PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5859}

Gnoje

1995
6,2 1,5 tys. ocen
6,2 10 1 1478
6,5 2 krytyków
Gnoje
powrót do forum filmu Gnoje

dobry

użytkownik usunięty

Nawet niezły film. Fajna muzyka do filmu

ocenił(a) film na 6

I nawet "Baranka" tam śpiewają:) Od strony muzycznej to bardzo dobry film.

qqryqu

Zajebisty film. Do tej pory jak sobie przypomnę parę scen to mam usmiech na twarzy:) Muzyka, klimat, mocne dialogi, cos z dramatu psychologicznego, cos z senasacji (ale bez przesady), coś z metafizyki. Filmo niegrzecznych chlopcach po 30tce. Fajne plenery - Beskid Niski, ale brak dobrych zdjęć plenerowych (patrz Wino truskawkowe).

Nie wiem czy zauwazyliście parę smaczków z pocz lat 90tych. Motyw jak wchodza do dziadka ktory ogladada TV bez głosu. w Tv jakies ujęcia gestykulujacego Wałęsy. Baka do dziadka: "Bolek?". a dziadek "A kto wie, może i Pietrek, pies im mordę" Baka "Glosu nie ma", dziadek "Wylaczylem, bo mnie wk>>wiał". Wyobraźcie sobie w dzisiejszych czasach, ze ktoś do filmu przemyca cos o Tusku.

Albo inny motyw - schronisko (ogolnie wszystkie sceny ze schroniska sa mocne). Wchodzi ekipa wypitych drwali pytaja sie wlasciciela, czy ktos jest, on odpowiada "No jest", drwal "baby?", wlaściciel "nie tylko chłopy" a drwal na to "moga byc i chłopy!"
Potem Wasyl i Kostek wchodza na popijawę własciciela i drwali - "moga byc i chłopy!". Wzrok napalonych, wypitych meneli, którzy mieli ochote przeleciec bohaterow jest bezcenny. Menel chwyta Kostka za szyje i mowi "K>>wa, jak ja na ciebię patrzę to mi matkę boską przypominasz, jesteś tak samo umęczony". Mistrzostwo!