PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477853}
6,4 20 tys. ocen
6,4 10 1 20185
6,2 18 krytyków
Gomorra
powrót do forum filmu Gomorra

bo pokazuje Włochy jakich jeszcze świat nie widział. Brud, syf i dzikie plemiona.
Nie dziwię się też, dlaczego tak trudno uchwycić głównego bohatera. Bo jest on zbiorowy. Patrzymy, jak mafia daje i odbiera, nagradza i karze, manipuluje, zabija. Widzimy zwykłych ludzi, których mafia przetrawiła i wypluła. Dobrze, że film jest też tak chłodny emocjonalnie.
To jest obraz do myślenia, nie odczuwania. Jak do tego doszło? Kto to wszystko zaczął? Dlaczego to wciąż trwa? Warto się nad tym zastanowić po projekcji.

ocenił(a) film na 7
witelo

ps. I jeszcze jeden "smaczek", zwłaszcza dla lingwistów. Warto zwrócić uwagę na język, jakim posługują się bohaterowie. To nie jest zwykły włoski. Większość rozmów toczy się w dialekcie, który w brzmieniu bardziej przypomina język portugalski, niż włoski. Co za akcent, co za intonacja... To było dla mnie jedno z ciekawszych odkryć w tym filmie.

ocenił(a) film na 8
witelo

Heh cenna uwaga. Nie znam ani włoskiego ani portugalskiego. Jednak też zauważyłem, że język w gomorrze :P przypomina bardziej płaski i krzykliwy (jak dla mnie) hiszpański niż wyrazisty i kolorwy język włoski.

(Miałem okazje przebywać dłuższy czas z obiema narodowościami i trochę się osłuchałem)

ocenił(a) film na 1
neq

a czy oni przypadkiem po albańsku nie mówią ?

ocenił(a) film na 7
rafalopatika

Toś mnie zaskoczył tym albańskim. Nie znam go, ale nie sądzę, szczerze mówiąc, żeby to był DOKŁADNIE ten język. Może jakieś elementy są, to niewykluczone. Dziki kraj, te Włochy... ;)

ocenił(a) film na 1
witelo

mnie oni po prostu na uchodźców z Albanii wyglądali. Z tego co pamiętam to swego czasu całe łódki z tymiż przypływały do płd Włoch.

ocenił(a) film na 5
rafalopatika

To po prostu dialekt neapolitański.

ocenił(a) film na 7
pointless

Tak jest niewątpliwie, tylko pozostaje kwestia, z czego się składa...

pointless

Tak, to dokładnie dialekt "napoletano", który dla obywatela Włoch znającego tylko język włoski (i inny dialekt, bo tak zazwyczaj jest)jest całkowicie niezrozumiały. To po prostu inny język, dlatego Gomorra w kinach we Włoszech jest pokazywana z listą dialogową po włosku.

ocenił(a) film na 7
filipdh

No pięknie, dzięki za info. To tak, jakby u nas pokazali film o złowrogiej mafii kaszubskiej z Pucka, tak? ;) (z całym szacunkiem dla mieszkańców Pucka)

witelo

po kilkuletniej nauce włoskiego tylko Chińczyka mógłbym zrozumieć bez napisów. Stosunkowo zrozumiale mówili krawiec i facet od odpadów. Język większości bardziej przypominał mi jakiś rumuński.

ocenił(a) film na 8
witelo

Włosi to tak naprawdę kilka narodów, które bardzo się od siebie różnią (praktycznie pod każdym względem). Na północy masz kulturę i Elegancję Francję, a na południu masz gdzieniegdzie takie rejony, że polskie szemrane osiedla to przy tym salony. To kraj naprawdę ogromnych kontrastów. Trudno to sobie nawet wyobrazić, a ten film trochę tej brudnej prawdy odsłania.

ocenił(a) film na 7
absu

A propos Francji, przypomniał mi się taki francuski film pt. Złodziejaszek. Pamiętam, że byłem zaszokowany obrazem marsylskiej mafii. Dotąd nie miałem pojęcia, ze taka istnieje. Im bliżej Morza Śródziemnego, tym gorzej, czy jak?

absu

dokladnie, w filmie operuja typowym dialektem neapolitanskim...zreszta cale wlochy to wiele dialektow na
polnocy w okolicy Bresci tez jak wrzuca dialekt ..to glowa boli!