PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1023340
8,0 97 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Forest Gump jest genialnym filmem, ale nie rozumiem jakim cudem film wygrał oscara za efekty?
Tam nie było za dużo scen w których można było by popisać się efektami, w całym filmie efekty
specjalne widziałem tylko w: scenie jak mały Forest pierwszy raz biegał, scenach bitewne w
epizodzie wojennym, oraz w komputerowo (jeśli się nie mylę) wygenerowanych kikutach
porucznika. To chyba jeszcze za mało na taką statuetkę...

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Chodziło właśnie o brak nóg u Sinise'a, wszystkie te sceny, w których obracał się dookoła na pupie itd. Wielu powiedziałoby, że w efektach idzie czasem o to, by ich nie było widać ;)

Awdar

Sceny które wymieniłem, w tym motyw amputowanych nóg wypadły bardzo dobrze, ale jest tego po prostu za mało, aby film był by nominowany do oscara, a co dopiero go wygrać. Do oscara za efekty specjalne powinny być nominowane filmy, które kładą duży, lub nawet głównie nacisk na efekty specjalne, czyli filmy zaliczające się do gatunków fantastycznych (fantasy, science-fiction), bądź jakieś filmy akcji, lub nawet wojenne.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Ja nie oceniam, piszę jak było. Na ogłoszeniu nominacji w momencie ujawnienia, że wśród nominowanych jest Forrest Gump pokazano Taylora obracającego się na pupie dookoła.

szmyrgiel

jizzyz... chodzi o zrenderowane postacie historyczne z ktorymi forest sie spotyka... ludzie ktorzy czesciowo wystepuja w filmie nie zyli gdy go krecono

ocenił(a) film na 7
szmyrgiel

Też się zdziwiłem myślałem że tylko ja tego nie pojmuje.Ale tak na prawdę to te Oscary jak i nagrody Nobla to zwykła głupota bo jeśli nagrodę nobla dostaje Obama za nie wiadomo co to chyba jest to zdecydowanie upadek prestiżu tych statuetek tak samo jest z Oscarami dostają je filmy które wcale na nie nie zasługują.

użytkownik usunięty
DemiaN

Oscar za efekty w pełni zasłużony.
http://film.org.pl/fx/gumpe.html

ocenił(a) film na 9

Świetny link, nie wiedziałem tego :)

zwieracz

Cały ten film jest jak jeden wielki efekt specjalny raz ze wszystko było kręcone na taśmach z celulozy to Forest został wmiksowany do scen jak podał wyżej przedmówca z prezydentami efekty walki w Wietnamie i wogóle osiągnac taki efekt kręcąc starą metodą nie cyfrową trzeba być mistrzem :) i oscar jak najbardziej zasłużony tak jak za całą resztę :) a i jeszcze cos film mega kultowy :)