PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71885
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Po przeczytaniu bardzo dobrych książek, opiewających losy śmiałka Eragona, naprawdę
oczekiwałem godnej ekranizacji. Prawda jest taka, że gdyby nie samo powiązanie z dziełami
Paoliniego, dałbym wyższą ocenę. Ale jest jak jest- poprzeczka została brutalnie zrzucona, historia
opowiedziana za szybko, nie ma czasu by poznać bohaterów, polubić ich. Eragon na pstryknięcie
palcem przechodzi od zera do bohatera-cwaniaka-herosa; żenująca metamorfoza Saphiry; wiele
braków fabularnych- w moim odczuciu bardzo istotnych; momentami nudne i sztuczne
konwersacje... Na plusie: rola Jeremiego Ironsa, bardzo ładne zdjęcia, Arya taka jaką ją sobie
wyobrażałem (może charakterek nie ten- ale wizualnie, jest dobrze). Co jeszcze? Sceny z
Galbatorixem i klimatyczne pierwsze (10?) minut filmu. Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 2
adamen26

Według mnie ten film nie powinien w ogóle nosić tytułu, jaki nosi, bo powiązanie z książką (nie licząc imion postaci) jest praktycznie zerowe. Trzymam się nadziei, że kiedyś jakiś porządny reżyser postanowi porządnie zekranizować całą sagę.
A co do Aryi to przecież książkowa była czarnowłosą, zielonooką pięknością, więc całkowitym przeciwieństwem blondynki z ekranizacji. ;) Pozdrawiam.

Elvva

Dokładnie, najbardziej w oczy poraziły mnie zaniedbania wizualne względem książki - np. wygląd Aryi. Twórcy filmu chyba nie czytali nawet streszczenia tej książki. A szkoda, bo to mogła być perełka filmów fantasy.