Geneza planety małp

Rise of the Planet of the Apes
2011
7,0 117 tys. ocen
7,0 10 1 116705
6,7 43 krytyków
Geneza planety małp
powrót do forum filmu Geneza planety małp

Nie wiem kto wpadł kiedykolwiek na pomysł, że superinteligentne małpy były by wstanie
podbić nasz planetę. Jak dla mnie to za sam patent filmu, od razu go przekreśliłem.
Kosmici spoko, ale małpy?!! Ktoś tu w dzieciństwie wpadł do klatki z gorylem w zoo i miewał
po tym koszmary. Powstało już o tej głupiej wręcz tematyce tyle filmów i opowiadań, że
zawsze znajdzie się jakiś producent, który postanowi zainwestować w to grubą forsę. Jak
brakuje wam pomysłu na film, to jest tyle innych ciekawszych rzeczy... Co o tym sądzicie?
Temat ciekawy, czy szambo wybiło?

wierzyć to sobie można w to co leci na National Geographic, Discovery Channel lub przede wszystkim w tym przypadku na Animal Planet ale po to są między innymi filmy (tym bardziej SF) żeby pokazały niemożliwe możliwym i mi się to podoba...to taka odłączka od rzeczywistości...nie wiem kto wbił ludziom do głowy że film musi trzymać się twardo rzeczywistości...wtedy można by wyjść na ulice i mieć to samo co na ekranie w kinie...byłoby nudno i wogole kino straciłoby sens;-)

użytkownik usunięty
PiTeRmEiStEr

Oczywiście, że film nie musi trzymać się rzeczywistości, ale nie musi być komiczny. Już prędzej wolę widzieć ciężką broń generującą czarną dziurę niż 100000 małp które zniszczy nasza planetę radząc sobie za całymi hordami ciężko opancerzonej piechoty, tylko dla tego że są inteligentniejsze, no i mają swoją wrodzoną mądrość dzięki czemu wiedzą gdzie są ukryte sprzęty wojskowe, jak ich używać i do czego służą. Oczywiście, że zawsze można znaleźć wytłumaczenie, w końcu to SF. Małpy dzięki specjalnym modyfikacjom genetycznym stały się super inteligentne. Jeden osobnik którego ludzie uczyli, zdołał się włamać do bazy danych USA w pentagonie i wykradł rozkład głowic nuklearnych i plany broni masowego rażenia, po czym dzięki swej nadludzkiej telekinezie przekazał tą wiedzę swoim pobratyńcom co doprowadziło do przejęcia przez nich władzy na planecie!!!! W SF wszystko jest możliwe, ale nie wszystko ciekawe. To nie był spoiler tylko fantazja, filmu nie oglądałem i obejrzę, ale nie z ochotą. Moje zdanie jest takie, w końcu nie każda fantazja jest ciekawa.

ocenił(a) film na 8

a ja nie wiem czemu ty myślisz ze jeśli by były superinteligentne , czyli dużo inteligentniejsze od człowieka to nie mogły by tego zrobić.Bardzo inteligentnych ludzi na odpowiednich stanowiskach za wiele nie ma a i tak czasami sieją się "cuda" czyli podbijanie innych krajów , okradanie setek tysięcy pod ochroną prawa itp.Myślę ze wystarczyłoby super małpom dać jakiś rok i ciężko by było rasą ludzka( przypominam ze chodzi o małpy o których ty wspomniałeś czyli superinteligentne). Superinteligentne czyli mają super pomysły wiec nie pytaj mnie CO MOGŁY BY zrobić , bo... jestem tylko człowiekiem.

użytkownik usunięty
wojtekbuzz

Dobra odpowiedź, świetna wręcz " CO MOGŁY BY zrobić , bo... jestem tylko człowiekiem." Twoja opinia jest ciekawa, na takie czekałem i nie będę nikogo krytykował, więc wy mojej nie krytykujcie i nie zwracajcie się do mnie bezpośrednio jeśli można, bo wygląda to na krytycyzm, TO moje zdanie. Wklejcie własne i po sprawie np. "Mi się cała saga bardzo podobała i wg mnie to świetny temat na film podaje argumenty: blablabla" Chcę wiedzieć ile osób lubi ten motyw, a ile nie. To był sens tego tematu ;)

ocenił(a) film na 10

jasne że mogą! bo nic nie przebije ludzkiej głupoty!