśli ktoś inny dotknie go przed "wybrańcem"?
C: Komplikacje.
Jeśli rzucasz zaklęcie, które wymaga zbyt dużo energii umierasz. Czy to samo dotyczy smoka wewnątrz Eldunari?
C: Tak. Dotyczy to wszystkich istot żywych. Jedynym wyjątkiem mogą być duchy, ale one mają swoje własne ograniczenia.
W trzecim tomie, Saphira opisując Ciernia mówi np. "czerwonego-pisklaka-smoka" albo "mały-czerwony-niedorostek-smok" **. Obraża go czy ma na myśli to, że jego umysł nie jest taki jaki powinien być, biorąc pod uwagę magiczny sposób przyśpieszenia rozwoju smoka? I jeśli tak to skąd Saphira to wie? Czy komunikowała się z Cierniem?
C: Smoki nie mają skłonności do walki między swoimi umysłami, tak jak to robią ludzie czy elfy. Mogą zaatakować umysłem jeśli chcą - tak jak to robił ich kuzyn Fanghur podczas polowań - ale zawsze wolały walczyć zębami, ogonem, pazurami i oczywiście ogniem... Przypomnijmy sobie to jak Eragon i Murtagh rozmawiali po pojedynku na Płonących Równinach czy też przed ich walką w Brisingr; Saphira i Cierń mogli wniknąć do swoich umysłów, choćby z czystej ciekawości. Nie mogli się całkowicie powstrzymać od poznania drugiej świadomości. Ponadto Saphira i Cierń mieli już ze sobą telepatyczny kontakt dużo wcześniej.
W Najstarszym, Oromis wspominał o używaniu czarów jedynie za pomocą myśli, bez potrzeby wypowiada słów; więc dlaczego Eragon był tak wstrząśnięty, kiedy Tenga czarował bez wymawiania zaklęć na głos?
C: Ponieważ jest to niewiarygodnie niebezpieczne. Twoje myśli mogą zmienić się nagle i niespodziewanie, i często nawet nie kontrolujemy tego co przechodzi przez nasz umysł. Rzucając urok jedynie za pomocą myśli i bez dokładnej formuły słownej bardzo ryzykujemy.
Czy Galbatorix udostępnił Morzanowi lub innym Zaprzysiężonym inne Eldunari tak jak Murtaghowi?
C: Możliwe, ale jedynie w wyjątkowych okolicznościach. Król nie ufał w pełni Zaprzysiężonym... w końcu to byli zdrajcy, więc czy można zaufać zdrajcy? Po upadku Jeźdźców wszystkie serca serc stały się własnością Galbatorixa. Zdobył je przez wyłudzanie, oszustwo i cierpliwość, przeżył on przecież wszystkich Zaprzysiężonych.
Skąd Galbatorix wie, że w ostatnim smoczym jaju jest samiec?
C: Słuchał jego myśli.
W poprzednim O&A wspomniałeś, że to Eragon, nie Oromis, zainspirował smoki do czarów, podczas Święta Przysięgi Krwi. Co więcej podczas koronacji Eragon wpłynął też na Saphire i jej czary związane z Isidar Mithrim, czy możliwe, że postać Eragona pomaga smokom w ich ukrytych zdolnościach? Przez to co on chce wpływa też na nie? Czy inspiruje smoki w sytuacjach, w których być może nie byłyby zdolne do takich rzeczy?
C: Eragon jako ktoś pomagający smokom w czarach? Ciekawe pytanie... Bardzo ciekawe... mhmm... Bardzo interesujące. Nie mogę nic powiedzieć. Będzie to wyjaśnione.
Czy wspomniana w książkach dwójka elfich dzieci odegra ważną rolę w dalszym ciągu Dziedzictwa? Wiemy, że te dzieci są znacznie potężniejsze niż dorosłe elfy – więc mogłyby być bardzo przydatne w walce. Czy elfy pozwolą im wyruszyć na wojnę?
C: Są potężniejsze, ale nie kontrolują tak dobrze swoich zdolności. Elfy ogromnie sobie cenią swoje dzieci; zrobią wszystko by je tylko ochronić, nawet ci, którzy nie są powiązani z ... Nic więcej nie powiem, żeby nie zdradzić za dużo z 4 tomu.
_______
* "Formora was an elf or human" - w j.angielskim nie możemy rozróżnić rodzaju czasownika.
** w oryginale Q&A2 zostały użyte inne cytaty.