6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58930
5,0 59 krytyków
Gladiator II
powrót do forum filmu Gladiator II

This is not it, This is not it!!!

Kiedy usłyszałem, że Ridley Scott pracuje nad sequelem Gladiatora zadałem sobie pytanie: Po ch*j?

Potem przyszła kolej na zwiastun, który jeszcze wzbudził wątpliwości co do powstania tego dzieła. Straszyły komputerowe małpy i rekiny w koloseum rodem z tanich produkcji Netflixa.

Spodziewałem się totalnego shitu i z takimi oczekiwaniami wybrałem się do kina. Jak wypadło? Mocno przeciętnie, ale film ma kilka "smaczków".

Samo intro jest tragiczne i wygląda jak kalka z MCU z przebłyskami z oryginału. W pewnym momencie słyszałem w głowie "tumtumtumtumtumtumtumtumtum' i wypatrywałem zielonego Hulka.

Zacznijmy od plusów bo ich jest niewiele. Denzel Washington i jego Makrynus ciągnął film. Natomiast na przeciwnym biegunie miał dwójkę przerysowanych idiotów cesarzy, więc cała postać realizuje swój plan na ustawieniach "easy".

Potencjał miała postać Pedro Pascala. W pewnym momencie nawet pojawiły sie emocje w momencie śmierci tego bohatera " Czy tak Rzym traktuje swoich bohaterów. Jeśli jego życie jest nic nie warte, to ile warte jest wasze?"
Niestety szybko zostały skutecznie stłumione marnym scenariuszem.

I z plusów tyle. Cały film to kalka z pierwszej części i chamski fan service. Paul Mescal nie ma za grosz charyzmy. Jego postać męczyła na ekranie. Nie wiadomo czemu niby zaczął przewodzić reszcie Gladiatorów. Masakry dopełnia chamski fan service z praktycznie przepisanymi tekstami z jedynki, poupychanymi w różne częsci filmu poutykane najtańszymi banałami.

Zapomniałem o " Talk to me Goose".

Czy warto? Cytując klasyka : Nie warto było k*rwa. 5/10