.. aktor który grał porucznika Dana'a... jak oni to zrobili, że był bez nóg .... :d ciekawi mnie to
Wiesz ja mam ten sam problem ;] nie mogę do tego dojść xD rozumiem teraz, że coś takiego zrobią bo efekty specjalne są super ale kilkanaście lat temu???
pewnie owinęli mu nogi w coś niebieskiego, czy zielonego, a potem komputerowo renderowali i nakładali tło, ale, że było to w '94, to też mnie trochę zastanawia. No, w końcu dostali oskara za efekty specjalne :]
Komputer.
Polegało to mniej więcej na efekcie prawdziwego fotomontażu lub na efekcie.
Mogli to zrobić wcinając głowę do prawdziwego Dana lub po prostu obcięli mu nogi na jakimś ekstra programie komputerowym. Nieudany taki efekt był w Kill Billu - ludziom z obciętej ręki tryskała czerwona fontanna.
Ostatnio coraz częściej orientuję się, że technika jest dużo bardziej do przodu niż nam się to wydaje...
Za pomocą komputerów można zrobić wszystko - dosłownie... Czasem to fascynuje, a czasem przeraża.
Ale faktem jest, że dobry informatyk na dobrym programie komputerowym może zdziałać bardzo wiele...
Mam nadzieję, że coś wam wyjaśniłam :)
Pozdrawiam,
Vectra
"Nieudany taki efekt był w Kill Billu - ludziom z obciętej ręki tryskała czerwona fontanna" - Ze co? Jak to nie udany? :D
w realu ludziom nie tryska z obciętego narządu fontanna krwi... O to mi chodziło :D