PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849788}

Furiosa: Saga Mad Max

Furiosa: A Mad Max Saga
2024
6,5 40 tys. ocen
6,5 10 1 39605
6,6 75 krytyków
Furiosa: Saga Mad Max
powrót do forum filmu Furiosa: Saga Mad Max

Jak zobaczyłem ten matriarchalny raj z wiatraczkami, fotowoltaiką i szlifierką napędzaną siłą ludzkich mięśni to się prawie udławiłem nachosem ze śmiechu.

Więc drodzy widzowie zapamiętajcie: matriarchat to egalitaryzm, drzewka, motylki i szczęśliwe kury a patriarchat to dyktatura, pioch, zaaaajebisty ślad węglowy i chów klatkowy.

Ogląda się to nawet nieźle jak się człowiekowi czasami uda zapomnieć jaki ideologiczny szajs próbuje się mu podprogowo wciskać.

ocenił(a) film na 8
taksidrajwer

Ja to odebrałem zupełnie inaczej. Ta enklawa zarządzana przez kobiety była oparta po prostu na tym, że te kobiety miały farta, że pierwsze odkryły to miejsca, a potem bezwzględnie strzegły tej tajemnicy odstrzeliwując każdego, kto przypadkiem tam się pojawił. W „Mad maxie” widzimy tą lokalizację 15 lat później i co ? Muł i piasek. Kobitki nie ogarnęły, nie utrzymały tych resztek roślinności przy życiu.
Tymczasem ta patriarchalna dyktatura zważywszy na okoliczności, zważywszy na okoliczności społeczno-ekonomiczno-klimatyczne nie tylko przetrwała ale i się sprawnie rozwijała ;)

shargat86

Dobre