Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80384
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Książka ma ogromny potencjał do zekranizowania, niestety w tym filmie został on całkowicie
niewykorzystany. Mógł wyjść z tego świetny dramat psychologiczny połączony z kinem akcji (jak w
Fight Club), wyszła płytka sztampa z super efektami specjalnymi. Widać, że producenci się uparli,
żeby fabułę uprościć, spłaszczyć psychologicznie postacie i w ogóle ułatwić widzowi, co by trafić
do jak największych mas. Udało się! Film trafi do mas. Szkoda tylko, że zmarnowano tak wielki
potencjał...

ocenił(a) film na 1
Coperfield15

Filmu jeszcze nie oglądałem. Po zwiastunach spodziewałem się typowego blockbustera dla dzieci i młodzieży i pewnie tym właśnie jest. Generalnie zgadzam się z tobą. Powinien to być dramat psychologiczny wzbogacony o efektowną akcję. Dodatkowo uważam, że ekranizacja Gry Endera powinna być serialem czerpiącym wszystko co najlepsze z Breaking Bad i Battlestar Gallactica.

Pan_Dzikus

Nie widziałem filmu, ale pierwsza część sagi była raczej napisana efektownie, ciekawy jestem raczej ekranizacji kolejnych części, gdzie nie ma efektownych bitew, sensacyjnych wątków a są rozterki psychologiczno -filozoficzne. Pierwsza część była raczej sensacyjno przygodowa i tak powinna być kręcona, kolejne części raczej będą trudniejsze do nakręcenia bo mniej efektowne są niż "jedynka". Film na pewno zobaczę bo jestem fanem serii.