Zmarnowano potencjał tkwiący w Planecie Małp. Film jest mocno naciągany, aby trzymał się kupy i pasował do całej serii. Małpa odgryza człowiekowi palec i nie zostaje uśpiona, dziwne…
Wirus miał podnosić, jak rozumiem, szeroko rozumianą inteligencję małp, jednak w przypadku głównej małpy powoduje on również swoisty rozwój emocjonalno-społeczny małpy. Czy ludzie inteligentni to zawsze altruiści walczący o dobro całej ludzkości? – wg. mnie bardzo mocno naciągane. Zresztą wcześniejsza seria potwierdza moje wątpliwości.
Demolka małp, które robią praktycznie, co chcą (szczególnie w laboratorium i w mieście) – również dziwne. O ile goryl jest w stanie wzbudzić w człowieku lęk to jednak szympans jakoś nie pasuje do roli postrachu metropolii.
Sam pomysł rzekomej epidemii, która jak sądzę, miała spowodować dominację małp na planecie też nie przekonuje. Wcześniejsze wersje (które powstały w okresie zimnej wojny) nawiązywał do wojny nuklearnej i to wg mnie bardziej przekonywująca wizja apokalipsy Ziemi.
Wyszedł typowy Hollywoodzki produkt, jak zwykle ładnie, efektownie, ale głębszych treści brak.
Przesłanie filmu można skwitować jednym: drogie dzieci! bądźcie grzeczne dla zwierzątek, bo jak nie to jesteście bardzo niegrzeczne.
Dzisiejsza technologia ma to do siebie ze mało kto ja rozumie, jak działa, jak coś naprawić , wyprodukować itp. Gdy ludność zostanie zdziesiątkowana , skończą się zapasy a bezludne miasta pochłoną pożary nie będzie potrzeba atomówek do wyrównania szans. Dobry przykład to niektóre cywilizacje ameryki południowej i środkowej, kiedyś dorównywały tym w europie po tym jak upadły , pisze o tych które rozpadły się przed przybyciem europejczyków, zaawansowana , jak na tamte czasy,wiedza została zupełnie zapomniana . Rozwój i trwanie cywilizacji zależy od liczebności populacji, bo tylko wtedy rożne wynalazki i wiedza maja szanse dotrzeć do innych. W innym przypadku zostanie zapomniana, potrwa to dwa czy trzy pokolenia ale w końcu tak się stanie . narazie.
"Wirus miał podnosić, jak rozumiem, szeroko rozumianą inteligencję małp, jednak w przypadku głównej małpy powoduje on również swoisty rozwój emocjonalno-społeczny małpy."
rozwoj emocjonalno spolecznosciowy posiada kazdy ssak juz od urodzenia, reszte zalatwil wzrost inteligencji.
Kup sobie psa albo chociaz szczura.
Każdy inteligent to altruista i człowiek szlachetny, wystarczy podrasować IQ?? błagam Cię zejdź na ziemię człowieku. Pies zrobi wszystko za kawałek przysmaku, w dużym uproszczeniu dotyczy to większości ludzi.
Z tego co tu przeczytalem to ffox87 tak bardzo boi sie malp czy tez szympansow, ze za kazdym razem jak ktos wspomni o ich rzeczywistej sile to od razu odpowiada jakimis chamskimi zartami. Ile to jest na swiecie niewielkich zwierzat przed, ktorymi kazdy czlowiek o zdrowych zmyslach by spieprzal...szczegolnie jak by cale stado na Ciebie wyskoczylo. Wielu ludzi baloby sie bezpanskiego pitbulla bez kaganca a nie jestes w stanie uwierzyc ze ludzie baliby sie calego stada agresywnych szympansow??? Cos jest z toba nie tak, ale chetnie bym popatrzyl jakim bylbys kozakiem w klatce z takimi niezbyt milymi malpkami. Nie wiem moze za duzo filmow o szympansach, ktore zostaja gwiazdami sportu sie naogladales i masz teraz jakis problem.