PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10015975}

Filip

2022
7,0 37 tys. ocen
7,0 10 1 36751
6,8 73 krytyków
Filip
powrót do forum filmu Filip

Świetna postać głównego bohatera, charyzmatyczny, charakterny, odważny i dojrzały. Bez tych infantylnych, sentymentalnych i przesłodzonych ckliwych banałów. Mężczyzna, który bierze, co  chce i kiedy chce. A gdy kocha, to kocha naprawdę. Jednak, gdy na szali staje miłość do kobiety i wierność swoim wartościom, wybiera to drugie. Bo w scenariusz życia zawsze wpisana jest strata... pozostaje tylko kwestia wyboru - kogo lub co tracisz. I zależnie od tego, co zyskujesz. Dobre kino. Dojrzałe.

użytkownik usunięty

Mi generalnie podobał się cały film. Nie mam uwag. Obsada naprawdę świetna, profesjonalnie poradzili sobie z trudnymi rolami. Wiele mocnych scen, wzruszających, z pasją. Książka była bardzo ciekawa, film nie jest tym razem jej marną namiastką.

Przemyślany, pełen emocji i wrażeń film, do tego polskiej produkcji! Obsada świetna. Eryk dzięki tej roli został moim ulubionym aktorem <3

Ja byłem na tym filmie w weekend z dziewczyną i generalnie uważam, że to dobra produkcja. Warto obejrzeć w kinie. Muzyka pasuje do filmu, kostiumy wyszły im świetnie.

użytkownik usunięty

Temat dość ciężki, czasy wojny. Jednak udało się wyprodukować ten film w taki sposób, że przywiódł masę ludzi na salę kinową. Zwiastuny były bardzo ciekawe. Sam film bardzo ciekawy, a gra aktorska na światowym poziomie.

użytkownik usunięty

Jestem pod wrażeniem! Filip jako film okazał się ciekawy i realistyczny. Trzymał w napięciu. Ode mnie polecajka ;)

użytkownik usunięty

Filip zawiera w sobie wiele ciekawych wątków. Cieszę się, że wybrałam ten seans. Dawno nie widziałam tak dobrego filmu.

ocenił(a) film na 9

Eryk Kulm junior świetnie sprawdził się w roli Filipa, a co do samej postaci Filipa chyba słowo "niepowtarzalny" oddaje to jaka to osoba.

ocenił(a) film na 9

Główny bohater stara się przetrwać w nowych realiach, pod fałszywą tożsamością, równocześnie mierzy się z żałobą po stracie bliskich i zawiera nowe znajomości. Bardzo ciekawa fabuła, postać Filipa jest fascynująca pod tyloma względami!

użytkownik usunięty

Zaciekawił mnie, a to duży sukces. Podobała mi się fabuła i kostiumy :)

ocenił(a) film na 5

Nie rozumiem, po co pod każdym komentarzem pisac to samo? :)

ocenił(a) film na 6

Nie mam poczucia, że Filip w wykonaniu Tyrmanda był charakterny, odważny i dojrzały, Wydawał mi się konfomistyczny cyniczny.

użytkownik usunięty
Robaku

Cóż, masz ku temu prawo :)

ocenił(a) film na 8
Robaku

Był do bólu nieszczęśliwy i to było widać.

Dojrzały, charakterny? Piszesz o gościu, któremu się wydaje, że posuwając Niemki (a może to one posuwają jego) mści się za śmierć narzeczonej. I w sumie poza kopulacją niewiele ma innych ambicji. Jest cyniczny, egocentryczny i nadęty, zwłaszcza w tej scenie, w której w okrutny sposób odrzuca dziewczynę, w której się zakochał, w sumie nie wiadomo po co i po co w tak egzaltowanym stylu. Beznadziejna postać.

użytkownik usunięty
No_stress

Zazdrościsz mu czegoś? Tak to brzmi :)

Czego niby? Kopulowania ze starymi Niemkami, którymi on sam się brzydził?

No_stress

Miałam podobne odczucia. Tak naprawdę bohater wykazał się działaniem na rzecz kraju tylko dzięki przypadkowemu spotkaniu w hotelu. Dawno żadna postać nie była dla mnie tak odpychająca. Nie mniej jednak Eryk zagrał fenomenalnie jadowitego pozoranta. :)

ocenił(a) film na 8

Ja inaczej zrozumiałam jego decyzję o porzuceniu ukochanej – według mnie po tragicznej śmierci przyjaciela zauważył, że wszyscy mu bliscy giną, że nie ma szans na ucieczkę z wojennego piekła i i nie chciał znowu bezsilnie patrzeć jej na krzywdę/śmierc stąd wolał tak drastycznie zakomunikowane rozstanie... Utracił resztke nadziei na normalność. To oczywiście tylko moja interpretacja:)

ocenił(a) film na 7
wy_aga

W pełni się zgadzam, porzucił ją, bo wszyscy mu bliscy zostali zabici, nie chciał, żeby Lisę też to spotkało, nie chciał tego kolejny raz doświadczać.

ocenił(a) film na 9
wy_aga

Również tak to odebrałam. Zakończenie trochę przygnębiające,pozostawiające pewien niedosyt, ale to w końcu dramat a nie komedia romantyczna zawsze kończącą się happy endem.

ocenił(a) film na 10
wy_aga

Myślę, że to słuszna interpretacja. Ale też myślałem o tym, że być może po śmierci przyjaciela znienawidził całe Niemcy, wszystko co Niemieckie. Była ta scena w pustej sali balowej, gdy próbował ćwiczyć, ale się rozpłakał. Wstał po płaczu, przeminieniony, jakby z postanowieniem zemsty. Potem było porzucenie Lisy i strzelanie do osób tańczących na sali, też kobiet i małej dziewczynki - to wg mnie ma pokazywać zemstę za śmierć bliskich. Trudno po takim doświadczeniu kochać Lisę - Niemkę.

użytkownik usunięty
wy_aga

I tak też może być :)

ocenił(a) film na 8

Albo ukazanie słabość przez co zmienia co chwile zdanie i daje ponieść się emocjom, nie jest stabilny emocjonalnie, co raczej nie cechuje go mianem „typowego mężczyzny” oczywiście kategoryzuje by pokazać dwuznaczność bohatera (nie uważam, ze to złe).