Film całkiem spoko, jeśli chcecie wiedzieć to zapraszam tutaj :)
https://medium.com/miloszkowalski/blockbuster-nie-doskonały-ffa00f1ce81f#.iq4hpl iuc
Nie ma takiego filmu jak "Fantastyczne bestie". Dobrze by było, gdybyś używał w recenzjach oficjalnych tytułów.
"Jednym z pierwszych tekstów na blogu były wrażenia z Harrego Pottera po latach."
Harry'ego Pottera.
"Początkowo miałem tylko nadrobić znaną serie o młodym chłopcu, który został czarodziejem przed jej spin-offem, ale złożyło się tak, że zostałem fanem i rozpocząłem czytanie książek."
Z tego zdania wynika, że młody chłopiec stał się czarodziejem przed spin-offem znanej serii. Popracuj troszeczkę nad składnią.
"przeniesienie akcji do Nowego Jorku pozwala na przyśpieszenie dynamiki filmu"
Dynamika znaczy "szybkość". Nie można przyśpieszyć szybkości.
"Warto zwrócić uwagę na to, że film nie ma tak na prawdę villaina, co wychodzi mu na dobre."
Przecież Colin Farrell jest villainem.
"która warto omówić jest Eddie Redmayne. Który bardzo mocno ciągnie ten film do przodu."
Zamiast kropeczki powinien być przecinek.
W ogóle to stwierdzenie i tak jest bez sensu. Co znaczy "ciągnąć film do przodu"?
"Dzięki jego prostym gestom, jak niepatrzenie w oczy, czy dosyć długie przerwy pomiędzy zdaniami"
Przerwy między zdaniami to nie jest gest.
"wątek rodziny która nienawidzi magii jest słabo przedstawiony i przez większość filmu nie obchodzi ciebie to co się z nimi dzieje"
Nie będziesz mi mówił co mnie obchodzi a co nie.
"przez co prolog wychodzi słabo, bo nagle postać, która przez 3/4 filmu nas nie obchodziła nagle musi nas obchodzić,"
Chyba chodziło ci o epilog.
"co mnie osobiście wybiło trochę z tonu filmu i totalnie kupiłbym siostrę Credence’a"
Nie można cię wybić z tonu filmu, co najwyżej z rytmu.
"bo nie myślałem, że jeszcze coś wizualnie w kinie może mnie zaskoczyć po takich filmach jak: Incepcja, Avatar czy ostatnie Gwiezdne Wojny."
Dwukropek jest zbędny.
"nie mogę się doczekać drugiej części, która prawdopodobnie powróci do Wielkiej Brytanii, bo już wiemy, że w następnym filmie pojawi się Dumbledore, przez co może znów powrócimy do Hogwartu. Proszę."
Chciałeś chyba napisać, że to akcja drugiej będzie miała miejsce w Wielkiej Brytanii, nie?
Zresztą wiadomo już, że akcja sequela będzie się rozgrywać z Paryżu.
I jeszcze przecinki źle stawiasz.
Czytanie tego tekstu jest strasznie męczące. Popracuj nad składnią, bo to wychodzi ci najgorzej.
I zanim wstawisz coś do internetu to przeczytaj to kilka razy, bo jest w tekście kilka literówek.
Dzięki za konstruktywną krytykę, postaram się do tego zastosować.
Jeśli chodzi o miejsce akcji to tekst był pisany w piątek wieczorem i sobotę rano, a informację o tym zauważyłem dopiero wczoraj.