Obejrzałem kilka jego arcydzieł, już miałem nadzieję że chociaż F.M.J. będzie czymś więcej, jednak
się myliłem, przesłanie jego filmów jest mroczne i perfidne, niszczy wartości i nadzieję, zresztą
czego można oczekiwać od człowieka który brał udział w największej światowej mistyfikacji.
jak interesuje cię ten temat na YT jest kilka ciekawych filmików, jak dla mnie podane tam fakty są jednoznaczne,
na jakiej podstawie uważasz że są bez sensu?, chętnie wysłucham konkretnych argumentów, to że w czyimś mniemaniu to 'wydaje się' niemożliwe to za mało, kiedyś też starano się wmówić ludziom że ziemia to centrum wszechświata i nie maja prawa mieć własnego zdania bo to państwo i religia dyktują jakie ono powinno być,
Weźmy teorię jakoby Kubrick sfałszował ładowanie na księżycu, główne argumenty :pokój ma taki sam numer co odległośc między ziemią a księżycem
jaki pokój? weźmy tą bliską ukrainę, kogo to interesuje, bla,bla,bla,ble,ble,ble, jesli putin nadal tak sprytnie bedzie sobie poczynał społeczność międzynarodowa nadal nic nie zrobi, liczy się interes i zyski to jest celem a nie pokój,
ludzie co wam z tymi teoriami spiskowymi?, wyjaśnij mi jak tląca się wieża nagle się zapada a za chwilę druga, każdy logicznie myślący człowiek dostrzeże że coś tu jest nie tak, chyba że uparcie chce wierzyć w szlachetność systemu, ale to już jego sprawa,
sorry, ale nie mam ochoty na udowadnianie, są filmy które opisują ten temat, a tak na logike budynki tak ładnie składają się tylko podczas wyburzania, uderzenia były różne, pożar za słaby by jak to podają topiła się stal, nie jestem miłośnikiem tzw. teorii spiskowych bo niektóre faktycznie są naciągane, ale w tym wypadku jest dużo niejasności także z tym co uderzyło w pentagon, wysilenie się ,przyjrzenie pewnym faktom i wyciągnięcie wniosków to sprawa prywatna, stwierdzenie że to zbyt nie prawdopodobne by takie przegięcia miały miejsce to tylko odepchnięcie tematu,
Przesłanie tego filmu jest perfidnie przejrzyste i klarowne: Kubrick obala mit amerykańskich chłopców ze śliczną trąbką w tle.Takich chłopców znajdziemy w każdym państwie, co ,to dopiero wstali od kompa ,bo już wyrżnęli 2tyś. wirtualnych komandosów . Full Metal Jacket : w slangu marines - kompletnie uzbrojony w pełni wyszkolony ,gotowy do walki.Ale w zderzeniu z rzeczywistością : w pełni gotowy na co? żeby narobić w gacie, nadepnąć na minę za wojskowa latryną i jeśli nawet przeżyje .będzie miał tak zryty beret. że do końca życia jazda na psychotropach lub prochach.[współcześnie co trzeci marines wracający z Afganistanu ląduje na 2 -3 mieś na odział zamknięty w Worms]. W imię czego ginąć ,być armatnim mięsem ,bo mają problem z mafijnymi strefami wpływów np: bank GOLDMAN SACHS I GAZPROM ? Szefowie tych instytucji jeśli mają problem, niech staną na ringu na jakiejś ziemi niczyjej i złapią się za łby ,a transmisja na żywo z tej dwuosobowej wojny powinna być transmitowana przez wszystkie możliwe światowe media. A wracając do filmu; jest on kapitalnym ,ponadczasowym hymnem A N T Y W O J E N N Y M.
wszystko się zgadza, film jest antywojenny, ale ten świat jest tak skonstruowany że ludzie są niewolnikami systemu a niejednokrotnie jego wyznawcami, gdyby społeczeństwo jednogłośnie wypowiedziało się przeciwko wojnie mogło by ich nie być, część z tych chłoptasiów sami pchali się na mine, nie podobało mi się że to jak został przedstawiony sierżant hartman, rygorystycznym szkoleniem chciał on tylko dać im większe szanse przeżycia w prawdziwej walce a to że niektóre osobniki nie nadają się do wojaczki to nie jego wina tylko systemu, obchodził się z rekrutami ostro,ale sprawiedliwie, nawet pylea polubił gdy ten wykazał się jakimiś umiejętnościami, polubiłem tego sadyste i uśmiercenie go było dla mnie dosyć negatywnym przeżyciem, antywojenność fmj moim zdaniem jest powierzchowna kubrick boi się albo nie chce sięgnąć głębiej, ukazując jedynie oddziaływanie wojny na psychike,
A jak można pokazać antywojenność głębiej niż poprzez wpływ wojny na psychikę człowieka? Można pokazać szerzej, ukazując oddziaływanie wojen na cały świat, ale to jest wg mnie właśnie bardziej powierzchowna koncepcja tyle że bardziej spektakularna. Ale taką też Kubrick też pokazał - w Dr Strangelove. I Co się stało? Ano cała nasza planeta poszła z dymem :)
no tak, ale... ci chłopcy którzy nigdy już nie będą normalni zostali wysłani na tą wojaczkę przez kogoś, z jakichś tam powodów, i ostatecznie dlaczego nie protestowali przeciwko temu, tylko bezwolnie poddają się tej machinie, która wykorzystuje ich tylko jako narzędzia w realizacji swoich celów, na te kilka istotnych pytań nikt nie chce odpowiadać, samo pokazanie piekła z jakim mają do czynienia żołnierze to nie wszystko,
No, ale te zawirowania na samym szczycie władzy są zmasakrowane w Dr Strangelove, a także w wielu momentach w Ścieżkach chwały. W FMJ tego nie ma choć jest np. scena wywiadów z marines, z ironicznym humorem która nie zostawia suchej nitki na osobach odpowiedzialnych za losy żołnierzy. Są też rozmowy Jokera z porucznikiem Lockhartem albo fenomenalny dialog z pułkownikiem (ten o dualizmie Junga) które świetnie obnażają przełożonych. Ogólnie to druga część jest wg mnie lepsza i ma bardzo ciekawe sceny. Pierwsza część jest natomiast mistrzowsko zrealizowana, ale tu mogę się w pełni zgodzić, że nie jest zbyt głęboka w przedstawianej treści. Ale jak pisałem, mi to nie przeszkadza, nie chciał Kubrick równać się np. z głębią Czasu Apokalipsy, chciał zrobić po raz kolejny swój w pełni autorski film i pokazać swoją wizję na temat wojny. Czy jest ona oryginalna? Jak dla mnie jak cholera bo to pomysłowe i inteligentne kino które nie spotyka się na co dzień.
Brawo.Cisze się,że nareszcie dotarł tu ktoś z poza obszaru Matrixa ,ktoś kto ma otwarty umysł. ps.[ten awatar jest fragmentem okładki z płyty Pink Floyd ,a to zawsze dobrze rokuje].
Znacznie łatwiej zrozumieć ten film tym którzy byli w wojsku, ja byłem w latach 80-tych to wiem jakie demony mogą się obudzić w ludziach typu tego sierżanta. Niestety, wszystko to prawda.
polecam myślenie, że ten masonerski rząd (zapewne pełen reptilian) zatrudnił najgorszych fotografów niedostrzegających tego co potrafi dostrzec janusz - pracownik biedronki od lat nieskutecznie próbujący udowodnić światowy spisek
w dodatku jeszcze zsrr które przecież było głównym celem tego spisku zostało przesiąknięte jaszczurami przez co nie byli w stanie zweryfikować odbłyśników laserowych a także monitorować samego lotu
spiski, wszędzie spiski
są teorie spiskowe które przynajmniej dobrze się czyta, są też takie które są głupie ale są także DEBILNE i ten księżycowy zalicza się do tych ostatnich. Wszystkich zapraszam na najbliższy instytut fizyki z tą teorią - przynajmniej będzie śmiesznie
niektórych kręcą teorie spiskowe mniej lub bardziej prawdopodobne a mnie interesują realia i fakty i dokumentacja je potwierdzająca, jeśli dokumentacja zawiera ewidentne błędy niezgadzające się z poznanymi jak dotychczas prawami fizyki, astronomii, mechaniki, fotografii itd. to znaczy że coś tu jest nie tak i tyle, prawda zawsze się obroni bo jest prawdą, kłamstwo szuka argumentów które odrzucą stawiane zarzuty, tak było, jest i daj boże kiedyś nie będzie,
istnieją także fakty i dokumentacja potwierdzające istnienie nibiru szkoda że nikogo ze zwolenników tej teorii nie zainteresowała w szkole podstawowej teoria powszechnego ciążenia
tak samo jest z apollo gdzie rzekome "fakty" dotyczące mistyfikacji każdy amator astronomii, astronautyki czy nawet fotografii zmiażdży w pół minuty
a każdy z tych debili którzy rozpowszechniają te materiały mógłby z miejsca zostać milionerem bo publikacja tych materiałów jako faktów jest równoważna z pulitzerem dla dziennikarza który zdecydowałby się je opublikować. do tego kompromitacja usa, zerwanie wielu sojuszy politycznych i militarnych. Do tego rozumiem że wspomniany pan janek czy tam staś dysponuje większą wiedzą dot fotografii i astronomii niż specjaliści radzieccy z okresu zimnej wojny,
myśleć odrobinę trzeba a nie łykać wszystko co stado idiotów publikuje w internecie czy wątpliwej jakości materiałach pseudonaukowych będących dla niektórych nieudaczników jedyną szansą żeby zaistnieć w świecie. Szkoda tylko że w świecie analfabetów
każdy system od zarania dziejów opierał się na manipulacji, kłamstwie i strachu jeśli ty twierdzisz że w współczesnych czasach takie rzeczy nie mają miejsca to chyba jesteś trochę naiwny albo chcesz wierzyć w iluzję która nie istnieje, wiele mitów rozpowszechnianych nawet przez ludzi pseudo uczonych z biegiem czasu upadło bo chcieli tylko czymś zabłyszczeć, skoro wyprawa na księżyc w obecnej fazie rozwoju techniki jest jak się okazuje niewykonalna(z obecnością człowieka) to tym bardziej wtedy,przytocz mi ten konkretny fakt który przywieźli amerykanie z księżyca a z miłą chęcią cię przeproszę , założe wór pokutny i bede błagał o wybaczenie,
zapomniałem dodać że to niezrównane osiągnięcie usa nie miało żadnego wpływu na układ między światowy,rosjanie wcale się nie przestraszyli, dobrze wiedzieli że to ściema, oni pierwsi dokonywali lotów kosmicznych a nagle usa zdobywa księżyc, toć to jakiś cud, technologia usa nie była i nie jest nieosiągalna dla innych krajów, a to że nie próbowali dementować tego cudu świadczy tylko o ich inteligencji, po co mieli by się wdawać w jakieś zatargi których skutki mogły by byc tragiczne dla całego świata, rosja pozostała i jest potęgą(cokolwiek to znaczy),
Sprawdź swoje argumenty zanim coś napiszesz USA miał taki sam sprzęt i technologie jak zssr tylko ich rakieta była do dupy oraz USA miało lepszych naukowców bo juz w tym okresie zssr przegrywalo zimno wojnę