6,4 37 tys. ocen
6,4 10 1 37116
6,9 47 krytyków
Foxcatcher
powrót do forum filmu Foxcatcher

Pytanie! SPOILER

ocenił(a) film na 7

Czy ktoś z Was wie, ile lat odsiadki dostał du Pont??? Czy Mark pomagał w pianiu scenariusza?? Na ile jest on wiarygodny i bliski oryginałowi?? Jeśli cos wiecie na temat prawdziwej historii Dava i Marka, piszcie!

ocenił(a) film na 7
Fenus

Du Pont dostał 30 lat, ale zmarł w wieku 72 lat po 13 latach odsiadki... Czy Mark pomagał w pisaniu scenariusza nie wiem. Prawdą jest na pewno ostatnia scena, w której to walczył w klatce: było to na UFC 9 w 1996 roku 4 miesiące po śmierci brata, a walkę wygrał. Najbardziej denerwujące jest to, że Du Pont tyle mówił o wartościach i ideałach, a sam pozbawił życia wzór do naśladowania. Ci chłopcy pewnie byli tylko zabawkami bogatego mamisynka o narcystycznej i egocentrycznej naturze.

ocenił(a) film na 8
Fenus

Prawdziwy Mark Schultz nie pomagał w tworzeniu scenariusza do tego filmu. Pojawił się na planie i nie miał konfliktu z jego twórcami, ale po premierze ostro się wkurzył, że twórcy filmu zasugerowali seksualny charakter relacji między nim a Du Pontem. Gdyby miał wpływ na scenariusz, to by na pewno wykreślił to ze scenariusza.

ocenił(a) film na 6
DonDominik

Gdzie w tym filmie jest jakaś seksualna aluzja? Czy to aby nie jest efekt jakiejś gejowskiej propagandy?

ocenił(a) film na 8
Leszy2

Gdyby był to efekt "gejowskiej propagandy"(hahah, co to za bzdura medialna pompowana przez homofobów), to sam Schultz by się na ten temat nie wypowiedział.

ocenił(a) film na 6
DonDominik

Dlaczego by się nie wypowiedział?

ocenił(a) film na 8
Leszy2

Bo propaganda jest zawsze oparta na naginaniu faktów, a na nieprawdę/naginanie faktów nie warto odpowiadać. No i jest w tej więzi pokazanej w filmie coś na rzeczy, ale to oczywiście kropla w morzu przekłamań dokonanych przez twórców filmu.

ocenił(a) film na 6
DonDominik

Właśnie naginaniem faktów jest twierdzenie, że "w filmie jest coś na rzeczy".

Morze przekłamań? Przecież to jest film fabularny, nie dokumentalny.

ocenił(a) film na 8
Leszy2

Nie. Nie jest naginaniem faktów powiedzenie, że "coś jest na rzeczy". Nawet ja to podskórnie odczułem, a jestem bardzo daleki od tzw. "gejowskiej propagandy".

ocenił(a) film na 8
DonDominik

Ale i tak generalnie nie mam zamiaru ciągnąć tego tematu na forum publicznym.

ocenił(a) film na 6
DonDominik

Dzisiejsze społeczeństwo, w tym Ty, jest tak przesiąknięte gejowską propagandą, że podteksty homoseksualne dostrzega wszędzie. Dwóch facetów okazuje sobie fizycznie przyjaźń - geje, dwaj przyjaciele mieszkają razem - geje, dojrzały facet nie ma kobiety - gej. 40 lat temu nie do pomyślenia. Dwóch facetów - seks, to zupełnie abstrakcyjne skojarzenie. Dziś nie. Doszło do tego, że męskie zapasy - najbardziej tradycyjna z olimpijskich dyscyplin ma być usunięty z olimpiady bo się zbyt kojarzy z seksem. Obmacują się, leżą na sobie.... Jak dwóch facetów może się kojarzyć z seksem? Czy komuś dwa patyki kojarzą się z seksem? Ja rozumiem dziurka i patyk... jak ktoś ma brudne myśli. Ale dwa patyki...?

ocenił(a) film na 8
Leszy2

Nie skomentuję twojej odpowiedzi. Już otrzymałeś ode mnie stosowny komunikat. Możemy podyskutować, ale nie na forum publicznym.