PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71885
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

ktoś napisał, że twórcy eragona mają takie marzenia, więc skąd tak beznadziejnie grający główny bohater? nakręcili kolejną maszynkę do zarabiania pieniędzy (zupełnie jak potter). szkoda, bo w obu przypadkach marnuje się świetnych aktorów! malkovich, irons w eragonie, a jeżeli kiedykolwiek nakręcą kolejnego pottera, nie bedzie już maggie smith, finnesa, oldmana, rickmana, nie pomijając kreacji nieżyjącego już richarda harrisa. i wszystko zmarnowane przez trzy niewydarzone aktorzyny w głównych rolach... przepraszam, że tak emocjonalnie do tego podchodzę, ale nie mogę zrozumieć, dlaczego producenci marnują w tak banalny sposób coś, co mogłoby okazać się czymś naprawdę dobrym!

daifuku

Masz rację. W ogóle dziwi mnie dlaczego aktor tak dobry jak Jeremy Irons
występuje w takich podrzędnych produkcjach.. (ktoś pamieta D&D?), nie wspominając już o Malkovichu. Trailery Eragona aż biją wtórnością do LOTR,
a nawet Narni (która sama w sobie była wtórna to LOTR). Mówiłem już przed
premierą Narni i mówię teraz, że jakiekolwiek porównania takich filmów do "Władcy Pierścieni" to samobójstwo. To tylko wzmaga oczekiwania widzów,
a jest oczywiste, że oczekiwania te zostaną zawiedzione.

ocenił(a) film na 3
Not_Anyway

Do ekranizacji Władcy ten film będzie się miał tak, jak dzieło Tolkiena do książek Paoliniego - czyli będzie to sporo słabsza kopia. Słabsza nie musi jednak znaczyć w tym przypadku słaba. Potencjał jest i to wcale niemały - tylko czy będzie należycie wykorzystany ?

A z oceną gry poszczególnych aktorów wstrzymałbym się jednak do czasu obejrzenia filmu.

Gregg

może masz rację, jednak po obejrzeniu wszystkich trailerów- nadziei raczej nie ma zbyt wielkich.
negatywnie nastrajają mnie jeszcze identyczne pejzarze, identyczne ujęcia i identyczna charakteryzacja niektórych postaci.

daifuku

A Ja wam powiem tak - owszem , trailer nie wciąga i obawiać sie mozna najgorszego jednak - Ja mam nadzieje !! Mam ochote na jakies dobre fantasy , na baśń , bajke. Od czasu władcy nie powstało nic co by mnie porwało :-( Narnia wypadła słabo - przynjamniej w moich oczach :-( Pójde więc z czystym sumieniem ,i dam filmowi szanse !! Musze tak postapic dla własnego dobra :-) A jak okaże sie słaby ...to sam nakręce taką baśń której szukam , juz możecie pisac scenariusze :-)

Pozdrawiam

maly_kornel

jestem za, a nawet przeciw... a na poważnie- po cichu także kibicuję, mam nadzieję, że będzie na co popatrzeć bez zbytniego czepiania się. bo błędy w Narnii zauważali nawet niezainteresowani książką.

daifuku

Mozesz coś więcej? O jakich błędach mówisz??

ocenił(a) film na 7
Christinka

A ja powiem szczerze że najbardziej obawiam sie tego że za bardzo pozmieniają fakty... że ksiązka będzie się miała z filmem tylko wspolnym tytulem, kilkoma scenami i osobami o tych samych imionach a reszta bedzie pozmieniana, całkowicie wyrezyserowana... i nie rozumiem tych którzy mówią "chcą zrobic cos co by przebilo LOTR" bo spójrzmy prawdzie w oczy... z książek i filmów na podstawie fantastyki wiele ma w sobie bardzo podobne sceny ale jednak to nie jest zawsze to samo, ale sposob przedstawiony przez Paoliniego może komyś podobac sie bardziej a innym bardziej może podobac się dzieło Tolkiena. Mi się akurat obie te książki podobały tak samo i mam nadzieje że filmy tez będą sobie równe. I takie sa moje oczekiwania, i moje zdanie.

daifuku

A masz pomysł jak w różny sposób ucharakteryzować elfa?
W większości książek są podobne realia i mapy więc ciężko żeby się od siebie różniły.

ocenił(a) film na 7
Liriel_

No tez prawda... no ale wszystko na LOTR się nie kończy, na pewno zostanie wydane wiele książek o podobnej tematyce i kiedyś coś LOTR pewnie przebije... no ale nie bedę juz tu zaglądac w przyszłosc bo co bedzie jest niewiadome narazie. Tylko nie odbierzcie tego mojego komentarza w ten sposob ze uważam że LOTR jest do kitu, dla mnie to jest fantastyczna książka.