PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465816}
7,1 64 tys. ocen
7,1 10 1 63964
7,0 31 krytyków
Frankenweenie
powrót do forum filmu Frankenweenie

Nie uważam że to jest komedia dla dzieci. Widok smutnego chłopaka po śmierci psa i
eksperymentowanie na jego zwłokach to chyba nie najlepsza treść dla dzieci....

ocenił(a) film na 6
Kotkwikk

całkowicie się z Tobą zgadzam. nie każda bajka to bajka dla dzieci. zamiast słowa bajka lepiej używać słowa animacja ;]

Kotkwikk

Ja za to uważam , że chronienie dzieci przed tematem smutku i śmierci, jest bez sensu, bo następuje zderzenie z życiem później i jest bardzo przykre.
Smutny chłopak po śmierci psa, to jest temat właśnie dla dzieci.

ocenił(a) film na 10
Nina_Lafairy

Zgadzam się w pełni, to jak np z przekleństwami. Jak rodzic nie wytłumaczy że to coś złego, to dziecko pomyśli że to coś dobrego i BUM nieszczęście gotowe! Tak np było z moją babcią! Nie wolno udawać że takie rzeczy nie istnieją bo to właśnie prowadzi do zła które się ukrywa przed dzieckiem.

patrycja_zdzisia

Dokładnie, dziecko to człowiek, a człowiek musi zderzyć się ze śmiercią , seksem, przekleństwami i tak dalej i tak dalej.
Oczywiście w odpowiedniej formie, bajki albo tłumaczenia odpowiedniego do wieku. Ale musi. :D
Dobry przykład z przekleństwami, jak ktoś nie wytłumaczy czemu się nie powinno mówić tego, a po prostu zakaże to dzieciak tym bardziej powie.

Nina_Lafairy

To skoro dzieci musza miec swiadomosc zla,smutku,tego co sie dzieje na swiecie to moze niech ogladaja filmy na temat agresji,patologii i niedostosowania spolecznego :-) w koncu wszedzie moga sie z tym spotkac!

myslotosia

Napisałam w innym temacie tutaj, że dzieci muszą mieć świadomość takich rzeczy jak śmierć czy seks, ale to uświadomienie musi być odpowiednie do wieku.
Czyli nie pokazywanie zdjęć katastrofy lotniczej, ale chłopiec w smutku po psie w animowanym filmie komediowym.
Najlepiej to ukryć fakt, że istnieje śmierć, jak chomik umrze to kupić identycznego, a jak babcia umrze to powiedzieć, że wyjechała na wakacje.
A później podrośnie i przeżyje dramat.

myslotosia

Widać, że nie dorosłać to momentu w którym trzeba edukować dzieci. Nina_Lafairy jasno określiła. Dodam, że nie można dzieci raczyć tylko słodkim pierdzeniem bo wyrosną na idiotów jak zresztą można obecnie zauważyć (+ Joł bezstresowe wychowanie). Już rosną, bo rodzice im takie bajki puszczają, a nie chce im się szukać czegoś ambitniejszego. Moje lata to bajki typu Piękna i Bestia czy Król Lew, Tajemnicze Złote Miasta itd.. Uważasz, że to złe bajki? Ja uważam, że to właśnie geniusz dydaktyczny. Śmierć ojca w Królu Lwie, agresja wobec odmienności w Bestii, motywy rasistowskie w Złotych Miastach. JEst bardzo dużo inteligentych animacji przygotowujących dzieci do życia. Dzieci są mądrzejsze od swoich rodziców i rozumieją więcej niż się rodzicom wydaje, więc zamiast mieć kolejnego MTV Cartoon-Networkowego popcorniarza ogarnij dziecku coś co go zacznie wprowadzać w świat, a nie cofać w rozwoju. Bo bajki oprócz zajęcia czasu jak się niektórym wydaje mają uczyć!!!! UCZYĆ!!!! A rodzice mają w dupie dzieci, a dzieci grają od małego w GTA i rodzice w dupie mają, że jest napisane na pudełku 18+ i w dupie mają, że gry są ściągane pewnie z neta i w dupie mają całą dziecka edukację w domu. Bo się rodzic nie INTERESUJE, bo dziecko coś tam robi i jest fajnie, albo zezwala na wszystko byle mieć spokój. Taka prawda.

użytkownik usunięty
Kotkwikk

Bo to film Tima Burtona . Po co zabierałeś na niego dziecko ? Animacja nie zawsze jest dla dzieci .
Rodzice kierują się hasłami "komedia" i "animacja" , potem narzekają .

Kotkwikk

Ponieważ, produkcje Tima Burtona nie są dla dzieci... Kto powiedział, że filmy animowane są zarezerwowane tylko dla nich?

afruuula

To tak jak wsadzać anime, hentai i filmy rysunkowe, animacje dla dzieci, dla dorosłych do jednego worka pod tytułem "Chińskie bajki". Niestety większość Polaków nie potrafi otworzyć umysłów. Szczególnie Ci starsi.