PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8625}
8,0 168 tys. ocen
8,0 10 1 168109
8,1 76 krytyków
Full Metal Jacket
powrót do forum filmu Full Metal Jacket

Obejrzałem ten film dzisaj i nie zachwycił mnie-ot, kolejny amerykański film o wojnie w Wietnamie. Dodam tylko, że innych filmów Kubrica nie widziałem.
,.
,.
,.
,.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_02

Raz że to film bardziej brytyjski, dwa że widziałem o tej wojnie wiele filmów i drugiego takiego nie uświadczyłem. Uważam CA jest lepszy, że PLUTON jest ciuteńke lepszy, ale FMJ jest na 3 miejscu p.w. za szkolenie. Swoją drogą to przecież o to chodzi w tym filmie, nie o wojne wietnamską. O przerabianie ludzi na bezmózgie mięso z giwerą w dłoni.

ocenił(a) film na 5
Subterranean

"Raz że to film bardziej brytyjski" - co masz na myśli ?

Rzeczywiście film w więszości był poświęcony szkoleniu marines - zastanowiłem się trochę nad tym. I przyznam też, że nie mam za bardzo porównania z innymi tego typu produkcjami, bo np. wymienionego przez Ciebie "Plutonu" nie widziałem (jeszcze, bo mam zamiar do nadrobić). Tak czy siak, dla mnie był niezły, ale nie zachwycił mnie.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_02

Bo Kubrick mimo że urodził sie w ameryce, to reprezentował i inspirował się szkołą brytyjską... Już ścieżki chwały były utrzymane w klimatach filmu angielskiego- zresztą Kubrick tworzył filmy z brytjskimi aktorami,o brytjskiej tematyce i na podstawie brtytyjskich ksiązek :)

Tutaj też mamy spojżenie człowieka z zewnątrz na sytuacje w kraju... Zresztą Kurick często reżyserował ze swoistego dystansu, był bardziej obserwatorwm zjawisk, niż ich komentatorem. Komentarz pozostawiał widzom...

ocenił(a) film na 9
grzegorz_02

Grzegorz, gdzieś niżej, w innym wątku, podałem tytuły filmów wojennych do obejrzenia. Zacznij od nich, wtedy będziemy rozmawiać o porównaniach :)
Pzdr

ocenił(a) film na 5
SmoothRider

Ale ja nie chcę rozmawiać o porównaniach. Gdybym obejrzał wspomniany już wcześniej "Pluton", to mógłbym tylko napisać czy jest on gorszy od "Full Metal Jacket" czy lepszy, podobnie z innymi filmami o tej tematyce. Nie zmieniłoby to jednak mojego zdania na temat "Full Metal Jacket".

ocenił(a) film na 7
grzegorz_02

????

Skoro nie porównójesz go do niczego, nie znasz tak kluczowych filmów o wojnie wietnamskiej jak Pluton, to jak możesz mówić że jest to typowy film o Wietnamie? Przecież to nielogiczne.

ocenił(a) film na 5
Subterranean

Wiesz, że teraz sam się zastanawiam dlaczego napisałem, że to typowy amerykański film o Wietnamie. Może chodziło mi wtedy bardziej o amerykańskie filmy o wojnie w ogóle.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_02

No to teraz jakiś sensa ma:)

Wg. mnie nie jest typowy. Kubrick nie ma typowych filmów. No ale są gusta i guściki:)