Godzilla

Gojira
1954
7,0 5,9 tys. ocen
7,0 10 1 5933
7,1 16 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Ale dziś jest lepszy niz większość nowych komedii. Oglądaliśmy ze znajomymi i wszyscy leżeliśmy ze śmiechu. Co za kicz, co za styl. Jajca jak berety.

użytkownik usunięty
barry45OO

Problem w tym, że żadnych argumentów nie przedstawiłeś. I jeszcze dumnie obwieszczasz własne zwycięstwo nad adwersarzem...

Tak to było:
Chłopiec barry4500 zabrał się za oglądanie klasyka i się na seansie wyłożył nie rozumiejąc
a) konwencji kaiju movies
b) możliwości ówczesnej kinematografii (stąd czepianie się efektów specjalnych - pewno cgi oczekiwałeś, biedaku)
c) realiów historycznych, traumy postnuklearnej, licznych nawiązań do tragicznego losu mieszkańców Hiroszimy i Nagasaki (poniższy komentarz tixa666 dobrze to opisuje).

ocenił(a) film na 10

Widzę, że normalnych ludzi jeszcze nie brakuje. Nie wiem, czy jestem miłośnikiem Godzilli, ale w każdym razie witam.

ocenił(a) film na 10
Goro_Gondo

Jesteś*

użytkownik usunięty
Goro_Gondo

Lubię Godzillę, umowność tej serii i specyficzny klimat gatunku.

barry45OO

Gratuluje sposobu okazywania swojej grubo ponizej przecietnej inteligencji. Godzilla w japonskiej kinematografii symbolizowala (i wciaz symbolizuje) traume spoleczna po Hiroshimie i Nagasaki, Gojira to personifikacja pylu powstalego podczas wybuchu atomowego, przed ktorym narod Japonski "uciekal" od czasow wspomnianych atakow oraz ciagle ucieka i trwozy sie na sama mysl o tym co ich przodkowie/dziadkowie przezyli w owych latach 40stych. Jest to okropne doswiadczenie nie tylko historyczne ale mocno wplywajace na kulture japonczykow, czego doskonalym przykladem jest wlasnie (dlugowieczna) seria o Godzilli.

ocenił(a) film na 9
tix666

Widzę, że w końcu ktoś dzieciakowi wytłumaczył o co chodzi w tym filmie.
Sam fanem Godzilli nie jestem. Zostałem "zmuszony" do oglądania tego filmu jak i z 2001 r. Nowszy mnie męczył, ten wciągnął. Gra aktorska, wykorzystanie makiet, strój potwora, muzyka- wszystko na bardzo dobrym poziomie. Jestem pod ogromnym wrażeniem biorąc dodatkowo pod uwagę rok zrealizowania filmu.
Musiało być to niesamowite przeżycie pójść do kina w tamtych czasach.

ocenił(a) film na 5
poczta1986

dokladnie mysle jak ty, ja zaczynam wlasnie ogladac cala Seria Shōwa o godzilli i ta czesc musze przyznac mi się podobala i wciagnela, mimo ze mam wersje z 1956

lww

A tymczasem jak komuś się nie podoba, to daje odświeżoną wersje filmu:
filmweb.pl/film/Shin+Gojira-2016-733678