Czy trzeba oglądać którąś część żeby zrozumieć tą? Czy też jest konieczne?
Trzeba znać grę, a także bardzo przydatna jest znajomość "Last Order" -film jest w związanych, obok.
Dzięki za info, hmmm. Ja to bardziej interesuję się tym z przyczyn kulturowo-sentymentalno-klimat owo-niewiemjakich. Pamiętam jak właśnie FF VII gierkę okrzyknęli grą wszechczasów. Odpaliłem demko i nie za bardzo spodobał mi się jakby sposób interakcji. Takie to było dla mnie trochę śmieszne. cRPG to bardziej łykam takie w stylu Fallout - to tyle jeśli chodzi o kwestie sentymentalno-kulturowe, po prostu lubię tego typu "zjawiska".
Natomiast klimat - gościu z mieczem na motorze to już samo to mi się podoba. No i bardzo lubię animowane filmy tego typu za samą technikę ich wykonania. Oglądałem Final Fantasy: Spirits Within (który zdaje się właściwie nie ma powiązania z FF VII jak wiem?), słabo mi się podobało, bo właściwie szczerze mówiąc nie przepadam za Anime i takimi klimatami, ale bardzo mi się podobała animacja, najfajniejszą sceną oczywiście były sny bohaterki.
O inne części pytam, bo - jak wyżej wspominam - nie przepadam za Anime, a chętnie bym zobaczył tylko tą część.
Czy absolutnie za fabułą nie da się nadążyć ani nie może się spodobać film jak się nie zna zupełnie gry?
Wiesz... ja gry na samym początku nie znałam. Zainteresował mnie film. Nie oglądałam jeszcze Last Order, nie grałam, także z 70% rozumiałam z owego filmu. Teraz rozumiem już wszystko, właściwie chyba tak.
Spirits Within nie ma nic wspólnego z Advent Children i Last Order. No, może tylko energia ziemi, duch ziemi, to jakiś związek. Ale Spirits Within oglądałam dawno temu (ze 4 lata temu), tylko raz, niewiele pamiętam :/
Ja anime lubię, ale te bardziej dla dorosłych :)
W takim razie ograniczę się do Advent Children. Dobry film się dobrze ogląda nawet jak się nie wszystko zrozumie. A na słaby szkoda czasu, więc takie rozwiązanie jest optymalne:)
A czy przez "anime bardziej dla dorosłych" należy rozumieć, hmmm, nie wiem jak to określić: filmy dla dorosłych?:) Co jest takiego ciekawego w takich anime?
A to sobie Aeris znalazła miejsce na randkę z nieznajomym!
Anime dla dorosłych są ciekawe. Dla dorosłych -treść mają trudną, bolesną, czasmi erotyczną. W owych "bajkach" najfajniejsze są chłopaki.
No tak, ale treść trudną i bolesną mają także filmy fabularne. Śmiem nawet twierdzić, że aktor ukaże zawsze więcej emocji - w tym przypadku np. cierpienia - niż postać animowana. Ale co jest w tych filmach takiego wyjątkowego czy wartościowego, że chce się, bądź warto je oglądać?
Swoją drogą to obejrzałbym może jeszcze Ghost in the shell. Pamiętam że niegdyś był określany jako rewelka. Czy Ghost też się zalicza do tych anime dla dorosłych?