Furman śmierci

Körkarlen
1921
7,8 5,0 tys. ocen
7,8 10 1 4998
7,9 17 krytyków
Furman śmierci
powrót do forum filmu Furman śmierci

Oprawa muzyczna

ocenił(a) film na 10

Jestem właśnie po obejrzeniu "Furmana śmierci" i powiem szczerze, że dawno już żaden film mnie tak nie poruszył. Jakże pięknym słownictwem posługują się aktorzy! (Tak, wiem, że niemy, chodzi o napisy.) Jednak w filmie muzyka jest tym, na co zwróciłam szczególną uwagę. Nie sprawdziłam jeszcze kompozytora, ale już wiem, że zagości na stałe na mojej soundrackowej playliście.
Co wy sądzicie?

ocenił(a) film na 8
ustinja

na dzisiejsze czasy dziwny film dziwna muzyka , wartało obejrzec...

ocenił(a) film na 10
ustinja

Tak, soundtrack idealnie wpasował się w film! Nie wyobrażam sobie innej muzyki do tego filmu. Ciekawa jestem, jaka pierwotnie gościła tam muzyka, bo chyba nie ta? Też zwróciłam na nią szczególną uwagę. I oczywiście szereg wspaniałych cytatów.
"Panie, pozwól, by moja dusza dojrzała, zanim nadejdzie pora żniw." " Niech pochłonie mnie ciemność!" Zwłaszcza zdania, które wypowiadał David Holm w ostatniej części, warte są uwagi. Coś wspaniałego. Godzina i 33 minuty czystej rozkoszy.
Szkoda, że ludzie tak rzadko sięgają do kina niemego... Przy okazji przekonaliby się, jak bardzo współcześni twórcy inspirują się filmami z tego okresu. Sama o tym nie wiedziałam, dopóki nie oglądnęłam tegoż właśnie "Furmana śmierci" czy choćby Dr. Caligari :) Albo "Metropolis" - według mnie Igrzyska Śmierci ogromnie się na nim wzorowały. Mówię tutaj nie tylko o reżyserach filmowych, ale także autorach książek, jak właśnie Suzanne Collins.