PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8625}
8,0 168 tys. ocen
8,0 10 1 168109
8,1 76 krytyków
Full Metal Jacket
powrót do forum filmu Full Metal Jacket

Jestem mocno zawiedziony. Uwielbiam Kubricka z "Lśnienia" i "2001:Odysei kosmicznej" ale ten film mnie nie wciagnął. Cały czas miałem wrażenie, że to kiepski film telewizyjny...
Bez porównania do "Czasu Apokalipsy" czy "Łowcy jeleni".
Całość ratuje niezła ścieżka dźwiękowa i momentami dialogi.
Słabo - 6/10

ocenił(a) film na 9
mily

Tylko, ze to nie jest film o Wietnamie. Wietnam przypomina tu bardzeij II Wojnę swiatwoą. Prawie w ogóle dzungli nie ma. Kubrickowi nie chodziło o Wiertnam tylko owjnę w ogóle, o jakąs odrealnioną przestrzeń, w której mogłaby się toczyc każda wojna.

ocenił(a) film na 10
fidelio

takich wypowiedzi jak ta,niestety brakuje mi na forum!!!w końcu ktoś kto się nie zachwyca tylko ozdobnikami!!!czyli montaż,światło itp.

ocenił(a) film na 9
szczeniak

Dziękuję za miłe słowa o mojej wypowiedzi. Faktycznie częściej powinno się merytorycznie rozmawiac o filmach zamiast wymieniac techniczne sprawy.

ocenił(a) film na 10
fidelio

no to zajrzyj sobie na wypowiedzi na temt "LŚNIENIA" Kubricka tam dopiero odchodzą numery!!! spójrz wypowiedz Borysa pierwszy z góry!!!-)-) a potem zajrzyj na inne wypowiedzi na temat tego filmu,no istny SZOK!!! albo przez SNOBIZM!!! no cóż TAK BYWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

fidelio

Pozwolę sobie się przyłączyć - film co prawda bazuje na Wietnamie, ale jego siłą jest właśnie ukazana malo znana 'miejska' sceneria, któr jak zauważyłeś mogła by być dowolna..
Bardzo lubię tematykę w/w konfliktu w filmach Platoon czy Deer Hunter, ale zarazem lubię styl Kubricka dający w tym wypadku całkiem odmienne, a jakże ciekawe spojrzenie na ten temat.
Dla mnie 9/10 za FMJ. Pozdro! B.

ocenił(a) film na 10
mily

Warto zwrócić uwagę na podział filmu na dwa wątki, dwie części. Pierwszy - szkolenie. Dyscyplina i odrzucenie człowieka, które ostatecznie prowadza do szaleństwa, a w efekcie do tragedii.
Drugi - wojna. Pokazana w sposób bardzo uniwersalny, jak to podkreślał Fidelio

Ten film jest głębszy niż mogłoby się to wydawać. Niewątpliwie ma w sobie jakąś szczególną magię. Jeżeli ktoś liczył na film w stylu "Czas Apokalipsy", to nie dziwne że się zawiódł. Ja się zaskoczyłem pozytywnie, bo film jest naprawdę genialny. 10/10

ct23

No właśnie ja się zawiodłem okrutnie... Muszę jeszcze raz obejrzeć (kiedyś). Na razie, przez wzglad na reżysera, brak oceny.