PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=836119}
6,0 51 tys. ocen
6,0 10 1 50588
5,9 57 krytyków
Eternals
powrót do forum filmu Eternals

Czym są?

ocenił(a) film na 8

Mógłby ktoś rozjaśnić czym są The Eternals? Krótka geneza? W jaki sposób łączą się ( w komiksach) lub mogą łączyć się z tym co mamy już w MCU.

ocenił(a) film na 7
POLfan

Historia Eternals ma miejsce miliony lat temu, kiedy kosmiczne istoty znane jako Celestials, eksperymentowały na ludziach tworząc niezwykłe jednostki, a także bardziej nikczemne grupy zwane Deviants. Walczą pomiędzy sobą, aby istniała tylko najsilniejsza i godna rasa. Historia zawierać będzie również romans pomiędzy Ikarisem i Sersi.

Tekst znaleziony na jednej ze stron o filmach

ocenił(a) film na 7
Radek2199_filmweb

A jednym z Celestials był Ego w Strażnikach Galaktyki 2.

RubenitoS

Ego nie jest jednym z celestiali zalicza się co prawda do 'Cosmic entities' ale to zupełnie co innego

Holic

a skąd info że nie jest jak w oficjalnym opisie postaci jest że Ego to Celestial?
Jest Celestainiem, istotą sprzed milionów lat i ojcem Star-Lorda. Jedynym celem Ego jest zostanie jedyną istotą we wszechświecie. Ego powstał przed narodzeniem wszechświata i miliardy lat przed Ziemią. Stworzył sobie formę planety, lecz po wielu tysiącach lat szybowania w próżni, postanowił stworzyć sobie fizyczne humanoidalne ciało i wyruszyć poznawać życie we wszechświecie.

Pshemyslav

Ok ale teraz tak tak to prawda w filmowym świecie MCU jest jak napisałeś ale ni jak sie to ma do oryginału.. Więc tak Ego powstał czy też został wymyślony pod koniec lat 60 jego orgin story było takie że powstał na skutek fuzji( jak w DBZ) jakiegoś naukowca I planety żeby żyć musi pochłaniac inne planety. Potem zostało to zmienione chyba pod koniec lat 90 ze ego został stworzony przez niejakiego 'The Stranger'. Nie w komiksach Ego nie jest ojcem star-lorda w MCU może tak ale oryginalnie jego ojcem jest 'J-son' też kosmita

Pshemyslav

Czegoś nie kumam. Powstał przed powstaniem wszechświata? To z czego powstał?

Uh_Huh

Geneza tego co mówię wciąż się zmienia, więc nie musi to być aktualne.
W świecie Marcela wszechświat co jakiś czas się resetuje.
Kamienie Nieskończoności i Galactus są tworami poprzednich wersji wszechświata. Dlatego żeby przetrwać Galactus musi pożerać planety jako byt, który nie pasuje.
Kamienie należały do jednej z bogiń universum (nie pamiętam już jej imienia), a kiedy zginęła razem z całą rzeczywistością, przetrwała tylko jej korona z sześcioma kamieniami.
Knull - twórca symbiontów, żył w czasie ciemności pomiędzy odrodzeniem wszechświatów. Uciął głowę jednemu z Architektów (prawdopodobnie pokazali ją w Strażnikach Galaktyki) i wykuł w jej wnętrzu miecz ciemności All-Black. Wibracje uderzeń młota i płomienia pieca stały się słabościami "żywego ostrza", z którego narodziły się symbionty takie jak Venom.

ocenił(a) film na 5
Radek2199_filmweb

Nie brzmi to dobrze, bo pachnie to wszystko kosmiczną telenowelą o postaciach poza wszelkimi ograniczeniami mocy z wyjątkiem scenariusza.

ocenił(a) film na 7
katedra

Eternalsi to tacy jakby bogowie

Radek2199_filmweb

Co do filmu to też były plotki że pojawi się pierwsza homoseksualna postać w MCU.

buterfly

FUUUJJJJ!!! A tak się fajnie oglądało do tej pory... :(

gdyz

I to z powodu geja wiesz że film już nie będzie ci się fajne oglądało? :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
buterfly

A dla mnie to właśnie świetna wiadomość, dzięki wielkie :) Nareszcie będzie jakaś postać LGBT+ w MCU

SapphireWolf

Dla mnie też ale jak widać niektórzy już nie mogą przeboleć, iż w filmie pojawi się osoba o odmiennej orientacji od ich własnej.

buterfly

Gdzie te czasy gdy ludzie oglądali filmy bo były zajebiste, a nie szukali statystyk - ile procent czasu grają kobiety, ile procent postaci jest LGBT lub czarnoskóra...
Potop to zły film, bo nie ma w nim postaci LGBT, nie ma też postaci feministycznych... ogólnie szowinistyczna, homofobiczna tragedia podsycająca u kiboli nastroje ksenofobiczne

koncentrat

Nie wiem kto takich statystyk szuka ja akurat nie robię bo jest mi to kompletnie obojętne, mam wrażenie że robią to jedynie osoby które mają uprzednia do osób od odmiennej orientacji i już mają powód do ocenienia produkcji jako gniot nawet bez obejrzenia ;)

buterfly

Gdyby naprawdę nie obchodziło, to by nikt nie wypomniał takiego faktu. Zdaje się, że to niejaki buterfly jako pierwsza osoba wspomniał o czymś takim. I tyle w temacie.

Huguoo

Jeżeli w MCU są postacie które podkreślają że są heteroseksualne i mają żonę oraz dzieci, to nie widzę powodu dlaczego teraz gej ma się kryć ze swoją orientacją.Tyle w temacie.

ocenił(a) film na 6
buterfly

Tu nie chodzi akurat o filmy tylko o szerzenie propagandy i zabawę w Boga wbrew naturze. Agentura działa wedle reguły "tezy i antytezy, którą kontroluje 3cia siła". Innymi słowy "dziel i rządź". Wymyślają 2 przeciwstawne ideologie, żeby niewolnicy się kłócili, a pany zarabiały. Zasada stara jak świat i stosowana we wszystkich aspektach życia, gdyż opiera się na prawie biegunowości. Ot co!
Wprowadzanie LGBT jest celowym działaniem wbrew prawom natury i stanowi niszczenie ludzkiej tożsamości i modelu naturalnej rodziny. Natura określa co jest rodziną (słowo "rodzina" pochodzi od "rodzić"), "temat trójcy", ideologia "innej orientacji" ( słowo orientacja odnosi się do rozpoznania, odniesienia-naturalne; sex-sztuczny twór - stosowanie 2 wzajemnie wykluczających się słów jest celowym zabiegiem dekonstrukcji słowa) jest wbrew naturze, a skoro jest wbrew naturze to znaczy, że została wykreowana sztucznie- a co potwierdza, że to prawda? A mianowicie to, że 2 mężczyzn i 2 kobiety nie mogą spłodzić życia. Jeżeli ktoś nie wie czy jest kobietą czy jest mężczyzną, to znaczy, że nie zna swojej tożsamości, a tym samym nie może panować nad sobą i na siebie wpływać poprzez samostanowienie i samokontrolę. Jest niewolnikiem ciała fizycznego (emocje), a przez to stanie się niewolnikiem ciała mentalnego (umysłu) - bo człowiek jako byt musi mieć wszystkie ciała poukładane i zgodne. Innymi słowy ktoś kto nie ma swojej tożsamości (i nie mówię tu tylko o tożsamości płci, ale o całym spektrum) nie może być na wyższym poziomie świadomości. To jest bardzo głęboki temat, żeby zrozumieć sens tego co napisałem przede wszystkim trzeba znać podstawy= PRAWA NATURY!
Na pewno nie jest to wiedza dla przeciętnych cmentarniaków. Wiedza na wysokim poziomie jest cenzurowana przez propagandę "mowy nienawiści" na internecie i we wszystkich massmediach ponieważ na niej nie da się zarobić. Wątpię, że znajdzie się tutaj ktoś kto zrozumiał choć trochę z tego co napisałem, ponieważ jak długo żyję wiedzę takową posiadają tylko nieliczni. Cała reszta ma brak wiedzy, a jeśli uważa, że jakąś wiedzę ma to ma wiedzę systemową - czyli taką jaką system Im wgrał do głowy, a niestety ta wiedza jest bezwartościowa.
Pozdrawiam.

dzenero

Ależ tutaj chodzi tylko o film w dodatku mamy wybór czy chcemy się wybrać dobrze wiedząc że w produkcji pojawi się para gejów, nie wiem więc w jakim celu mi tutaj mówisz o prawach natury którzy są akurat dobrze znane :)

dzenero

Po drugie o dziwo słowo propaganda działa co smutne tylko w jedną stronę, bo do tej pory nie słyszałem od gejów czy lesbijek słów sprzeciwu na to że na ekranie pojawiła się para heteroseksualna.

ocenił(a) film na 6
buterfly

Uwierz mi, nie są dobrze znane. Jeśli je nasz to mi wymień.

dzenero

Chodziło mi o samą definicje - Którą ty dobrze rozwinąłeś po drugie naprawdę dlaczego ''propaganda'' działa o dziwo w jedną stronę?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
dzenero

LGBT to kłamstwo? - Mam rozumieć że homoseksualiści i lesbijki nie istnieją ;) - Wybacz ale oszukujesz sam siebie i to jest dopiero kłamstwo, po drugie seksualizacja działa w obydwie stronę i tyczy się to również związków heteroseksualnych :)

Zgodzę się jedynie z twierdzeniem kłamstwo "Kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą". - Jednak ma ono szersze pojęcie, mówienie że LGBT to kłamstwo również się idealnie pasuje do tego powiedzenia.

buterfly

Dodam jeszcze że żadne szanujący się gej czy lesbijka nie musi się afiszować że swoją orientacją, często są to osoby którę tylko chcą zwyczajnie zabłysnąć w mediach co idealnie pokazywały ostatnie marsze w Polsce robili ze swoje orientacji medialny szum byle tylko mówiono o nich i to był ich prawdziwy cel.

ocenił(a) film na 6
buterfly

No i widzisz- i tym sposobem wyszło, że nie masz wiedzy na temat praw natury. A ja znam prawa natury i swoją tożsamość, więc stwierdzenie, że sam siebie oszukuję jest nietrafione. Mało tego, ja to w większości objaśniłem-albo tego nie przeczytałeś albo nie zrozumiałeś. Każda ideologia to kłamstwo. Jaką byś mi tu nie przedstawił. To propaganda. Nie ma czegoś takiego jak "szanujący się gej i lesbijka". Nie stawiaj tych 2 słów razem, bo szacunek odnosi się do rzeczy górnobiegunowych, a bycie tworem LGBT to jest dolnobiegunowe. Nikt o zdrowym umyśle nie będzie szanował sztucznych tworów. W naturze szanuje się to co godne, patologii się nie szanuje czy to się komuś podoba czy nie. Gdyby bycie gejem czy lesbijką było naturalne i natura by tak chciała, to by mogli płodzić-ale nie mogą, bo to wbrew prawom natury. Jakbyś był facetem i chciał się przerobić na kobietę albo odwrotnie- wiesz jak to się nazywa? Zabawa w boga. A natura karze za to, że ktoś chce naginać Jej prawa niegodnie.
Oczywiście, że sexualizacja tyczy się też jak to napisałeś "związków heterosexualnych" bleee sztuczne wyrażenie- nie dość, że słowo związek pochodzi od związany- negatywny wyraz to jeszcze to określenie z sexem. Tu kłania się brak wiedzy na temat języka. Sex to degradacja-pisałem to wyżej. Natura nie wytworzyła LGBT- tą ideologię wytworzył człowiek rządzący, by deprawować ludzi. Żeby to zrozumieć musisz mieć podstawy wiedzy- więc odsyłam do praw natury. Jeśli tego nie przyswoisz, to znaczy, że to nie dla Ciebie. Po co mam tracić czasu tłumacząc komuś coś, kto nawet nie ma podstaw wiedzy i swoją wiedzę opiera na propagandzie systemowej - proszę Cię. Wiedzę, którą ja Ci tu przekazałem to nie jest wiedza dla wszystkich i żeby o tym rozmawiać trzeba mieć jakieś podstawy. Inaczej rozmowa jest niepłodna jak 2 gejów i 2 lesbijki w "związkach". Niegodne.

dzenero

Ehhhh - Po pierwsze Ja też znam siebie jednak nie mówię że LGBT to zwykłe kłamstwo bo geje i lesbijko żyją w śród nas, czy nam się to heteroseksualnym podoba czy też nie i tutaj prawa natury tego nie zmienią :)

Po drugie tak szanuje każdego człowieka i również prawa natury tego nie zmienią, bo najzwyczajniej zostałem tak wychowany.

Po trzecie ja celo w całej tej dyskusji nie poruszyłem wątków transseksualiści bo owszem to jest zaburzenie płciowe w przeciwieństwie do gejów czy lesbijek.

Ale cóż żeby to zrozumieć trzeba mieć szerszą wiedzie w tym medyczna i nie opierać się wyłącznie na prawach natury :)

buterfly

"LGBT to kłamstwo? - Mam rozumieć że homoseksualiści i lesbijki nie istnieją ;)"
Człowieku!
Dobra, ostatnia szansa dla ciebie, jak nie zrozumiesz to znaczy, że już NIE CHCESZ zrozumieć i dalej to już można do ciebie napitalać...młotem...a i tak się nie przebije.

Istnieją LUDZIE. Nie istnieją homoseksualiści i lesbijki..ISTNIEJĄ LUDZIE KRWA!
Są ludzie z różnymi "odpałami seksualnymi", a jak sobie ktoś wymyślił nazwę, że istnieją lesbijki, to równie dobrze można mówić, że istnieją gównożercy, owcoruchacze itd.
Różne ODPAŁY I DZIWACTWA SEKSUALNE....LUDZI!!!
I to jest PRAWDA.
I dlatego w tym kontekście LGBT to "kłamstwo" i jakaś indoktrynacja, ideologia...czyli wciskanie LUDZIOM, że są jakieś "podgatunki/podtypy ludzi".
Nagle jest gatunek HETERONORMATYWNY i NIE. Czyli to już jest głupawo dobrane słownictwo bo sugeruje, że ci pierwszi są NORMALNI, a ci drudzy..."INNI".

Więc LGBT to "kłamstwo". Nie istniało coś takiego. To WYMYŚLONE SŁÓWKO i WYMYŚLONA NA SIŁĘ DO NIEGO DEFINICJA.
I wciskanie ludziom, że to słówko i jego definicja to PRAWDA.

Są LUDZIE i ich różne, odpały i zboczenia. Każdy sobie w domku te zboczenia hoduje i pielęgnuje. I jest spokój.

Ale jak już ktoś swoje zboczenie zaczyna WYWYŻSZAĆ nad innymi, zaczyna z niego robić ŚWIĘTOŚĆ :/ Domaga się specjalnego traktowania, szanowania i ZMUSZA INNYCH do zmiany SWOJEJ NORMALNOŚCI na normalność uwzględniającą to zboczenie....
...to już wtedy to nie tylko jest jego odpał seksualny, ale ODPAŁ PSYCHOZY. Już mu odwala palma na większą i bardziej niebezpieczną skalę.
Gdy już chce podporządkowywać myślenie MAS pod swoje - to już mu klepki poleciały w złą stronę.

I wtedy już NIE MA SPOKOJU, bo NIKT NORMALNY nie da sobie narzucać zdziczeń jako normy!

ocenił(a) film na 6
rhotax

Szkoda zachodu na tą rozmowę. On chce rozmawiać o prawach natury, a nawet ich nie zna. A przez to, że ich nie zna to pisze jakieś farmazony. Chociaż mógł się pofatygować i poszukać tej wiedzy i wtedy mógłby się do niej odnieść, no ale po co?

dzenero

Dla twojej wiadomości to nie ja zacząłem temat o prawach natury :) - W temacie o filmie na który tak jak każdy mamy wybór czy chcemy się wybrać czy też nie :)

rhotax

Idąc twoim sposobem pisowni bo inaczej widocznie do ciebie nic nie dacze - KUR*WA! Ludzie to również geje i lesbijki, sam w ten sposób niestety gatunkowujesz społeczeństwo ):

Po drugie dla twojej wiadomość wychodzi na kompletnego ignoranta radzę naprawdę zapoznać się z definicją zboczenia i dewiacji sensualnej, ponieważ mogę cię zaszokować geje i lesbijki nie są uznawane pod względem medycznym dewiacją seksualną (jeszcze dla wiadomości są to właśnie definicje medyczne).

Po trzecie dla twojej wiadomości to teraz ty tak samo jak niektórzy geje i lesbijki, narzucasz swoją seksualność i każesz traktować siebie jako tego ''normalnego'' przez co drugi już raz kategoryzujesz społeczeństwo ):

ocenił(a) film na 6
buterfly

Nie można rozmawiać o LGBT bez praw natury. Od tego tematu się zaczyna, zresztą wszystko się zaczyna od Logosu. Jeśli nie wiesz czemu ta ideologia jest sztuczna, to zacznij od początku. Zgłęb te prawa, jeśli ktoś nie pojmie tego to znaczy, że to wiedza nie dla niego i nawet nie powinien zaczynać rozmawiać na takie tematy. Żeby mieć słuszność w tych tematach trzeba posiadać wiedzę. Nie przeskoczysz tego! Kolega wyżej przeczytał raz i zrozumiał to co napisałem. Tobie to 3 razy napisałem i nic nie dociera. Wybacz, ale nie będę tego kolejny raz tłumaczył. Jesteś człowiekiem, który idzie na skróty, w życiu tak nie ma i da Ci popalić.

dzenero

Ależ to ty rozpocząłeś temat o prawach natury ja jedynie dałem news w którym stwierdzono że pojawi się w filmie gej, nie wiem dlaczego wyszła z tego wręcz spór światopoglądowy - Ja jestem wychowany w szacunku dla każdego człowieka niezależnie od jego orientacji co za tym idzie nie mam w zwyczaju dzielenia społeczności, wiec zwyczajne w świecie mam inny światopogląd niż ty który widać opierasz jedynie na prawach natury a których w swoim założeniach uważam mocno dzieli społeczeństwo.

Dla twojej wiadomości nie idę na skróty i właśnie postanowiłem się dalej kształcić, no ale cóż łatwo jest oceniać człowieka w internecie.

ocenił(a) film na 6
buterfly

Ja nie dzielę ludzi- to system dzieli. ja nazywam rzeczy po imieniu posługując się wiedzą. Skoro nie rozumiesz tematu praw natury, to polecam teraz poczytać o tezie i antytezie i kontrolowaniu przez 3cia siłę, bo widać nie wiesz o co chodzi w przeciwstawnych ideologiach. On stoi po jednej (teza), Ty po drugiej (antyteza)-ja jestem ponad waszym sporem, bo mam wiedzę. I to dzieli społeczeństwo, system to wziął z prawa natury i stosuje tą wiedzę do zła, a nie że natura dzieli ludzi. Natura się równoważy. Z każdym zdaniem coraz bardziej się pogrążasz. Co do oceniania to do siebie miej pretensję, bo ktoś kto ma wiedzę od razu zauważy tego co nie ma- chociażby nie wiem co wymyślał.
P.S. Nie używa się słowa "kształcić" w odniesieniu do wiedzy. Także jak chcesz mądrze mówić jak nawet nie masz pojęcia na temat wyrazów jakich używasz? Jak Ty zdobywasz wiedzę od końca zamiast zacząć od początku, to Ty nie wiesz jak się uczyć. To tak jakbyś chciał budować ścianę domu, a nie zacząłeś od fundamentu. To nawet drzewo rośnie od dołu od korzeni. W naturze jest kolejność.
Wymienisz te prawa natury? Jeśli ich nie podasz, to kończymy rozmowę, bo szkoda mojego i Twojego czasu.

dzenero

Ehhh powtórzę się jeszcze raz to nie ja zacząłem temat o naturach praw wiec nie wiem dlaczego wymagasz aby to ja rozwijał temat który ty zacząłeś, jednak z tego co dotyczyłem to nie państwo ustaliło prawa natury wiec nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że to system dzieli społeczeństwo.

Po drugie moja opinii że to niestety prawa natury dzielą społeczeństwo, wynika z tego co do tej pory napisałeś na ten temat.

Po trzecie powiem ci tylko że chociaż mi nie uwierzysz, ponieważ zauważyłem że nie interesuje cię moje zdanie to że kolejność w mojej nauce jest zachowana.

W jednym się zgadzamy szkoda naszego czasu bo zwyczajnie nie zmieni tego że dla mnie gej czy lesbijka zasługuje na szacunek.

buterfly

"LGBT to kłamstwo? - Mam rozumieć że homoseksualiści i lesbijki nie istnieją ;)"
Następny :/ Trudno, będę tłumaczył aż do skutku.
Masz rozumieć, że ISTNIEJĄ LUDZIE Z ODPAŁAMI PSYCHICZNYMI.
Jest ich pełno w szpitalach, u psychologów na kozetkach czy u seksuologów.
I to są PO PROSTU LUDZIE Z PROBLEMAMI.
ZWYKLI LUDZIE. Nie specjalni. Nie jakaś nowa "pod rasa", która wymaga....uwaga tu najważniejsze dla ciebie do zrozumienia - WYMAGA SPECJALNYCH NOWYCH NAZW!
Te nowe "nazwy" to kłamstwo". To WYMYSŁ, to IDEOLOGIA.

Normalność to po prostu LUDZIE. Ludzie z problemami i odpałami. Każdy m jakieś swoje ODPAŁY i wady psychiczne. Mniejsze lub większe.

Ale "ktoś" z WYBRANYCH wad postanowił zrobić NORMALNOŚĆ i wciskać INNYM swoje wizje, ideologie i definicje tego co jest normalne, a co nie.

I TO JEST IDEOLOGIA! JASNE? OCZYWISTE? PROSTE?

Więc NIE MA LGBT! Są po prostu ludzie.
Tak samo sobie z dupy wymyślili orientacje seksualne. NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO!
Po co jest SEKS w naturze wszyscy wiedzą od "miliona" lat ;) Nie trzeba tego nikomu normalnemu tłumaczyć.
Za to nienormalni, zaczęli WYMYŚLAĆ nienormalne nazwy, na nienormalne podziały i zachowania.

Nie ma LGBT,... są PO PROSTU LUDZIE... z większymi lub mniejszymi odchyłami psychicznymi na tle seksualnym.

buterfly

Zdajesz sobie sprawę że heteroseksualizm nie jest chorobą?
wiadomo, najprościej powiedzieć że każdy kto walczy z waszą homopropagandą jest uprzedzony :P

Vitcher

Ale mi to nie musisz mówić tyle tylko że to tyczy się również homoseksualizmu, też nie jest chorobą o czym jak czytam komentarze takich użytkowników jak rhotax to wnioskuje nie mają nawet pojęcia.

buterfly

jednak jest to zaburzenie, odstępstwo od normy, prawda? :P

Vitcher

Nie nie jest to zaburzenie :) - Widzę trafił się kolejny użytkownik który nie rozróżnia, tak prostej kwestii jakim są zaburzenia sensualne :)

buterfly

oczywiście że jest, nie ważne co próbują normalnym wmówić zboczeńcy :)

Vitcher

Oczywiście że nie jest niezależnie co ci heteroseksualni chcą twierdzić bo o tym jasno mówi medycyna ;)

buterfly

proszę cię, wielu lekarzy się z tym nie zgadza...
a wielu innych przyznało to pod wpływem presji.
Natomiast gdyby "prawda" była po waszej stronie, nie musielibyście jej propagować, i wpychać na siłę wszystkim którzy się z wami nie zgadzają.

Vitcher

Człowieczku nie wpycham ci na siłę swojej opinii, tylko jest to opina większości lekarzy nawet jeżeli co niektórzy mają odmienne poglądy to nie zmienia to faktu że medycznie nie jest uznawana za zaburzenie.

buterfly

Nie większości, tylko tych których o to zapytano.
To że ktoś to uznał po presją, wcale nie oznacza że to jest fakt.

Vitcher

Pod presją a skąd u ciebie ta pewność? :) - Dla jasności to nie było na zasadzie pytanie tylko głosowania.

buterfly

Bo zobacz co się dzieje gdy ktoś ma inne zdanie niż zboczeńcy...
zaraz że dyskryminujo, że zacofanie, że agresja itp itd.
Bojownicy o tolerancję jakoś nadzwyczajnie są mało tolerancyjni...

Vitcher

Na razie widzę kompletnie co innego, bojownicy heteroseksualośći są bardzo agresywni co uwodnił nawet w tym wątku użytkownik rhotax.