nikt już nie dostanie prawa do kręcenia filmu w oryginalnych egipskich zabytkach. Myślę że jakiś tam wpływ miało przedstawienie ówczesnej komunistycznej władzy egipskiej treści filmu jako walki o władzę "postępowego" faraona z reżimem kapłańskim. A przecież treść filmu jest zupełnie inna; mówi o każdym przełomie historycznym i niebezpieczeństwach jakie ze sobą niesie. Treść tego filmu pasuje do każdego okresu historycznego bo zawsze idealiści stają się przegranymi albo krwawymi tyranami kiedy usiłują przekonać "lud" o wyższości swoich haseł. Świat zmienia się w swoim tempie i każde "przyśpieszanie" historii to ofiary z niewinnych ludzi wbitych na pale w Asyrii, zagazowanych w faszystowskich Niemczech czy zamrożonych w komunistycznej Rosji. Na tym tle nasza 200 letnia potężna Rzeczpospolita nawet z następnymi latami upadku była wolnym od ideologii azylem dla wszystkich niedobitków tyranii. Miałem w rodzinie potomka osadników niemieckich z XIX w. z historycznym niemieckim nazwiskiem, który był oficerem AK. Mało tego; cała wieś z której pochodził to osadnicy niemieccy o niemieckich nazwiskach a nie było tam ani jednego aktu kolaboracji z faszystowskimi Niemcami i ukrywająca się dziewczyna z mojej rodziny tam waśnie znalazła schronienie. Taka była (kiedyś) siła przyciągania "polskiej wolności", której literackim odbiciem był Ketling z "Pana Wołodyjowskiego. Może to już przeminęło ale może się mylę bo historia mówi że Polacy stają się wspaniałym narodem dopiero kiedy dostają w d ... . Na codzień są rozlazłymi zawistnymi ksenofobicznymi pajacami, którymi nic się nie podoba a zwłaszcza wybrany przez siebie rząd. I zawsze jesteśmy niedocenieni, biedni i chorzy na wszelkie choroby :)
Pobierz aplikacje Filmweb dla urządzeń mobilnych
iPhone, Android, Windows Phone
Aplikacja Filmwebu na iPhone Aplikacja Filmwebu na Androida