Geneza planety małp

Rise of the Planet of the Apes
2011
7,0 117 tys. ocen
7,0 10 1 116705
6,7 43 krytyków
Geneza planety małp
powrót do forum filmu Geneza planety małp

Dosc dlugo czekalem az ktos dopisze poczatek do tej historii.
Film byl calkiem ciekawy choc nie udalo sie uniknac hollwoodzkiej sztampy.

Generalnie jesli uda sie wam przetrwac pierwsze 15 minut to dalej juz jakos idze.
Szkoda ze jest to jedna z wielu produkcji podczas ktorej ogladania widz ma wrazenie
wtornosci. niestety jest to wada wiekoszosci dzisiejszych produkcji, zmienia sie tylko
wyglada bochaterow i czasami cele ktore chca osiagnac. Wlasciwie nie wiem dlaczego tak
sie dzieje - czy scenarzysci jako gatunek chroniony zyja w jakims rezerwacie kompletnie
oderwanym od rzeczywistosci ?

ocenił(a) film na 10
Robakolep

Moim zdaniem film był najlepszym dziełem tego roku 2011 stworzono tutaj coś na prawdę niesamowitego oglądając film byłem w szoku dosłownie wgniótł mnie w fotel. Gdybym nie grał w gry to pomyślał bym że te małpy są prawdziwe efekty specjalne są wyśmienite.

ocenił(a) film na 7
sasuke257

nie mowie tu o efektach czy sposobie realizacji ale o niedoskonalosci scenariusza. A wlasciwie o jego wtornosci... widzialem ta historie kilkaset razy, wlasciwie jesli by zamienic malpy na biednych chlopow a naukowcow na szlachte - mielibysmy film o rewolucji francuskiej, a gdyby zamienic malpy na niewolnikow to znowu inny temat itd itd. te same schematy te same drogi do osiagniecia celu jakakolwiek by to nie byla historia
a przeciez w zyciu nie wszystko sie dzieje wg. jednego schematu. Owszem gdyby spojrzec na to globalnie to sa te same schematy utrwalone od dziesiecioleci w danym spoleczenstwie ale jesli rozpatrujemy te wydarzenia z poziomu jednostki to kazda historia jest inna. Wg. scenarzystow hollywodzkich zeby zostac bohaterem pozytzwnym nie mozesz byc przez cale swoje zycie ani ociupinke zly - musisz byc idealny inaczej zginiesz 10 min przed koncem swojej histori. Bohater pozytywny musi byz slaby abysmy mogli ogldac jego powstanie po zdarzeniu ktore powinno go zalamac ale on sie mu nie poddal. itd itd. ciagle te same schematy, zmieniaja sie tylko historie. Nie rozumiem dlaczego mam od poczatku fimu wiedziec kto jest zly, kto zdradzi, kto zginie - chcialbym aby w koncu sie troche wysili i napisali cos nowego. Temat planety malp byl naprawde doby aby to zrobic poniewaz jest to prequel i tworcy mieli ogromne pole do popisu.

ocenił(a) film na 10
Robakolep

Tu się z tobą zgodzę ale niestety dla nich stare schematy są już oklepane i przez to powielane po prostu chyba boją się zrobić nowy schemat bo nie wiedzą jak lud zareaguje i co do bohaterów często jest tak że zły bohater jest dobry ale jest zmuszany czynić zło to samo niekiedy jest z dobrym ale są też sytuację że dobry jest bardzo dobry i nieskalany złem a zły jest wcieleniem zła tak jest i tak chyba już pozostanie nic z tym nikt nie zrobi oni nawet pomysłów na nowe filmy już nie mają albo przerabiają stare filmy albo robią rebuty.