6,4 37 tys. ocen
6,4 10 1 37116
6,9 47 krytyków
Foxcatcher
powrót do forum filmu Foxcatcher

Zupełnie nie wiem dlaczego, ale ten film nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Przed seansem wydawać by się mogło, że film ma wszystko czego szukam w kinowym produkcie. Mam wrażenie, że filmy o sporcie oceniam z reguły wysoko - chociażby ostatni Wyścig, Wojownik, czy Fighter ocenione przeze mnie na 8. Biografie to także moja bajka. Ostatni film tego reżysera uważam za bardzo udany, a dodatkowo cenię Ruffalo od czasu Możesz na mnie liczyć. I co z tego wynikło? Absolutnie nic.
Teoretycznie niezwykle ciekawa historia została opowiedziana w taki sposób, że losy bohaterów były mi obojętne. Dodatkowo miałem wrażenie, że oglądam pokaz slajdów - zlepek różnych scen z życia zamiast historii opatrzonej spójną narracją.
Nie potrafię powiedzieć dlaczego ten film do mnie nie trafił. Wiele nominowanych w tym roku do Globów pozycji mnie rozczarowało. Ale żaden nie zrobił na mnie tak negatywnego wrażenia. Ocena w okolicach 3-4. Mam nadzieję, że te filmy, które jeszcze przede mną wybiją się ponad przeciętność, bo brakuje mi nadal filmu z ubiegłego roku, który wskazałby na to, że to był udany rok w świecie filmu. Jedynie animacje trzymają poziom - i to też niekoniecznie te, które zgarniają laury.
Bardzo chętnie przeczytałbym próbę określenia, dlaczego ten film do kogoś trafił, co czyni go wyjątkowym pośród innych filmów sportowych, biografcznych, albo w ogóle filmów roku ubiegłego.

soxterix

ja miałem wrażenie że patrzę caly czas na jeden kadr,wydawało mi się że niektóre sceny były odegrane na odwal no i samo tempo filmu strasznie muliło Carell mnie zawiódł bo jego rola miała duży potencjał a jedyne co było w nim ciekawe to charakteryzacja a przecież jego postać miała świra w rzeczywistości,mógł ją przerysować a nie tylko stać i mówić kwestie