PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=388005}
6,4 7,1 tys. ocen
6,4 10 1 7134
5,2 4 krytyków
Franklyn
powrót do forum filmu Franklyn

"Film kręcono w Londynie".

Trudno, żeby film, którego akcja toczy się w Londynie (m.in.), nakręcono w Warszawie... genialny autor ciekawostki i moderator, który ją zaakceptował.

Mithrill

Ale ty jesteś ograniczony...

Mithrill

To może oświeć nas wszystkich, a przynajmniej mnie, gdzie nakręcono chociażby film "Armaggedon"??

Zgoda, wiem, że nie na asteroidzie, ale chodzi mi o sceny z Nowego Jorku, Paryża etc.? Oczywiście zniszczono te miasta, nagrano kilka scen i wszystko odbudowano raz jeszcze? :P

ocenił(a) film na 10
Mithrill

Mithrill chcial blysnac ale niestety mu to nie wyszlo :) hehe

Przyjacielu, mozna nakrecic filmik W Warszawie, udajac, ze to Londyn, chociazby w jakims studiu :) tak jak jeden odcinek Kiepskich, gdzie Ferdziu był na wieży Eiffla xD heheh

Mithrill

Zgadzam się w zupełności.

To nie jest ciekawostka, to są "trociny", zapychające kolumnę info o filmie. A dodanie do tego jeszcze "w Anglii", to już mistrzostwo świata.

rumi

I o to właśnie mi chodziło... cieszę się, że na Filmwebie znajdzie się od czasu do czasu ktoś inteligentny który przeczyta wszystko ze zrozumieniem, dostrzeże ironię gdzie trzeba itd.

PS. Ktoś, kto akceptuje takiego typu "ciekawostki" musi mieć ciekawe poczucie humoru :)

Pozdro!

rumi

To tak, jakby w ciekawostkach do Matrixa napisać, że efekt bullet-time stworzono m.in. nagrywając sceny w zwolnionym tempie...

Mithrill

Ba! Po Anglii w nawiasie jest jeszcze wyjaśnienie (Wielka Brytania). Albo żart, albo cos nie teges xDD

Gekon_3

Taaa... zabawna jest historia tej ciekawostki :)

Mithrill

Wiecie, zabawni to jesteście Wy obaj. Ktoś przykłada się do roboty, chce żeby niusów było więcej, a Wy narzekacie:/

godzik

O tak, każdy łaknie takich "ciekawostek". Do tej pory nie mogę uwierzyć, że autorowi udało się dotrzeć do tak niesamowitej informacji.
Człowieku, co za "nius"? To są plewy. A do roboty to się autor tej "ciekawostki" zdecydowanie nie przyłożył.

rumi

Niby to nie jest ciekawostka? Nie jest informacja dotycząca filmu? Otóż jest. Może oczywista, może logiczna i mało praktyczna, ale jest. Nie wiem co tu za prowokacje robicie, ale informacja we właściwym miejscu jak dla mnie;]

godzik

No wybacz, ale jeżeli stwierdzenie faktu oczywistego jest dla Ciebie ciekawostką i popierasz taką praktykę, to ja już więcej zastrzeżeń nie mam.

Ciekawostką dotyczącą filmu powinna być informacja wygrzebana gdzieś z kulisów tworzenia obrazu. Chociażby długość zużytej taśmy filmowej, czy coś w tym stylu, a nie stwierdzenie faktu, o którym każdy wie. Nie jest sztuką wejście na forum np. Spiderman'a i wpisanie w ciekawostkach zdania, które oznajmia, że film powstał na podstawie popularnego komiksu. Ale zapewne znajdzie się ktoś, kto o tym nie wiedział i będzie usilnie bronił takiej "ciekawostki".

PS. Nie czujesz się dotknięty tym, że ktoś tłumaczy Ci, gdzie leży Londyn...? :D

PS.2. W rolę Preest'a wcielił się Ryan Phillippe, znany m.in. z filmu "Szkoła Uwodzenia". --> komu podoba się taka ciekawostka?

Mithrill

Dość ciekawie piszesz, ale IMO nie masz racji. Już nie raz w filmach było tak, że sceny przedstawiane w filmie jako miasto A były tak naprawdę kręcone w mieście B. Dla przykładu film "I am Legend" przedstawia akcję która dzieje się w Nowy Jorku, tymczasem film kręcono w Nowym Jorku, Los Angeles i West Amwell. Przykładów można tu mnożyć i mnożyć, ale nie o to chodzi.
Co prawda bardziej pasującym słowem byłaby tu "informacja na temat filmu", a nie "ciekawostka", ale zawsze jest "ale".
Znowu jeśli chodzi o dopisek o Wielkiej Brytanii, to tutaj pokazujesz jedynie swoje czepialstwo. Rozejrzyj się, niemal wszędzie przy mieście jest dopisek państwa w jakim się znajduje. Wszak np. nie jeden Paryż jest na świecie (i tu, u nas w Polsce mamy miejscowość o takiej nazwie).
Tak więc, może informacja o filmie jest oczywista, ale nie zmienia to faktu, że informacją jest, więc zamiast wypisywać farmazony, marudzić i wyszukiwać cudzych potknięć sam wziąłbyś się do roboty!

KAD

Wybacz, ale pracuję na calutki etat, nieźle mi płacą więc nie szukam dodatkowego zajęcia :)

Spoko, jedni lubią jak im się wciska ładnie zapakowany kit, ale ja do takich osób nie należę. Od portalu o filmach żądam profesjonalizmu i rzetelnych informacji, a nie "zapchaj-dziur" niczym artykuły w brukowcach o kosmitach porywających krowy rolnikom. Dbać o wizerunek portalu powinni moderatorzy, ale skoro akceptują tak interesujące ciekawostki, to najwyraźniej ich wizja Filmwebu jest inna.

"Informacja na temat filmu" - dokładnie tak powinien nazywać się ten dział jeżeli mają się w nim znajdować rzeczy pokroju tej nieszczęsnej "ciekawostki".

"Film kręcono w Londynie w Anglii (Wielka Brytania)."
Pozwól, że napiszę o co dokładnie chodzi - LONDYN, ANGLIA, WIELKA BRYTANIA (nie krzyczę, tylko uwypuklam ważne słowa). Na końcu powinno być napisane EUROPA, PLANETA ZIEMIA itp. Chodzi o to, że ciekawostka ta wcale nie jest ciekawostką, a jedynie bzdurą stworzoną by nabić sobie darmowe punkciki. Może to jakaś forma korupcji na Filmwebie? :D

A może faktycznie jest to moje czepialstwo...? Zwykle tego nie robię, ale to cholerstwo po prostu pali mnie w oczy.

Mithrill

"Pozwól, że napiszę o co dokładnie chodzi - LONDYN, ANGLIA, WIELKA BRYTANIA "

No ok, tu masz rację. Jak ciekawostek, czy też info dot. filmu będzie więcej to podzielą je na grupy: miejsce akcji, aktorzy, błędy w filmie i inne :) oczywiście też nie trawię kitu.

ocenił(a) film na 7
Mithrill

Oczywiście się czepiasz.

Film może być kręcony w innym miejscu, niż wskazuje na to filmowy scenariusz - dlatego taka ciekawostka jest uzaasadniona.

Format ciekawostki jest standardem na FW, dlatego w pryzpadku USA i UK podajemy także stan i kraj.

Skoro czujesz się urażony wksazaniem, że Londyn jest w Wielkiej Brytanii, to proponuję nadrobić wiedzę, bo to nie jest jedyny Londyn na świecie.

Na FW istnieje możliwość edytowania ciekawostek, skoro tak Cię to razi - zgłoś do usunięcia lub poprawki.

Poza tym informacje o miejscu kręcenia pojawiają się w przypadkach niektórych filmów z czasem - tak więc być może i tu pojawi się z czasem więcej danych, które ktoś wprowadzi drogą poprawki.

GodFella

Teraz to Ty się czepiasz szanowny kolego. Nic nie poradzę, że nie lubię jak mi ktoś zarzuca iż nie wiem gdzie leży słynny na cały świat, wielki Londyn. Bronisz tej bzdurnej ciekawostki jak ktoś, kto sam ją umieścił.

Film, w którym ewidentnie pokazywane są lokacje londyńskie nie mógł być kręcony w żadnym innym mieście, no chyba, że użyto by do tego celu komputerowej animacji i bluescreenów. Poza tym część "Londyn, Anglia, Wielka Brytania" powinna obrażać każdą osobę, która ukończyła podstawówkę (gimnazjum w tym momencie). Może by tak jeszcze dodać Europa, planeta Ziemia itp.?

Żebyś wiedział, że zgłoszę, ponieważ uważam, że twór ten nie ma z ciekawostką niczego wspólnego. Można było napisać np. ile czasu zajęły zdjęcia, ile kilometrów taśmy filmowej zużyto, można napisać, że film powstawał w całości w LONDYNIE (ale dodawanie do tego "w Anglii", a zaraz po tym "w Wielkiej Brytanii" to jakaś farsa rodem z Monty Pythona). Czyli wg niektórych tutaj obecnych, akceptowalna jest ciekawostka w stylu (przykład pierwszy z brzegu) - "Serial Brygada Ratunkowa kręcono w Nowym Jorku, w USA (Stany Zjednoczone), w Ameryce Północnej"? Dla mnie to nie jest ciekawostka, tylko nie wymagające żadnej pracy stwierdzenie faktu, z uwzględnieniem tego iż domniemany odbiorca jest totalnym idiotą. Twór nasz byłby ciekawostką wtedy, gdyby Franklyn powstawał np. w Warszawie, ale po samym tylko obejrzeniu filmu nie można by było tego stwierdzić ;). Poza tym zauważyłem, że filmweb w dziale "ciekawostki" wprowadza powoli akapity, takie jak lokacje, błędy, obsada... Jeżeli twór, o którym tutaj rozmawiamy pojawi się w poddziale "lokacje zdjęć" i zostanie odpowiednio poprawiony ( na przykład: "Film powstawał w całości w Londynie."), to będzie wszystko w porządalu ;)

W tej sprawie to tyle ode mnie. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Mithrill

No i tak się stało. Ciekawostka była dodana pewnie jeszcze sprzed reformy działu "ciekawostki", a docelowo miała się znaleźć w lokacjach. Serio robisz z igły widły, jakbys poważnych problemów w życiu nie miał.

Poza tym powtarzam - to nie jedyny Londyn na świecie...

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Mithrill

"Teraz to Ty się czepiasz szanowny kolego. Nic nie poradzę, że nie lubię jak mi ktoś zarzuca iż nie wiem gdzie leży słynny na cały świat, wielki Londyn. Bronisz tej bzdurnej ciekawostki jak ktoś, kto sam ją umieścił."

Martwi mnie, że traktujesz to aż tak personalnie.... Podanie kraju po mieście to pewna powszechnie akceptowana forma, która ma na celu wyklucznenie pomyłki, a nie insynuowanie, że Ty, ja, bądź jakikolwiek inny użytkownik filmwebu jest idiotą nie ogarniającym podstaw geografii.

Tak jak wspomnieli inni, gdyby ciekawostek było więcej, tę ustawionoby w oddzielnej sekcji i wszystko byłoby ok (?). Z resztą dla Ciebie może nie być to ciekawostka (ja swoją drogą też pomijam informacje o miejscu kręcenia, bo nie rusza mnie to, czy film powstał w Pacanowie, Los Angeles, czy na Księżycu), ale inni mogą uważać to za interesujące. Filmweb to nie tylko baza danych, ale i pewna społeczność. Przystępując do niej musiałeś być świadom, że oprócz Twoich zachcianek, twórcy portalu muszą wziąć pod uwagę również upodobania innych. Uszanuj to i nie nadymaj się tak. Po co tracić nerwy, na coś na co nie masz wpływu?

ocenił(a) film na 7
Gekon_3

dopisywanie obok miasta kraju jest po prostu formalnością, żeby uściślić. Np. masz na wikipedii jakiegoś sławnego aktora, który się urodził w Londynie, większość ludzi wie gdzie jest Londyn, ale i tak się podaje takie inf. dla szczegółowości opisu. Po za tym mogą być dwie miejscowości na świecie o takiej samej nazwie ( np. Boston). Nie ma co się śmiać ;)

ocenił(a) film na 8
Mithrill

Wiesz, to jednak jest ciekawostka. Może nie akurat w tym przypadku, ale np. przy "Mechaniku", którego akcja dzieje się gdzieś w USA, a był kręcony w Hiszpanii już tak. Jest wiele filmów, które były kręcone w zupełnie innym miejscu, niż sugeruje to akcja filmu. Gdyby nie została podana ta informacja, to można by zwyczajnie pomyśle, że nikt nie sprawdził miejsc kręcenia filmu.

Porządny jest moderator, który ją zaakceptował.

Khaosth

Ciekawostka ciekawostką, ale za to opis filmu ktoś po pijaku chyba pisał.

ocenił(a) film na 5
error_23

przeczytałam sobie ten opis i dostałam ostrego napadu śmiechawki!
faktycznie, chyba po pijaku pisany...
no ale motto na profilu autorki - "głupota jest też pewnym stanem używania umysłu" - chyba tłumaczy wszystko ;)

ocenił(a) film na 7
Mithrill

Bardzo mnie cieszy twoje spostrzeżenie. Niestety nie zdajesz sobie chyba sprawy, że taki swój Londyn mają jeszcze Amerykanie. Kto wie, gdzie jeszcze znajdziesz miasto o takiej nazwie...

Pinokio1983

Ja bym dodał inna ale dziś nie mogę bo dodałem już 2 do smallville i przekroczyłem dzienny limit :( Czekam aż łaskawie ktoś je znajdzie i doda. W tedy będę mógł dodać do Franklyna. A właśnie kiedy będzie u nas premiera w kinach?