Jebie mnie to, czy jesteście żydami, makaroniarzami, czarnuchami. Wszyscy jesteście tak samo niczym". Teksty sierżanta Hartmana na długo zapadły mi w pamięć. Śmiem stwierdzić, że film nie byłby tak kultowy, gdyby nie ta postać. Po jego śmierci od razu Full Metal Jacket stał się mniej ciekawy aż do scen tych naprawdę wojennych.
PS: Cytat pisałem z pamięci, mogłem coś pomylić.
Pozdrawiam
"Sierżant Hartman: Jezu Chryste! Szeregowy Pyle, czemu twoja szafka jest otwarta?
Szeregowy Gomer Pyle: Sir, nie wiem, sir!
Sierżant Hartman: Szeregowy Pyle, Jeżeli jest jedna rzecz na tym świecie, jakiej nienawidzę, to jest nią niezamknięta szafka! Wiesz o tym, prawda?
Szeregowy Gomer Pyle: Sir, tak, sir!
Sierżant Hartman: Gdyby nie kutasy, takie jak ty, nie byłoby żadnego złodziejstwa na świecie, racja?
Sierżant Hartman: Złaź!
[Szeregowy Pyle schodzi z szafki. Hartman otwiera wieko z hukiem.]
Sierżant Hartman: Cóż... spójrzmy czy niczego nie brakuje!
[Sierżant Hartman zaczyna grzebać w szafce, po czym zastyga. Powoli podnosi pączek z galaretką i zdegustowany trzyma go końcówkami palców.]
Sierżant Hartman: Święty Jezu! Cóż to? Co to kurwa jest? Co to jest, Szeregowy Pyle?!
Szeregowy Pyle: Sir, pączek z galaretką, sir!
Sierżant Hartman: Pączek z galaretką?!
Sierżant Hartman: Skąd się tu wziął?
Szeregowy Gomer Pyle: Sir, Wziąłem to z kantyny, sir!
SIerżant Hartman: Czy żarcie jest dozwolone w koszarach, Szeregowy Pyle?
Szeregowy Gomer Pyle: Sir, nie, sir!
Sierżant Hartman: Czy wolno ci jeść pączki z galaretką, Szeregowy Pyle?
Szeregowy Gomer Pyle: Sir, nie, sir!
Sierżant Hartman: Dlaczego nie, Szeregowy Pyle?
Szeregowy Gomer Pyle: Sir, ponieważ jestem zbyt ciężki, sir!
Sierżant Hartman: Ponieważ jesteś odrażającym, tłustym cielskiem, Szeregowy Pyle!
Sierżant Hartman: Więc dlaczego schowałeś pączek z galaretką w swojej szafce, Szeregowy Pyle?
Szeregowy Gomer Pyle: Sir, Dlatego, że byłem głodny, sir!
Sierżant Hartman: Bo byłeś głody?
[Sierżant Hartman idzie wzdłuż linii rekrutów, pączek z galaretką jest wciąż w jego dłoni.]
Sierżant Hartman: Szeregowy Pyle zhańbił siebie i pluton! Starałem się mu pomóc, lecz zawiodłem! Zawiodłem, ponieważ wy nie pomogliście mu! Nie daliście Szeregowemu Pyle właściwej motywacji! Więc, od teraz, za każdym razem gdy Szeregowy Pyle spierdoli coś, nie będę go karał, będę karał was! I widzę to tak, panienki, jesteście mi winni jednego pączka z galaretką! Padnij!
[Pozostali rekruci padają na brzuch.]
Sierżant Hartman: [do Pyle] Otwórz usta!
[Wpycha pączek w usta Pyle`a.]
Sierżant Hartman: Oni za to płacą, ty jedz!"
Znalazłem jeden z dialogów z "Full Metal Jacket". Jest z jednej z moich ulubionych scen z tego filmu.