Filmu jest wycinek z gazety zagubieni w kosmosie czy to nie nawiązanie do filmu z 2001 roku planeta małp?
Mnie się wydaje, że to zwykły przypadek. Ten film nie ma raczej nic wspólnego z planetą z 2001 roku.
Tak... to jest nawiązanie... w innym momencie z kolei można usłyszeć fragment audycji telewizyjnej o tej wyprawie w kosmos (nie pamiętam, czy też jest wspomniane, że zaginęli w tym kosmosie, czy nie)...
W każdym bądź razie to jest właśnie takie nawiązanie do starej serii... W gruncie rzeczy ci zaginieni kosmonauci ze starej serii obserwowali to tak jakby od drugiej strony. Bohaterowie nowego filmu są natomiast naocznymi świadkami wydarzeń, które doprowadziły do objęcia rządów przez małpy. (Wiem, że w starej serii też to było opisane, ale też niejako 'po fakcie' już).
Myślę również, że tego nawiązania nie będą kontynuować toteż jest to raczej Easter-Egg i nie należy chyba nowego filmu traktować jako kontynuację choćby niektórych wątków. Nawet jeśli były takie plany, to pewnie z nich dawno zrezygnowano i nowe filmy są już raczej samodzielne... :)
Tak, nawiązuję, nie bez powodu w tytule jest "geneza". Polecam jednak wersję z 1968 roku Planety Małp, ma swój klimat ;)
To jest tylko nawiązanie. Żaden z poprzednich filmów nie należy do tego uniwersum. Żeby było jaśniej:
ORYGINALNA SERIA:
1. Planeta Małp (1968)
2. W podziemiach Planety Małp (1970)
3. Ucieczka z Planety Małp (1971)
4. Podbój Planety Małp (1972)
5. Bitwa o Planetę Małp (1973)
REMAKE
1. Planeta Małp (2001)
SERIA REBOOTOWA
1. Geneza Planety Małp (2011)
2. Ewolucja Planety Małp (2014)
Podejrzewam, że może kiedyś zrobią film należący do rebootowej serii, który opowie o tej podróży w kosmos