PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10015975}

Filip

2022
7,0 37 tys. ocen
7,0 10 1 36751
6,8 73 krytyków
Filip
powrót do forum filmu Filip

nie czytałam książki, najpierw dam szansę filmowi. zapowiada się tak dobrze, więc błagam, odrzućmy martyrologię, płacz i zgrzytanie zębów. bawmy się kinem, historią. chcę zobaczyć szaleństwo. nazistowskie zaklęte rewiry.

BaronTate

Byłam na pokazie przedpremierowym ze spotkanie z twórcami filmu, na którym sam Eryk mówił, że książka strasznie go nudziła :D I mnie też, ale film jest perfect! Długie, piękne kadry, zachowanie klimatu, świetne stroje i do tego sam Eryk :P Dużo seksu, ale jest to perfekcyjnie w filmie wytłumaczone i uzasadnione więc zachowuje to smak, a dzięki temu akcja staje się dynamiczna.
Sama historia Filipa jest poruszająca, facet traci całą rodzinę i ukochaną w jednym momencie, musi się ukrywać, zmienia osobowość i żyje w tym kłamstwie, aby przeżyć, choć sam szuka sensu tego życia. W scenie kulminacyjnej popłakałam się. Na prawdę warto obejrzeć.

ocenił(a) film na 9
BaronTate

Ja też czekam. Przeczytam książkę dopiero po obejrzeniu filmu, ciekawa jestem jak bardzo te dwa twory będą się od siebie różnić. Ale jestem pozytywnie nastawiona po obejrzeniu zwiastunów :) "więc błagam, odrzućmy martyrologię, płacz i zgrzytanie zębów. bawmy się kinem, historią. " - popieram!

ocenił(a) film na 9
BaronTate

W tym filmie nie ma ani grama martyrologii ani tej nadętej powagi historycznej, która towarzyszy tak wielu filmom przedstawiającym czasy wojny. "Filip" jest lekki, nowoczesny, rześki – zupełnie inna jakość w polskim kinie.