W mojej opinii są trochę przesadzone. W odróżnieniu powiedzmy do "Smoleńska", serialu o Osieckiej czy innych paszkwili film ten jest nawet oglądalny, Koterski natomiast całkiem dobrze odegrał rolę w którą miał się wcielić... Problem w tym że postać którą odegrał Koterski to nie jest Gierek. To jest jakiś wyidealizowany obraz tego człowieka. Daleki jestem od twierdzenia że rządy gierka były jednoznacznie złe. Jednak film robi z niego niemal świeckiego świętego. Od takiej oceny tego pana też jestem daleki. Film to natomiast propagandowa laurka dla towarzysza Edwarda i jednocześnie nagonka na Jaruzelskiego. Faktem jest iż twór ten pokazuje fakty historyczne, problem tylko w tym że na jeden taki fakt przypada 5 przeinaczeń i 10 teorii spiskowych. To nie jest film biograficzny o Edwardzie Gierku, to co najwyżej bajeczka o tym pierwszym sekretarzu.
Kwestie merytoryczne mamy już za sobą czas więc przejść do tematu scenografii... Na plus to że rzeczywiście wystrój wnętrz jestem w stanie uwierzyć że ludzie w tych latach 70-tych mogli tak żyć. Bardzo fajnie jest też przedstawiona moda gdyż ubrania które noszą aktorzy wyglądają rzeczywiście tak jak wtedy. Jest jednak inny problem. Otóż co z tego skoro wszystkie lokacje poza domem Gierków wyglądają jak zrobione z tektury, przywodzą na myśl teatr telewizji. Dodatkowo co mnie jeszcze rozśmieszyło to tablice rejestracyjne. Dlaczego? Otóż akcja filmu rozgrywa się w latach 1970-1982. Dlaczego to jest ważne? Otóż dlatego że do roku 1976 obowiązywały tablice wz. 1956, dopiero od roku 1976 wprowadzono ostatni wzór "czarnych tablic", a wszystkie samochody w filmie od roku 1970 mają tablice wz 1976. Jest to może totalna pierdoła ale również powoduje dysonans.
Cały ten film można opisać w ten sposób. Na jedną zaletę przypadają dwie wady. Zdecydowanie reżyser nie potrafił ukryć niskiego budżetu filmu. Film polecam tylko w kategorii "Guilty Pleasure", ewentualnie w momencie gdy ktoś chce zapoznać się z modą i wystrojem tamtych czasów. Zdecydowanie odradzam pójście na to jeżeli oczekujecie filmu biograficznego.