PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5541}
7,4 19 tys. ocen
7,4 10 1 19010
7,3 21 krytyków
Faraon
powrót do forum filmu Faraon

Adaptacja niestety nie dorównuje powieści. Trzeba przyznać że na owe czasy było to jednak pewne osiągnięcie, jednak fabuła jest mocno spłycona, a niektóre rozwiązania są z dzisiejszego punktu widzenia archaiczne. Zakończenie nie jest złe jednak znacznie lepszym wyjściem byłoby sfilmowanie epilogu. Wątek Menesa i Pentuera został zminimalizowany z pewną szkodą dla filmu. Niektórych wątków nie sposób zrozumieć bez znajomości książki - np. (skądinąd, z racji użycia oryginalnego dialogu, bardzo dobra) rozmowa Dagona z Hiramem. Niektóre sceny nie są tak dobre jak mogły by być jednak trudno powiedzieć że film jest nieciekawy.

Agent_Smif

Właściwie się zgadzam z przedmówcą, trzeba oddać sprawiedliwość Kawalerowiczowi, który ten film robił 40 lat temu - film jest interesujący, jednak raczej nie dorównuje powieści. Gra aktorska pozostawia wiele do życzenia - szczególnie młody Ramzes jest zupełnie inny w książce... Ma tam nawet poczucie humoru (często się śmieje), w ogóle w książce jest o wiele ciekawszą postacią, wielobarwną, nie tak jak w filmie, gdzie Zelnik gra właściwie na jednej nucie, z jedną buńczuczną miną. Nie wyszło mu to za bardzo, ale był młody, więc cóż.
Ogólnie jednak jestem na "tak".
Pozdrawiam miłośników prozy XIX-wiecznej. :)

racjo

Ja mam wrażenie, że nie tylko Zelnik gra z tą samą nutą. Wszyscy grają tak samo :D

Agent_Smif

Cześć. Film to film a książka to książka. Kawalerowicz zrobił rewelacyjny obraz, który oddaje ducha powieści Prusa. Znaczy to, że zrobił dobrą adaptację. Nie musiał trzymać się książki strona po stronie. Takie już prawo filmu :)