6,4 37 tys. ocen
6,4 10 1 37116
6,9 47 krytyków
Foxcatcher
powrót do forum filmu Foxcatcher

Arcynuda

ocenił(a) film na 2

Po wielu achach i ochach jakie padły pod adresem filmu Bennetta Millera postanowiłem że wygodnie usiądę i będę cieszył oczy i umysł tym arcydziełem ... nie rozkoszowałem się. Pominę tu osobiste uważam że a zacznę od stopki. Bennett Miller to twórca takich dzieł jak "Capote" czy "Moneyball" więc wydawać by się mogło że to kolejne wielkie dzieło w filmografii niestety dobra passa się skończyła. Angaż aktorów, których 5 czy ile tam mieli minut minęło nie dał dobrych rezultatów. Channing Tatum kiedy grał w akcyjniakach albo komediach romantycznych nie musiał specjalnie grać albo wyglądał albo strzelał, teraz nagle dostał rolę do zagrania i poległ. Stworzył dość stereotypową wizję zapaśnika, w ogóle pozbawionego jakichkolwiek uczuć, szeleści papierem aż skóra cierpnie. Steve Carrell, znany z ról w komediach romantycznych nagle uznał ze granie w dramacie polega na posiadaniu innej, jednej miny, którą nachalnie eksponuje, Jego John Du Pont to człowiek tak znudzony że zamiast z ogniem opowiadać o planach jakie ma, nie wiedzieć czemu mówi o tym z takim emocjonalnym zaangażowaniem jakby o wywiezieniu śmieciów opowiadał, naprawdę. I już jedna postać ani druga nie sprawiają że chcę uczestniczyć dalej w tej historii, opartej na faktach. Od pierwszych minut zastanawiałem się , w którym to roku się dzieje, z początku myślałem że 1987 to rok urodzenia głównego bohatera ... jednak ta historia dzieje się w 1987! I ja byłem osłupiały, bo chyba jedynie kaseta video i magnetowid i ewentualnie telewizory lub magnetofon mogą sugerować tą dekadę , reszta wygląda stosunkowo nowo. Jak mam uwierzyć że to dzieje się w latach 80-tych jak John Du Pont mówi o Rosji a nie ZSRR ?! Inna sprawa to ludzie, w tym filmie brakuje wyrazistych ludzi i ... życia. Tu nie ma życia, wszystko jest tak wydumane i wystudiowane, postacie wypreparowane że nudne, każdy mówi z tą samą manierą, nie ma emocji, jedne z nie wielu tytułów, które przestałem oglądać. dąłem około 50 minut, licząc na zaskoczenie. Poległem, za dużo szeleszczącego papieru, zbyt słaby aktorsko, poprawny reżysersko.

Bronson87

Zdecydowanie za nudny film, aby wytrwac do konca. Dałam radę. Film to jedna wielka tragedia, Channing chodzi jakby miał pieluche ( rozumiem ze musial zmienic troche chod ale przesada), Jesli chodzi o Steve'a nie bylabym wobec niego az tak ostra, jak sam napisales zajmował sie głownie aktorstwem komediowym a tutaj musiał zagrac zakompleksionego i bogatego swira, ktory za wszelka cene pragnie uznania w dziedzinie o której nie ma pojecia. Choć przekonała mnie rola i gra aktorska to niestety duża zasługę musze przypisac charakteryzacji!!! Rezyser faktycznie zapomniał o scenerii z lat 80 przez co film traci klimat i autentycznosć. Musze równiez skrytykowac wykreowana "chemie" miedzy bracmi, dialogi miedzy nimi a własciwie ich brak byly okrutnie irytujace i nijak wpływały na fabułę. Mój zdecydowanie ulubiony moment w filmie to... napisy końcowe.

ocenił(a) film na 6
Patelnia18

film faktycznie daje nudą, ale nie jest też zły, są filmy ktore nie są nudne ale są słabe
mocna 6ka odemnie.

Bronson87

Hehehe :D Wracaj dziecko do avengersów, wolwerianów i spidermanów - tam nie trzeba myśleć :P To filmy w sam raz na twój poziom :D

Bronson87

miałem takie samo wrażenie po poł godzinie, dobrze słyszeć że nic nie straciłem, pojawił się ostatnio typ filmów które niewartką akcją, i ujęciami 'podnoszonej szklanki' do ust chcą zbudować jakąś głębie, kompletnie tego nie kupuje. Nie oceniłem filmu bo nie zobaczyłem, nie mój typ (tylko żeby zoska mnie nie odesłała do avangersow ;)
Jeśli o filmach 'true story' piszemy to ostatnio oglądałem Woman in Gold, również nie ma wartkiej akcji, no i nie ma 'twardych facetów', też na faktach i jest nieporównywalnie lepszy, klimatyczny i prawdziwy.

ocenił(a) film na 6
Bronson87

Jak dla mnie film też był nudny, ale co do postaci się kompletnie nie zgodzę. Może najpierw zobaczyłbyś jak wyglądały pierwowzory, zanim wziąłeś się za ocenianie? https://www.youtube.com/watch?v=D4WOqUkJmFQ&list=RDD4WOqUkJmFQ#t=3
https://www.youtube.com/watch?v=KIP1RJ56cFg