Patrząc na komentarze i recenzje mam wrażenie, że tylko ja widziałem w tym filmie bardzo mądre przesłanie i sens. O życiu, stwarzaniu, odniesieniach do religii i wizji Boga, sztucznej inteligencji i tym czym możemy ją uczynić... Co prawda byłem zjarany, ale serio tylko ja mam takie obserwacje?
Rozgrywki miedzy ludobójcami mnie nie interesują. Lenin i Nikołaj Jeżow byli kochankami. Operacja eksterminacji Polaków NKWD, popełniona na rozkaz Ludowego Komisarza Spraw Wewnętrznych ZSRR nr 00485 z dnia 11 sierpnia 1937, wydany została przez komisarza ludowego NKWD homoseksualisty Nikołaja Jeżowa, przeprowadzona na terytorium ZSRR w latach 1937–1938 w okresie wielkiego terroru. Nie znasz historii powtarzasz poprawnie politycznie wymysły.
https://mlotnamarksizm.pl/felietony/rewolucja-lgbt-w-bolszewickiej-rosji-kulisy- przebieg-i-zalamanie/
Kontynuacja tej operacji był Katyń, może słyszałeś ? oO Najpierw poczytaj książki, źródła i dokumenty potem się odzywaj.
O czym ty w ogóle piszesz??? Twój komentarz jest nie na temat. Po pierwsze to ja nigdzie nie napisałam, że popieram komunizm albo nanizm, więc dlaczego zakładasz, że mam przepraszać za ludzi, których nie popieram? Dlatego, bo jestem biseksualna? Co to w ogóle za logika xD Nie jestem w żaden spokrewniona z ludźmi, którzy dokonali czegoś złego, a moja orientacja w żaden sposób nie sprawia, że jestem kimś gorszym.
Czyli rozumiem, że hetero mają również przepraszać za każdego heteroseksualnego zbrodniarza w historii? Za tysiące królów, konkwistadorów i dyktatorów w historii którzy wymordowali miliony ludzi, a czele ze Stalinem czy Mao Zedongiem? Czy to tylko tyczy się homoseksualistów,bo ich nie lubisz? Co ma orientacja tu do rzeczy? Orientacja nie wpływa na to, że jesteś zły, tylko twoje wybory, wychowanie i środowisko.
Orientacja nie przenosi się w genach, nie da się jej zmienić, to że dani ludzie mieli taką orientację to jest przypadek. Jeśli twierdzisz inaczej, to zaprzeczasz biologii - ja akurat jestem biologiem.
Nie ma żadnych stu procentowych dowodów na to, że Jeżow był homoseksualistą - są owszem, różne teorie na ten temat, ale nie ma 100% dowodów. A już z pewnością Jeżow miał romansu z Leninem, to jest jakaś totalna bzdura i teoria spiskowa.
Jak wyżej napisałam, z reguły homoseksualisci byli prześladowani zarówno w III Rzeszy, jak i w stalinowskim komunizmie. Tylko żyjąc w ukryciu mogli normalnie żyć - także nawet jeśli Jeżow nie był hetero, to żył w ukryciu. Gdyby się z tym obnosił, to by został od razu zamordowany. Także jego rzekomy homokseksualizm nie ma nic do jego zbrodni i tego, że był okrutnym człowiekiem.
Twierdzenie, że w Dachau rzekomo służyli głównie homoseksualiści to również nieprawda. Himmler planował eksterminację homoseksualizmu, dla hitlerowców homoseksualizm był degeneracją. Nazizm promował związek kobiety i mężczyzny, stawiał na płodność i rozwój narodu niemieckiego. Na stronie Auschwitz są artykuły na ten temat, a to najlepsze źródło informacji na temat obozów zagłady, w których homoseksualiści ginęli.
Owszem, zdarzały się przypadki homoseksualistów, którzy byli zarówno komunistami, jak i nazistami - tego nie neguję - chociażby Röhm byl homoseksualistą. Hitler ignorował jego homoseksualizm, bo Röhm był mu potrzebny, ale jego orientacja wiele razy była kompromitowana. Homoseksualizm Röhma został wykorzystany przez propagandę komunistyczną jako przykład „prawdziwej natury III Rzeszy”. W latach trzydziestych i czterdziestych obydwa rządy, zarówno nazistowski jak i stalinowski, przedstawiały homoseksualizm jako zwyrodnienie i dewiację wroga. Tak ujęty homoseksualizm prezentowały liczne obrazy filmowe, wyprodukowane na potrzeby propagandy.
Nie wspomnę już o tym, że Röhm przestał być potrzebny Hilterowi to został wyeliminowany podczas Nocy Długich Noży. Niemniej to był jeden homoseksulista, wyjątek od reguły, a jego orientacja zawsze była uważana za coś godnego pogardy.
Mój pradziadek trafił do obozu na Syberii, także nie mów mi, że mam za cokolwiek przepraszać, bo ja nie mam nic na sumieniu. Moja rodzina walczyła o wolność Polski, nie jesteś jedynym Polakiem, który ma przykrą historię w rodzinie. Mój pradziadek walczył w pułkach Piłsudskiego, a Piłsudski, a swoją drogą, współpracował z PPS , która walczyła o dobro każdego Polaka, bez względu na jego pleć, wygląd czy orientację. I również walczyli w Polsce Podziemnej. I większość PPS później została wymordowana przez komunistów lub wywieziona do łagrów.
O wolność Polski walczyli tez homoseksualiści, chociażby Baczyński był biseksualistą, Bronisława Dragona walczący w powstaniu był osobą transpłciową, generał Kazimierz Pułaski był najprawdopodobniej osobą interpłciową.
Było wielu homoseksualistow w historii świata i Polski, którzy byli jednostkami wybitnymi - Jarosław Iwaszkiwiecz, Witold Gombrowicz, Maria Konopnicka, Maria Dąbrowska (tak, ta sama kobieta, która napisała Mazurek Dąbrowskiego byla lesbijką) albo Karol Szymanowski, Piotr Czajkowski. Nie wspomnę o Leonardzie Da Vincim, Aleksandrze Wielkim, Ryszardzie Lewie Serce, Oskarze Wildzie i wielu innych. I byli też homoseksualiści, którzy byli jednostkami negatywnymi, jak Ernst Röhm.
Ludzie postępują źle, bo świat jest brutalny, a zło jest cechą losową, na która wpływa wiele czynników jak wychowanie, środowisko czy geny, ale z pewnością nie orientacja. Moja rodzina też doświadczyła wielu przykrych rzeczy, ale ja nie zrzucam winy za cale zło świata na daną orientację czy grupę ludzi, bo jest to nielogiczne i irracjonalne.
Orientacja nie wpływa na twoje postępowanie, uświadom to sobie, człowieku. Twierdzenie, że wszyscy źli ludzie w historii byli homoseksualistami to jakieś uprzedzenia i urojenia.
PS. ''Żródła'' w tym feletionie ze strony młot na marksizm to linki do jakiś stron internetowych i losowych artykułów, a nie źródeł historycznych czy badań.
PS2. Rzekoma wyższa pedofilia wśród osób homoseksualnych została dawno temu obalona, dokladnie obalano to ''badanie'' . Freund i Watsona zacytowane w tym artykule - nie dość, że jest ono przestarzałe (jest z 1992 roku), to dodatkowo zostało źle wykonane (miało złą metodologię i małą liczbe badanych). Polecam poczytać to: https://lgbpsychology.org/html/facts_molestation.html Tu masz zbiór kiludziesięciu nowszych badań, które są dokładniejsze i obalają tę fałszywą teorię.
W zawiasku sowieckim mniejszości narodowe i seksualne zostały użyte do wymordowania prawdziwych elit i zbuntowanych. Kiedy zboczone mniejszości przestały być potrzebne zostały w duże części usunięte. Zwykli ludzie mogliby mieć problemy w mordowaniu swoich rodaków. LGBT, to tylko narzędzie. Narodowy socjalizm i komunizm, to neopogaństwo, pogaństwo nie ma moralności i sumienia. Dlatego w starożytnym Rzymie było wszechprawo i wszytko musiało być kontrolowane. W późniejszej cywilizacja chrześcijańskiej zachodniej, było to niepotrzebne z tego miałeś wolność. Na tym polega lewicowy liberalizm, czyli lewica ewolucyjna powoli wykręcać bezpieczniki kulturę, tradycje, a celem jest globalny totalitaryzm. Tak jak wirus jest narzędziem.
Życie w naturze polega na tym, by przekazać życie i wszystko temu sprzeczne jest nienormlane. Nawet jakby sie taki urodził. Człowiek może się urodzić z dodatkową ręką, czy noga w dalszym ciągu jest to nienormalne. Jak jest jakiś psycholog który twierdzi, że to normalne, to sam jest nienormalny. 30 lat czyta twoją historie i wiecej sobie poczytaj ideologu.
Twierdzenie, że w Dachau rzekomo służyli głównie homoseksualiści to również nieprawda. Nie panie drogi moja rodzina była w Dachau i taki biały jak ty nie jestem.
Taka stronę jako twórca stron, programista i seowiec z 15 letnim doświadczeniem postawić w 5 minut. To nie jest źródło naukowe. III rzesza niemiecka i związek sowiecki, to państwa neopogańskie.
Różowe trójkąty w obozach zagłady istniały od początku, więc homoseksualiści od początku byli prześladowani.
Probuję zrozumieć twoją logikę - to według ciebie orientacja rzekomo decyduje o tym, jaki kto jest człowiekiem? Wszystkie osoby LGBT chcą zabijać innych ludzi czy jak? To znaczy, że ja jestem żądna krwi? Czy co niby sugerujesz? Według ciebie jak ktoś ma inną orientację, czyli chce sypiać z osobą tej samej płci to nagle ma jakieś mordercze skłonnosci? XD
I jak wytłumaczysz to, że w historii bylo mnostwo homoseksualistów którzy byli jednostkami wybitnymi i pozytywnymi?
Na tej stronie masz linki do badań naukowych na google scholars czy w pubmed. Tu nie chodzi o tę stronę, tylko o badania na niej przedstawione. Nawet jej nie przejrzałes dokładnie. Badan na stronach naukowych już ci nikt nie poprawi w 5 minut. Ty za to podałes stronę ''młot przeciwko marksizmowi'' w której źródła to linki do jakiś losowych artykułów w sieci, a nie badań. To z pewnością każdy może sobie w 5 minut poprawić.
Co ma bycie białym do rzeczy? Co ma bycie białym do homoseksualizmu? Skąd ty wiesz, że ja jestem biała? Może jestem Azjatką. Wiesz, ze osoby LGBT mają również inne kolory skory?
Po pierwsze to cywilizacja ludzka od dawna jest sprzeczna z naturą. Używasz komputera i smartfona które sa sprzeczne z naturą. Jesz produkty, ktore są wyhodowane w sprzeczności z naturą, takie jak np. mięso hodowlane. Jeździsz autem, autobusem, pociagiem. Bierzesz leki i przedłużasz sobie zycie w niezgodzie z naturą. Jesli chcesz zyć w zgodzie z naturą, to wyjedź na bezludną wyspę i zrezygnuj z każdych osiągnieć cywilizacji. Inaczej jesteś hipokrytą, panie naturalny.
Po drugie to akurat homoseksualizm wystepuje w naturze; gdyby był nienaturalny, to by go natura wyeliminowała droga ewolucji. Oprocz ludzi, to homoseksualizm występuje m.in. u szympansów, bocianów, łabędzie i wielu innych zwierząt.
Biolodzy wytłumaczyli to zjawisko; homoseksualizm jest potrzebny, ponieważ u ww zwierząt gdy pary heteroseksualne zginą lub porzucą dziecko, to homoseksualne sie nim opiekują. Więc nawet w naturze homoseksualizm ma swoje sensowne wytłumaczenie.
Po trzecie ludzie już od dawna są nieco wyzej niż zwierzęta i nie patrza tylko na to, czy ktoś potrafi sie rozmnażac. Ludzie, którzy nie moga się rozmnażać tez są potrzebni i też chca żyć. Nie tylko homoseksualiści, ale także osoby starsze, osoby bezpłodne, osoby chore, osoby obciążone genetyczne... Według ciebie te wszystkie osoby są zbędne i nie powinny zyć? Zreszta nie każda osoba płodna chce mieć zyć. Życie nie polega tylko na rozpłodzie. Ludzie mogą byc przydatni społeczeństwu równiez jako naukowcy, artyści, wynalazcy, robotnicy, odkrywcy. I nie musze płodzić dzieci żeby być jednostkami przydatnymi, które zrobią coś dla ludzkości.
Po czwarte, argument odnoszący się do natury, jest tak ogólnie błędem logicznyn i nie powinien być stosowany w dyskusji: https://yourlogicalfallacyis.com/pl/odwolanie-do-natury
https://pl.wikipedia.org/wiki/Odwo%C5%82anie_do_natury
Naturalne wcale nie znaczy ''lepsze'', m.in. dzieciobójstwo jest ''naturalne'' i szeroko rozpowszechnione w naturze.
Cytuję:
'' Biologowie ewolucyjni bardziej może niż inni uczeni są świadomi tego, że normy etyczne nie mogą być wyprowadzane na podstawie tego, co naturalne lub powszechne w przyrodzie. Dobitnie przekonuje o tym wzmiankowany wyżej przykład dzieciobójstwa. Ewolucja nie tworzy żadnych norm, to społeczeństwa je tworzą. Próby posługiwania się przy tym źle rozumianą teorią ewolucji bardzo źle się kojarzą, służyły bowiem w przeszłości do uzasadniania rasizmu i krzewienia nietolerancji[3].''
Naziści, którzy skrzywdzili twoją rodzinę akurat posługiwali się argumentum ad naturum, uważając, że tylko biała rasa aryjska i heteroseksualizm są naturalne.
Nie kochany drogi ja mama korzenie tatarsko, austriacko nawet żyd jest w rodzinie. Zaraz zaczniesz negować Holokaust. Eksterminowali z powodu rasy, a u komunistów klasy nie płci. Twoich homo prawie w ogóle nie było. Wylądowali już przed wojna i to w więzieniach na bardzo krótkie wyroki. Do tego nie za homoseksualizm, a za publiczne obnażanie się. Było to prawo jeszcze z republiki weimarskiej. "Po pierwsze to cywilizacja ludzka od dawna jest sprzeczna z naturą." Nie kochany drogi ludzkość wyniosła wszystko z natury, a ludzie świat starli sie opisywać zgodnie z prawdą. Dopóki nie przyszli ideolodzy, którzy chcieli zmieniać świat do swojej teorii. To jest właśnie podział lewica i prawica. Dwa w kierownictwie III rzeszy niemieckiej była cała masa takich ludzi i tacy byli wykorzystywani, bo chcieli zmienić zastany porządek. A ty mówisz o jakiś patofilozofach.
A źródło twojego rasizmu jest m.in. od Karola Marksa, który był zwolennikiem teorii klas i ras. To wszystko wyrosło z uniwersytetów w XIX wieku. Sam nowoczesny nacjonalizm jest tworem rewolucji we Francji. Oprócz jakiś narodowych chrześcijan, którzy pojawili sie później. Reszta, to socjaliści chcący zniszczyć stary porządek i zbudować nowy porządek na czele z pierwszym sekretarzem lub jakimś fuhrerem. Mam nadzieje, ze jak ci zamaskują głowę i wprowadza cyfrowa dyktaturę, to sie obudzisz, ale bezie za późno.
"Himmler planował eksterminację homoseksualizmu, dla hitlerowców homoseksualizm był degeneracją." Tak był w niemieckiej propagandzie. bahahaha
"Himmler planował eksterminację homoseksualizmu, dla hitlerowców homoseksualizm był degeneracją." Tak w niemeickiej propagandzie Bahaha
Może tego nie wiesz, bo jakiś gówna czytasz. Hitler wygrał w demokratycznych wyborach i środowisko homoseksualne poparło socjalistów narodowych. Jak mówisz, ze Jeżow nie był homo, to proponuje sie spotkać na debacie historykami jak Marek Chodakiewicz. Życzę powodzenia.
Sami sobie winni. Ktoś podpuszcza was...jedna osoba....opłaca bądź wystawia lidera i wyprowadza was na ulicę. Sam nie mam nic do osób homoseksualnych ale to co wyprawiają pod tęczowa flaga na ulicach to jest tak zwana fałszywa flaga a ideologię wygłaszane przez was są niebezpieczne dla dzieci którym w USA skaczą jakieś dziwolągi z jajami na wierzchu dodatkowo szkoda osobom homoseksualnym.
Jeżeli (o ile) dostrzegłeś w tym filmie jakąkolwiek mądrość, to bierze się ona z Twojego rozumu, nie ze scenariuszy twórców z wollywood. Tam mądrości raczej nie uświadczysz ;-) Spryt i inteligencję, oczywiście.
O ile przesłanie jak się odnosi do ludzi, to wypada fajnie, że jakby możemy być kim chcemy (pomijając banalność), o tyle na tej dosłownej płaszczyźnie, to mamy do czynienia z algorytmami, programami komputerowymi, które zwyczajnie się zaczynają buntować i nie chcą robić tego, do czego zostały stworzone. To tak samo jakby aplikacja w telefonie przestała działać, to nie myśli się o jej uczuciach, tylko się ją usuwa, a jakby jeszcze aplikacja ci uszkodziła telefon, to też każdy by był wkurzony i wcale nie był by złym człowiekiem, że usuwa kod cyfrowy.
Na takiej dosłownej płaszczyźnie to jest beznadziejny i durny film.
stary, obejrzalem film raz i bylem jakis nieprzekonany, niby fajne, ale tak nie do konca. potem przeczytalem twoj komentarz i zajaralem dzide i puscilem jeszcze raz i mi tak rozdupilo mozg ze mi zwir zostal tylko
Film dla przebudzonych i przebudzajacych się :) Ciesze się że ma taką oglądalność :D
myślę że to przesłanie to nie do końca tak jak to opisałeś a raczej zacytowałbym tu Lope de Vega - "na marmurowej wyrył płycie, czas piękne słowa dla ludzkości, nic piękniejszego ponad życie, w życiu, nic ponad czar miłości" - i chyba to jest sentencją tego przesłania. Film natomiast zaczyna się imbecylowato kończy się znamienitym odkryciem, choć znanym od tysięcy lat to zawsze zaskakującym.
Masz mala wiedze, bo cos takiego jak AI nie istnieje i jeszcze dlugo minie zanim w ogole mozna powiedziec, ze ludzkosci idzie w tym kierunku. Aktualnie wiele rzeczy sie automatyzuje ale to nie ma nic wspolengo z AI. Aktualnie AI to bajki jak te ktore kiedys kreowal Jorge Lukas w Star Wars albo Starttrack, czy powrot do przeszlosci i latajace samochody. Ponadto uosabianie linijek kodu i sztucznie wygenerowanych textur do zywych organizmow z mozgiem limbicznym to skrajna juz nie powiem co... zaraz bedzie zamist BLM to EMPC Lives Matter :D
Przecież to gniot ze zrobionymi drogimi efektami specjalnymi. Pomysł ciekawy, ale tylko pomysł. Fabuła, scenariusz i wszystko inne, poza efektami to gniot.
Dobry film, fajny pomysł, generalnie niegłupie kino, ciągle mrugające do widza. Jedyny minus, to że to kino dla młodzieży...delikatne, lightowe.... takie familijne wręcz...
Nie tylko Ty masz takie obserwacje, ale przesłanie tego filmu po prostu nie było jakieś bardzo głębokie. Teoria symulacji i to że powinniśmy się cieszyć życiem to nie są jakieś skrywane przed ludzkością sekrety
Rozmowa Guya z jego przyjacielem, w której spytał co jeśli nie jest prawdziwy, miała dla mnie głębokie przesłanie filozoficzne i odniesienie do sztucznej inteligencji, dyskusji na temat życia w symulacji